Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatóterem.hu: Többtízmilliárdos áfacsalást göngyölített fel a NAV

E-gazdaság

Bemutatóterem.hu: Többtízmilliárdos áfacsalást göngyölített fel a NAV

Elektonikai és háztartási gépek kis- és nagykereskedelmével foglalkozott az a bűnszervezet, amelynek tagjait múlt héten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. A céghálózat csaknem három milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul.

Három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a MERKUR bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei dolgoztak száz helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál.

 A bűnszervezet szépen „kaszált” módszerével: a belföldön beszerzett termékeket papíron megutaztatták Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő „bukó” cégek. Mindeközben az áruk valójában itthon maradtak, és üzletekben, és internetes áruházakon keresztül forgalomba kerültek. A rendszert úgy építették fel, hogy legális kereskedelem is működjön benne, így tudták leplezni bűnös tevékenységüket. A piaci ár alatti kínálatukkal óriási forgalmat bonyolítottak. Csaknem 81 milliárd forint bevételre tettek szert.

 Az akció alkalmával a pénzügyi nyomozók 26 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük tizenhárom személyt őrizetbe vettek és a Csongrád Megyei Főügyészségnél indítványozták előzetes letartóztatásukat.

 Az okozott kár megtérülésére a nyomozók eddig több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat.

Ezen túl az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak a árukészletet a depókból.

 A nyomozók egy budapesti üzletház széféből lefoglaltak 10 millió forint készpénzt. Az egyik irányító férfi pedig szüleinél rejtette el pénze egy részét, a mosogatószekrényben tízmillió forint lapult.

A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről.

 Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt.

Az akcióról készült videofelvétel előzetes regisztrációt követően letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaszerveréről a http://media.nav.gov.hu/media oldalról.

Az ügy előzményei

A razziáról szóló hírünk

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés