Connect with us

Hirdetés

technokrata

További 10-20 bázisponttal csökkenhet az alapkamat

E-gazdaság

További 10-20 bázisponttal csökkenhet az alapkamat

További 10 és 20 bázispont között csökkentheti az 1,8 százalékos jegybanki alapkamatot keddi kamatöntő ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem professzora kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.

Ez a magyar gazdaság által produkált kedvező makroadatoknak köszönhető, amelynek nyomán a nemzetközi hitelminősítők egyre biztatóbban ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait – közölte Lentner Csaba.

Hozzátette, hogy legutóbb a Fitch Ratings változtatta stabilról pozitívra a prognózisát, de korábban kedvezően értékelte a magyar gazdasági folyamatokat a Morgan Stanley, a Forbes magazin és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a negyedére csökkent a jegybanki alapkamat, ami azt jelenti, hogy egyre olcsóbban juthatnak hitelhez a kereskedelmi bankoktól az állampolgárok, illetve mind olcsóbbá válik a magyar állam finanszírozása, ugyanis a jegybanki alapkamat csökkenése kihat az állampapír piaci hozamokra is – fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a nyáron még folytatódhat a kamatcsökkentés. Ezt annál is inkább most kell végrehajtani, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke kilátásba helyezte a pénzügypolitika változását, vagyis a dollárkamat emelésére lehet számítani – mondta Lentner Csaba.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés