Connect with us

Hirdetés

technokrata

16 millió forint értékben jutottak digitális eszközhöz a rászorulók

digitális

Büszkeség

16 millió forint értékben jutottak digitális eszközhöz a rászorulók

16 millió forint értékben jutottak digitális eszközhöz a rászorulók

Az ország valamennyi régiójába elért a Magyar Vöröskereszt és a Yettel programja, a Digitális Felzárkóztatási Alap

Leukémiás zalai kisfiú, a végtagjait mozgatni képtelen szabolcsi férfi és egy cukorbeteg Komárom-Esztergom megyei kislány.

Csak néhányan azok közül, akik már saját mobiltelefon, tablet, laptop vagy friss szoftverek segítségével tudják tartani a kapcsolatot a külvilággal. Ötven millió forintos keretösszeggel, egy évvel ezelőtt indította a Magyar Vöröskereszt és a Yettel a Digitális Felzárkóztatási Alapot. A program résztvevői a három évre tervezett összeg 32 százalékát használták fel idén, így összesen 16 millió forint értékben jutottak eszközhöz elsősorban gyermekotthonokban és családok átmeneti otthonában élők, valamint nagycsaládok és egyszülős családok.

A szociálisan rászorulók digitális felzárkóztatásának támogatására, a digitalizációban való részvétel javítására indított programot 2021 decemberében a Magyar Vöröskereszt és a Yettel. A Digitális Felzárkóztatási Alap keretében mobiltelefonra, tabletre, laptopra és szoftverekre lehet pályázni a humanitárius szervezetnél. A programban a három évre tervezett összeg 32 százalékát használták fel 2022-ben, és kilencven eszközt adtak át összesen 16 millió forint értékben. A pályázók majdnem fele laptopot, közel harmada tabletet, több mint 20 százaléka mobiltelefont, néhányan nyomógombos mobilkészüléket igényeltek, egy család pedig nyomtatóhoz is hozzájutott.

A digitális eszközök több mint harmada idén elsősorban gyermekotthonokba és családok átmeneti otthonába került, de az alapból jelentős számban támogattak egyszülős családokat, valamint nagycsaládokat is. A Vöröskereszt tapasztalatai alapján számos esetben jelent hatalmas segítséget, hogy a rászorulók be tudnak kapcsolódni a digitális világba, akár a gyerekek a házifeladat elvégzéséhez, akár a felnőttek egy online ügyintézés, kapcsolattartás esetében. A legtöbb kedvezményezettnek korábban még nem volt ilyen eszköze, és a támogatást nyert pályázók közül sokaknak közép- és hosszabb távon sem lett volna kilátása arra, hogy segítség nélkül hozzájusson ezekhez.

A Vöröskereszt a megyei szervezetein keresztül, valamint a Szociális és Gyermekjóléti Főigazgatóság segítségével jutott el a rászorulókhoz, a család- és gyermekjóléti szolgálatokhoz.

„A program indításakor még nem láttuk pontosan, mekkora igény jelentkezik majd, de a pályázatok tekintetében már elmondható, hogy jelentős a szükséglet. A jelentkezéseket szeptemberig fogadtuk. A beérkezett pályázatokon keresztül új, szociális nehézségekkel küzdő családokkal kerültünk kapcsolatba. A támogatások átadását májusban kezdtük, de még decemberben is adunk át néhány készüléket, amelyek a karácsonyfa alá kerülnek majd, hogy ezáltal is szebbé tegyék a nehéz sorsú családok ünnepét”

– mondta el Waller-Fekete Judit, a Vöröskereszt szociális szakmai vezetője.

Három történet az ország három régiójából

A pályázatok elbírálása során a Vöröskereszt munkatársai számtalan szívszorító és megható élethelyzettel találkoztak. Ezek közül az egyik annak a zalai kisfiúnak, a leukémiával küzdő Gábornak a története, aki betegsége miatt hosszú időt tölt a budapesti Démétér Házban és különböző kórházakban az édesanyjával. A pályázaton elnyert laptop segítségével a társaival tudja tartani a kapcsolatot, el tudja készíteni a házi feladatokat és kevésbé marad le az iskolában.

Egy másik történet azé a szabolcsi férfié, aki egyik végtagját sem tudja mozgatni, napjait ágyban tölti, a felesége ápolja. A külvilággal kizárólag számítógépen keresztül tartja a kapcsolatot. Ennek használatát egy olyan “szemegér” eszköz segíti, amely figyeli, hogy éppen a monitor melyik pontjára szegezi tekintetét. A már közel tízéves számítógépe elavult volt, így a modern szoftverek futtatása akadályokba ütközött. Az alap révén új, modern számítógéphez juthatott.

Komárom-Esztergom megyében pedig egy cukorbeteg kislány kapott olyan okostelefont, amely figyeli a vércukorszintjét és egy applikáción keresztül jelez neki, ha fontos eltérést mutat. A kislány korábban magántanulóként végezte az első és a második osztályt, a támogatásnak köszönhetően viszont már bejárhat az iskolába, ahol társaival együtt tanulhat.

Az alap fenntartható finanszírozásához a kiírók továbbra is várják vállalatok és magánszemélyek adományait, hiszen minél többen támogatják a programot, annál magasabb az adott év költségvetése, ezáltal az átadható eszközök, a támogatott rászorulók száma is.

Részletek a Digitális Felzárkóztatási Alapról az alábbi oldalon: https://voroskereszt.hu/digitalis-felzarkoztatasi-alap/


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Büszkeség

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés