Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hagyományos izzók kora végleg lejárt

E-gazdaság

A hagyományos izzók kora végleg lejárt

A hagyományos izzók kora végleg lejárt

Az INESA nagy LED körképe, 2017

A magyar háztartásokban a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók a legelterjedtebbek, de az otthonok 54%-ában már megtalálhatóak a modern LED fényforrások is. – derül ki az INESA LED gyártó cég magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felméréséből. Minden második vásárló már biztosan LED-et venne le a polcról izzócsere esetén, ennek ellenére még sok tévhit kering a kategóriáról.

 

Az INESA, a világ egyik legnagyobb LED gyártójának kutatásából az is kiderült, hogy a magyar otthonokban háztartásonként átlagosan 12 lámpatest és 19 égő található. A kompakt fénycső előfordulása a legmagasabb; ez a háztartások ¾-ében van jelen, míg a második helyen a hagyományos izzó áll 62%-kal. LED-et a magyar otthonok több mint felében találunk. Egy átlagos otthonban az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki.

 

Akik nyitottak, és akik nem

Az INESA kutatásából kiolvasható, hogy a fogyasztók jelentős, 37%-a már erősen elkötelezett a LED izzók irányába: a legmagasabb elköteleződés elsősorban a városi, magasabb végzettségű és magasabb pozícióban dolgozók férfiakra jellemző. Ők leginkább saját tulajdonú ingatlanban élnek, nyitottak az új technológiákra, és foglalkoztatják őket a környezetvédelemmel kapcsolatos dolgok.

Közel minden második válaszadónak már a LED az első számú választása; ők azok, aki izzóvásárlás esetén nagy valószínűséggel LED-et vásárolnának. 10-ből csak 1 ember zárkózik el teljesen a kategóriától, ők azok, akik sajnálják a hagyományos izzók kivonását. Ők jellemzően inkább fiatalok, kistelepüléseken és nem saját tulajdonú lakásban élnek, leginkább költség és teljesítmény okokra hivatkoznak, illetve arra, hogy nem hisznek a termék tartósságában.

„A LED fényforrások élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsövekének 4-szerese. Könnyen kiszámítható, hogy ilyen élettartam mellett akár több tíz évig is megoldható világításunk LED-del, a megtérülés pedig egy éven belül elérhető.”

– mondta Tóth László, az INESA Europa Kft. műszaki igazgatója.

 

Hideget, meleget

A színhőmérsékletet kelvinben mérjük: a 2700 kelvin körüli melegfehér fény a hagyományos izzó színhőmérsékletének felel meg, míg 5000 K felett hidegfehér fényről beszélünk. Ezekkel a fogalmakkal azonban a válaszadók jelentős aránya, 44%-a nincs tisztában.

A kutatás egyik legmeglepőbb megállapítása is ebből az ismerethiányból fakad: a fogyasztók egyik aggodalma, hogy megvásárolt LED-es izzók nem tudnak meleg, barátságos fényt biztosítani, 5-ből egy embernek ez a félelme.

A valóság ezzel szemben az, hogy a mai modern LED izzók a melegtől a hideg fehérig igen széles színhőmérséklet tartományt képesek prezentálni, ezenkívül színvisszaadásuk is kitűnő.

– mondta Tóth László műszaki igazgató.

 

Mikor váltunk?

2009 óta az Európai Unió energiatakarékossági szempontok miatt több szakaszban elrendelte a hagyományos izzók kivonását: először a 100W-os, később a 75W-os, a 60W-os, és 2012-ben a 25W-os és 40W-os általános célú hagyományos izzólámpák forgalomba hozatalának beszüntetését írta elő a területén. Bár a megkérdezettek 87%-a hallott már erről a folyamatról, energiatakarékosabb fényforrást a megkérdezettek 62%-a csak akkor vásárol, ha az előző kiég, vagy elromlik. Kisebb arányban ugyan, de elégedetlenségből is történhet izzócsere: kiderült, 10-ből heten nem maximálisan elégedettek az otthoni fényforrásokkal az elért megvilágítás és az energiatakarékosság miatt.

Az égők kampányszerű cseréje a LED iránt erősen elkötelezett fogyasztókra jellemző igazán.

 

Spórolás LED-del

A megkérdezettek háztartásuk átlagos villanyszámláját havi 8000 Ft-ra becsülték, amelyből, szintén becslés alapján 30%-ot fordítanak világításra.

A villanyszámla világításra eső része akár 90%-kal is csökkenthető LED fényforrások alkalmazásával.”

– mondta Tóth László, az INESA Europa Kft. műszaki igazgatója.

“A LED-es fényforrások ára évről évre mérséklődik, a hagyományos és az energia hatékony LED izzók közti árkülönbség folyamatosan csökken, ez pedig még versenyképesebbé teszi a LED-et az energiatudatos fogyasztók számára.” – tette hozzá a műszaki igazgató.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés