Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letartóztatások a bemutatoterem.hu botrány kapcsán

E-gazdaság

Letartóztatások a bemutatoterem.hu botrány kapcsán

Már egészen biztos, hogy a bemutatoterem.hu botránya kapcsán többről van szó, mint néhány szerver lefoglalásáról. Bennfentesektől származó információk alapján tudható, hogy többen nem odahaza aludtak az elmúlt napokban és néhányuk valószínűleg az elkövetkező hónapokban is a rácsok mögött marad…

Mint azt január 22-én, csütörtökön délután megírtuk, a NAV nyomozói razziát hajtottak végre a bemutatoterem.hu-t működtető Ármátrix Műszaki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. több telephelyén (az eredeti hírünket ide kattintva olvashatja.) Első lépésben szervereket foglaltak le és ezzel több olyan webáruház is elérhetetlenné vált, amelyeket árukereső oldalak igen előkelő helyen, többnyire az első 4-5 között hoznak, ha elektronikai termékek vásárlására szottyan kedvünk. Sajnos rossz hírünk van azoknak, akik abban reménykednek, hogy a befizetett pénzeiket visszakapják, vagy a megrendelt termékhez hamarosan hozzájutnak.

handcuffed

Megint bennfentesektől származó információkból értesültünk arról, hogy a razziában érintett cég felső vezetői szinte mind őrizet alatt vannak. A letartóztatások 23-24 embert érintenek, áruházvezetők, könyvelők és egyéb nagyfőnökök kezén kattant a bilincs. Természetesen a letartóztatásokról megint kértünk visszaigazolást a NAV sajtószolgálatától, ahogyan megkapjuk, közzé is tesszük. További rossz hírünk az is, hogy más nagy online kereskedő oldalak is a korpa közé keveredhettek, azaz további bezárások várhatóak. Mivel ezirányú információink egyelőre pletyka szinten vannak csak, neveket egyelőre nem írunk, de ahogyan megerősítést kapunk, természetesen frissíteni fogjuk ezt a hírt is.

Addig is érdemes felkészülni rá, hogy a magyar e-kereskedelem alapjaiban fog megváltozni az elkövetkező hetekben. Olvasóink közül többen jelezték, hogy a bemutatoterem.hu nem olyan nagy hal, mint amilyennek mi beállítjuk. Nos igaz, hogy a bemutatoterem.hu, helyesebben az azt is üzemeltető Ármátrix feltörekvő cég (volt), de érdemes figyelembe venni, hogy mindössze néhány hónap alatt vívta ki a jelenlegi, helyesebben a múlt csütörtökig fennálló helyét a magyar online kereskedelemben. A vásárlók – köztük jómagam is – többnyire azért részesítették előnyben, mert a “régi nagyokhoz” képest többnyire kedvezőbb árakkal találkozhattunk az elektronikus áruházaikban. Nem reprezentatív felmérésünk alapján csütörtökön délután az árukereső oldalak nagy részénél például hűtőgépre, mosógépre, mosogatógépre rákeresve szinte minden esetben az első 4-5 között volt a két weboldal – bemutatoterem.hu, illetve e-matrix.hu – és több esetben ők ígérték a legjobb árakat.

Ha nem jött volna számukra a “fekete csütörtök”, valószínűleg pár hónapon belül vezető szereplővé váltak volna az online áruházak között. A kérdés, hogy mindezt milyen módszerekkel érték el és hogyan tudták tartani a néha meglepően alacsony árakat. Valószínűleg ez a NAV nyomozásának tárgya, amiről érthető okokból egyelőre részletes információkat nem adnak ki, de ígéretünk van arra, hogy első között tájékoztatnak minket a fejleményekről. Addig is azt javasoljuk az olvasóinknak, hogy körültekintően vásároljanak online áruházakból!

Frissítés 2015.01.26. 08.30:

A továbbiakban a NAV hivatalos közleményét olvashatják, ahogy mondani szoktuk, “No Comment”:

Újévi áfacsökkentő akció – webáruházak buktak

 

Elektonikai és háztartási gépek kis- és nagykereskedelmével foglalkozott az a bűnszervezet, amelynek tagjait múlt héten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. A céghálózat csaknem három milliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul.

 Három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a MERKUR bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei dolgoztak száz helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál.

 A bűnszervezet szépen „kaszált” módszerével: a belföldön beszerzett termékeket papíron megutaztatták Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő „bukó” cégek. Mindeközben az áruk valójában itthon maradtak, és üzletekben, és internetes áruházakon keresztül forgalomba kerültek. A rendszert úgy építették fel, hogy legális kereskedelem is működjön benne, így tudták leplezni bűnös tevékenységüket. A piaci ár alatti kínálatukkal óriási forgalmat bonyolítottak. Csaknem 81 milliárd forint bevételre tettek szert.

 Az akció alkalmával a pénzügyi nyomozók 26 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük tizenhárom személyt őrizetbe vettek és a Csongrád Megyei Főügyészségnél indítványozták előzetes letartóztatásukat.

 Az okozott kár megtérülésére a nyomozók eddig több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat.

Ezen túl az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak a árukészletet a depókból.

 A nyomozók egy budapesti üzletház széféből lefoglaltak 10 millió forint készpénzt. Az egyik irányító férfi pedig szüleinél rejtette el pénze egy részét, a mosogatószekrényben tízmillió forint lapult.

A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről.

 Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt.

Az akcióról készült videofelvétel előzetes regisztrációt követően letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaszerveréről ahttp://media.nav.gov.hu/media oldalról.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés