Connect with us

Hirdetés

technokrata

Attitűdváltást követelnek a legújabb megatrendek

E-gazdaság

Attitűdváltást követelnek a legújabb megatrendek

Attitűdváltást követelnek a legújabb megatrendek

A bevonó stratégia lesz a sikeres vezetés titka

Az elmúlt néhány évben a hazai projektmenedzsment kultúra presztízse ugrásszerűen megnőtt, a nemzetközi tendenciákkal azonban még mindig nehéz lépést tartani. A tapasztalatcsere elengedhetetlen és megfelelő szakanyag híján, a gyakorló szakemberek konferenciákon osztják meg egymással tudásukat. Jelenleg az agilis leadership bevezetése az egyik legaktuálisabb kérdéskör.

A vállalatok, intézmények stratégiai céljainak megvalósításában, mivel azok szervezeti egységeken átnyúló, komplex feladatok, nélkülözhetetlen a projektmenedzsment kiemelt, stratégiai szintű kezelése”

– vallja Prónay Gábor, a Projektmenedzsment Fórum szervezőbizottsági elnöke. A szakember szerint fontos, hogy a hazai gyakorlat lépést tartson a nemzetközi trendekkel.

A Leadership 2030 sokszor idézett vezetési előrejelzés hat olyan megatrend eljövetelét jósolja, amely alapjaiban változtatja meg a projektmenedzsment gyakorlatot. Ide tartozik többek között a digitális éra térhódítása, ezen belül is az adatbiztonság és a folyamatos változás menedzselése, vagyis az agilis leadership.

szalay-imre_pmi

A szakemberek hazánkban is egyre nyitottabbak a nemzetközi változások követésére, de ha tartani akarjuk a lépést a gazdaságilag fejlettebb országokkal, akkor alakítanunk kell a projektmenedzsment rendszerén, de főként be kell vezetnünk a Management 3.0-t. Ez azt jelenti, hogy a szervezeteknek teljes átalakuláson kell keresztül menniük, a vezetőknek pedig bevonó startégiát kell alkalmazniuk. Vagyis a csapaton belül mindenkinek ismernie kell a pontos célt, delegálni kell feladatokat és sok esetben a döntéshozatal jogát is. Csak így követhetjük a gyorsan változó, sokszor hektikus körülményeket”

mondta el Szalay Imre, a PMI Hungary elnöke. Hozzátette, ez jelenleg azért nem valósítható meg, mert a legtöbb projekt olyan szigorú költségvetéssel és határidőkkel dolgozik, hogy nincs lehetőség a menet közbeni gyors változtatásra.

A projektmenedzsment szakma Magyarországon nem telített. Mindig szükség van jól képzett, naprakész tudással rendelkező szakemberekre, sőt a cél az, hogy minél többen válasszák ezt hivatásuknak, és ne csak egy ugródeszkaként tekintsenek rá. Tapasztalatmegosztás és kapcsolatépítés szempontjából pedig elengedhetetlenek a különböző szakmai rendezvények, konferenciák.

nagy_peter

A projektmenedzsment egyes ágazataiban dolgozók ezeken az alkalmakon kötetlenül osztják meg egymással a tapasztalataikat, terveiket, külföldön látott példákat és a jövővel kapcsolatos meglátásaikat. Ezek az információk pedig sok esetben a mindennapi munkába is besegítenek”

– mondta el Nagy Péter, a Projektmenedzsment Fórumot szervező Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület operatív igazgatója.

 

A projektmenedzsment szakma a fiatalok körében is egyre népszerűbb, a tényleges karrierindításhoz azonban a felsőoktatásban elsajátított tudást gyakorlati tapasztalattal és elismert minősítésekkel kell kiegészíteni.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés