Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már biztos: Kilépnek a britek az EU-ból!

E-gazdaság

Már biztos: Kilépnek a britek az EU-ból!

Biztossá vált a brexit.

Hajnalban biztossá vált, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból. Mindez annak köszönhető, hogy a jelenlegi, közel végleges adatok alapján az Egyesült Királyság állampolgárai 52-48 arányban szavaztak a kilépés mellett.  A médiában csak brexitként emlegetett lépés persze nem egyik napról a másikra történik meg, várhatóan olyan hosszú időt vesz majd igénybe, mint egy belépés. A legvalószínűbb azonban az, hogy a britek mégsem teljesen hagyják el az EU-t várhatóan olyan viszonyt alakíthatnak majd ki az unióval, mint amilyen például a szintén nem EU-tag Svájccal is van.

Az azonban biztos, hogy a szabadkereskedelem rendkívüli módon sérül majd a döntéssel, így valószínűleg több nagyvállalat is otthagyja majd Angliát. A helyzet pikantériája, hogy Skócia például a bennmaradás mellett voksolt, így a skótok már most el akarnak indítani egy újabb, az ország önállósodását kivívó népszavazást. Ilyenre már sor került két évvel ezelőtt, akkor vesztettek.

brexit

A helyzet azért is érdekes, mert egyébként a briteknek sem lenne igazán oka a kilépésre, hiszen a gazdaság még a 2008-as válság figyelembe vételével is sokkal jobb állapotban van, mint 1973-ban, a belépéskor volt. Elemzők szerint leginkább a brit virtus az, ami ezt az egészet előidézte, azaz, hogy csak azért sem akarják követni a rájuk vonatkozó szabályokat.

Persze ez még kevés lett volna a hergeléshez, ezért Boris Johnson, a brexit egyik legnagyobb szószólója a bevándorlókkal és a gazdasági önállósodás állítólagos előnyeivel hergelte a szavazókat. Meglepő volt, hogy néhány órával a szavazatok megszámlálása előtt egy korábbi felmérésre hivatkozva még Johnson is úgy hitte, hogy ezt elvesztették. Mostanra persze már nagyon nem ez a helyzet, ebbe pedig belebukott az ország miniszterelnöke, David Cameron. Bár  tavaly nyert a választásokon, most bejelentette, hogy a brexit okán lemond és csak októberig marad miniszzterelnök. Ez logikus lépés is, hiszen a kilépés miatt így vagy úgy, de bukott elnökként vonul majd be a történelemkönyvekbe.

Hazánk szempontjából a gazdasági lehetőségeken túl a magyar munkavállalók helyzete is érdekes, erről azonban még nincs sok információ. Az biztos, hogy aki már EU-tagként oda érkezett, annak biztos helye van az országban, nagy kérdés, hogy az esetleg újonnan érkezőket beengedik-e. Erről viszont még korai értekezni, valószínűleg az elkövetkező hónapokban az ilyesfajta kérdésekre is választ kapunk.

 



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés