Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tavaly sem tétlenkedtek a vállalatok: rengeteg változás történt a piacon

E-gazdaság

Tavaly sem tétlenkedtek a vállalatok: rengeteg változás történt a piacon

Meredeken emelkedett a magyarországi M&A tranzakciók száma.

Tovább bővült az összeolvadások és felvásárlások (M&A) piaca Magyarországon 2015-ben. A hazai tranzakciók száma 27 százalékkal, a piac becsült mérete pedig két százalékkal nőtt 2014-hez képest. Az IT és a technológiai szektor továbbra is a legvonzóbb célpontot jelentik a befektetők számára – derül ki az EY legfrissebb M&A Barométeréből.

2015-ben az elmúlt hat év legjobb eredményét érte el a hazai M&A piac a lezárt tranzakciók száma alapján. A tavalyi évben Magyarországon 130 ügylet jött létre, 28 tranzakcióval több, mint egy évvel korábban. A tranzakciószámot tekintve Törökország (312), Lengyelország (278) és Csehország (185) továbbra is az élen áll a régióban, míg Magyarország a 2015-ben a negyedik helyre került.

A közép- és dél-európai régióban összesen 1,281 tranzakciót hoztak tavaly nyilvánosságra, amelyek becsült összértéke megközelíti a 43,1 milliárd dollárt. A hazai M&A piac becsült értéke 2015-ben meghaladta az 1,5 milliárd dollárt, ami 2013-hoz képest 20 százalékos növekedést jelent.

business

A magyar tranzakciós piac

 

A magyarországi tranzakciós piacot továbbra is a belföldi ügyletek uralják. 2015-ben a tranzakciók 61 százalékában a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt, hasonlóan az egy évvel korábbi értékhez. A külföldi vevők közül az amerikai és németországi befektetők 6-6 üzlettel a legtöbb tranzakciót zárták, amit Nagy-Britannia és Csehország befektetői követnek 5-5 tranzakcióval. Összesen nyolc Magyarországról külföldre irányuló felvásárlást hoztak nyilvánosságra tavaly, amelyek közül kettő Lengyelországban, egy-egy pedig Romániában, Szerbiában, Boszniában és Hercegovinában, Norvégiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban történt.

„A 2012-es mélypontot követően a magyar tranzakciós piac sikeresen folytatta a 2013-ban megkezdett növekvő tendenciát mind a tranzakciók száma, mind pedig azok becsült összértéke tekintetében. Reményeink szerint, ez a pozitív trend a jövőben is folytatódni fog idehaza.” – mondta Dezse Margaret, az EY Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere.

A befektetők számára legvonzóbb IT és technológiai szektor az összes ügylet 28 százalékát tette ki idehaza, ezt követte az energetika-bányászat 13 százalékkal, a feldolgozóipar pedig 9 százalékkal.

Business-Analytics

Az IT és technológiai szektorban a tranzakciók átlagos értéke tavaly elérte a 9.4 millió dollárt. A szektor jelentősebb tranzakciói között foglalt helyet az amerikai LastPass’ LogMeIn általi felvásárlása, valamint a Portfolion és az OTP által közösen megvalósított Szallas.hu akvizíció. A legnépszerűbb befektetéseknek továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelemi- és a pénzügyi IT szoftverek, valamint a biotechnikai cégek számítanak. Az ügyletek száma alapján az IT szektorban még hangsúlyosabbá váltak a belföldi tranzakciók, amelyek összességében az ügyletek közel háromnegyedét (72%) tették ki.

Az energetikai és bányászati szektorban 17 tranzakciót zártak 2015-ben, ami másfélszer (55%) több az egy évvel korábbihoz képest. A szektor legnagyobb tranzakciója tavaly a MOL norvégiai felvásárlása volt.

A feldolgozóipar területén összesen 12 tranzakciót hoztak nyilvánosságra, az ügyletek átlagos értéke meghaladta a 6,5 millió dollárt. A legnagyobb ügyletet a szerszámgyártással foglalkozó magyar Anton Kft.-nek a svéd AQ Group általi felvásárlása jelentette.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés