Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jakab Réka, a Széchenyi István Egyetem alumnija négy karikán halad a szakmai sikerek felé

Jakab Réka

Büszkeség

Jakab Réka, a Széchenyi István Egyetem alumnija négy karikán halad a szakmai sikerek felé

Jakab Réka 13 éve büszke audis. (Fotó: Marcali Gábor)

Jakab Réka, a Széchenyi István Egyetem alumnija négy karikán halad a szakmai sikerek felé

Négy felsőfokú végzettsége közül kettőt a Széchenyi István Egyetemen szerzett meg Jakab Réka, aki az élethosszig tartó tanulás mellett a hiteles kommunikációban hisz.

Az Audi Hungaria számára több mint munkahely. Karrierjét folyamatos szakmai kíváncsisággal és tudásalapú, gyakorlatorientált képzésekkel, focilabdát passzolgatva építi. A szakma elismerése pedig nem maradt el. Az Év Magyar Autója versenyben a zsűri egyhangúlag neki ítélte oda az Év Autós PR-szakembere 2023 díjat.

Már kislányként is szeretett autókkal játszani, nővérével pedig babázás helyett inkább fociztak a börcsi családi ház kertjében. Az autók iránti érdeklődésből aztán szenvedély lett, ami az Audi Hungariának köszönhető, ahol 13 évvel ezelőtt gyakornokként kezdte karrierjét, jelenleg pedig már a kommunikációs csapatot erősíti. Az élethosszig tartó tanulás híve. Számára rendkívül fontos, hogy tudása naprakész legyen, szakmai rálátását pedig folyamatosan bővítse. A marketing mesterszakot 2012-ben végezte el a Széchenyi István Egyetemen, majd pár évvel később egy sportdiplomácia szakirányú továbbképzésre is „visszatért” az intézménybe.

„Fontosnak tartom, hogy egy nagyvállalat a kommunikációs tartalmait adaptálja az aktuális trendekhez, de bármennyit is változzon a világ mindig meg kell őriznie a kommunikáció hitelességét.” (Fotó: O. Jakócs Péter)

Kezdetben az alapdiplomámhoz – amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakán szereztem – közelebbi tanulmányokat kerestem, így esett a választásom a győri marketingképzésére, mely jól kiegészítette a korábban megszerzett tudásomat. A sportdiplomácia egy merőben új irány volt számomra, amelyet a sport iránti érdeklődésem és kötődésem miatt választottam. Így utólag azt mondom, hogy ez így tökéletes kombináció volt.”

Hogy miért döntött a Széchenyi István Egyetem mellett, Jakab Réka elmondta:

Egyrészt tősgyökeres győriként kézenfekvő volt számomra, hogy a fővárosi kitérő után itt folytassam a tanulmányaimat. Másrészt nővérem is a Széchenyi István Egyetemre járt, akitől szintén számos pozitívumot hallottam az egyetemről és az oktatás színvonaláról. A Széchenyi-egyetemnek már évekkel ezelőtt is nagyon jó híre volt, úgy tapasztalom, hogy ez azóta még inkább elmondható. Egy egyetemi képzés akkor ad igazán pluszt, ha arra készíti fel a fiatalokat, hogy talpraesetten, naprakész tudással lépjenek be a munkaerőpiacra. Ehhez elengedhetetlen a stabil elméleti alapok mellett a gyakorlatorientált képzés, a problémamegoldó, kommunikációs képességek és a csapatmunka erősítése. A sportdiplomáciai képzés során nekem különösen sokat adott, hogy a magyar sportélet meghatározó szereplői vendégelőadóként számos előadást tartottak nekünk, így első kézből kaptunk információkat az aktuális témákról, kihívásokról és azok megoldásairól is.”

A megszerzett tudás mellett pedig értékes szakmai kapcsolatokra is szert tett Jakab Réka, melynek véleménye szerint óriási szerepe van a kapcsolati tőke felépítésében:

„A széchenyis évek alatt olyan ismeretségek szövődhetnek, amelyek később a szakmai életben számos előnyt jelenthetnek. Én is több ilyen kapcsolatot köszönhetek a győri egyetemnek. Úgy érzem, hogy valamennyi szakon szerzett ismeret nagy hozzáadott értéket jelentett a szakmai pályafutásomban, és ami még fontosabb a személyiségemet is formálták. Valóban a kommunikáció és a kapcsolatteremtés a közös metszéspont, amely a jelenlegi munkámnak is az alapja.”

Az AUDI HUNGARIA Zrt. és a Széchenyi István Egyetem szoros együttműködése garantálja, hogy az egyetem legfiatalabb karán a képzések erősen kötődjenek az ipar valóságos szükségleteihez. Jakab Réka úgy látja, hogy a vállalat és az egyetem közötti kapcsolat egyre szorosabb és egyre több területet ölel át, amely mindkét fél számára kiemelt előnyöket biztosít. Ezzel kapcsolatban kifejtette:

A széchenyis fiatalok vonzó karrierperspektívát láthatnak maguk előtt. Már tanulmányaik alatt kapcsolatba kerülnek a vállalattal, így a gyakorlatorientált oktatás tökéletesen megvalósul. A vállalat pedig magasan képzett fiatalokat nyerhet meg magának, amely a munkaerő-utánpótlás biztosítása szempontjából rendkívül fontos. Néhány évvel ezelőtt nekem is volt lehetőségem előadást tartani a hallgatóknak a vállalat kommunikációs tevékenységéről, amelyet nagyon élveztem, és remélem, hogy ösztönözni tudtam a fiatalokat, hogy később az Audi Hungariát válasszák.”

Jakab Réka az Év Autós PR-szakembere 2023 díjjal. (Fotó: Szecsődi Balázs)

Jakab Réka 2010-ben gyakornokként került az Audi Hungariához, ahol a diploma megszerzését követően azonnal el is helyezkedett. Eleinte a látogatóközpontban dolgozott, majd rendezvények szervezésével foglalkozott, 2014 óta pedig Lőre Péter vállalati kommunikációért és kormánykapcsolatokért felelős vezető mellett felel a sajtókapcsolatokért. Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a vállalat, elmondta:

Az Audi Hungaria már gyerekkorom óta fontos szerepet játszik az életemben, hiszen édesapám több mint huszonöt évet dolgozott a vállalatnál a minőségbiztosítás területén. Nagy szerepe volt abban, hogy az Audi Hungariához jelentkeztem gyakornoknak. Ezek után nem is volt kérdés számomra, hogy a vállalatnál szerettem volna maradni. Szerencsére ez sikerült is, immár tizenhárom éve vagyok audis. A vállalat sokkal többet jelent számomra, mint egy munkahely: szakmai fejlődést, élményeket, barátokat, sikereket és büszkeséget.”

A kommunikációs platformok rohamos bővülése, a felgyorsult információáramlás és a rapid tartalmak korát éljük. Ezen kihívások és lehetőségek az autóipari nagyvállalatok kommunikációs tevékenységét is érintik. Ezzel kapcsolatban Jakab Réka kifejtette:

A kommunikáció – ahogy életünk szinte minden területe – óriási változásokon ment keresztül az elmúlt években. Amíg tíz évvel ezelőtt a nyomtatott sajtó jelentette szinte az egyetlen csatornát, addig mára az online platformok és a közösségi média térnyerése teljesen másfajta megközelítést követel meg. Régen egy hírről kiadtunk egy tényszerű sajtóközleményt, ma fotók, videók, posztok, kreatív tartalmak szükségesek ahhoz, hogy eljuttassuk üzeneteinket a célközönségünknek. Ebben egyre nagyobb hangsúlyt kap a kreativitás, az egyediség, egy-egy jó ötlet. Ezek azok a dolgok, amelyet különösen szeretek a munkámban. Fontosnak tartom, hogy egy nagyvállalat a kommunikációs tartalmait adaptálja az aktuális trendekhez, de bármennyit is változzon a világ, mindig meg kell őriznie a kommunikáció hitelességét.”

Az Év Magyar Autója versenyben a zsűri minden évben kiválasztja azt a PR-szakembert, aki egész éves szakmai tevékenységével kimagaslik a mezőnyből, illetve a versenyben nevező importőr, márka, autógyártó képviseletében a leginkább segíti a zsűri munkáját. A szakmai testület egyhangúlag neki ítélte oda az Év Autós PR-szakembere 2023 díjat. Ezen szakmai visszaigazolás pedig sokat jelent Jakab Rékának:

Őszintén szólva nem számítottam az elismerésre. Igyekszem mindig a tőlem telhető legjobban végezni a munkámat, és ha ezt elismerik, ráadásul egy országos szakmai díjjal, akkor az valóban nagyon jó érzéssel tölti el az embert.”

Réka életében pedig nemcsak a karikák, de a gömbök is fontos szerepet töltenek be. Már kamaszkorában pályára lépett a Győri ETO focicsapatában, de több hazai együttesben is megfordult. Magyar bajnokságot nyert és 29-szeres női labdarúgó-válogatott.

A futball iránti rajongásom szintén édesapámnak köszönhető. Nővéremmel már egész kisgyerekkorunktól kezdve vitt minket az akkori Rába ETO mérkőzéseire, így elég korán megfertőzött minket a foci. Így utólag visszagondolva a legjobb döntés volt, amikor tizenkét évesen odamerészkedtem az ETO felnőtt női csapatának edzésére, hiszen az évek során annyi mindent kaptam a focitól. Talán ezek közül a céltudatosságot és a küzdeni tudást emelném ki, amely az életem minden területén nagy segítségemre van.

Az interjút egy személyes hangvételű kérdés zárta, ami a manapság sokat emlegetett munka-magánélet egyensúly kérdését vetette fel. Réka egyértelműen válaszolt:

Nekem nagyon fontosak az emberi kapcsolatok, így elengedhetetlen számomra, hogy a magánéletemre is kellő időt és energiát fordítsak. A családom, a barátaim töltenek fel, de emellett szerencsés vagyok, hogy olyan munkát végzek, amelyet szeretek, így abból is sok energiát tudok tankolni. Munka, család, barátok, sport, kikapcsolódás – így kerek az életem!”


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Büszkeség

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés