Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért fontos a kézírás?

Kütyük

Miért fontos a kézírás?

Bár a laptopok, mobiltelefonok és tabletek segítségével már manapság szinte mindent el tudunk intézni, a Kansas Állami Egyetem kutatásai szerint ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségünk a kézírásra.

Az egyetem docense, Laurie Curtis szerint bár a kézírás nem annyira létfontosságú manapság, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, a gyerekeknek meg kell adnunk a lehetőséget, hogy napi szinten tanulják és gyakorolják ezt a fontos készséget.

”A kézírást régebben külön művészeti formának tekintették” – nyilatkozta Curtis. ”A tanulók órák hosszat gyakoroltak, hogy írásuk szép és tiszta legyen. Nem hiszem, hogy manapság is erre lenne szükség, hiszen a számítógép sok mindent elvégez helyettünk, de rengeteg olyan helyzet van, ahol elengedhetetlen, hogy valakinek jó legyen a kézírása.”

Ha valaki jó és gyakorlott kézíró, kevesebb kognitív energiát kell fordítania az írásra, és többet törődhet a tartalommal és az információval. ”A tiszta kézírás folyamatosságot jelent a kommunikációs folyamatokban, ez pedig nagyon fontos az új információk felfogásához” – véli a kutató.

Curtis szerint a kézírás emellett segíti a finommotorikai képességek kialakulását is, és könnyebbé teszi az olyan feladatok elvégzését, mint egy ing begombolása, vagy egy cipzár felhúzása.

”A gyerekek az írás gyakorlása közben multiszenzorosan rögzítik a különbözők betűk alakját és nevét és így fejlesztik motoros memóriájukat, a gépelés azonban egy egyszerű ismétlődő mozgássor, ami nem segíti a motoros memória fejlődését” – tette hozzá Curtis. ”A szép és olvasható kézírás segít javítani az iskolai teljesítményt is, ahol a diákok sokszor külön pontot kapnak az esszékben és matematikai feladatokban a külalakra.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés