Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megkezdődött a Facebook-Google háború

Kütyük

Megkezdődött a Facebook-Google háború

Az eddigi szurkálódások sehol sem voltak ahhoz képest, amilyen vehemenciával nekilendül most a közösségi hálózat az amerikai keresőóriásnak.

Habár a Facebook adatbázisában a Google eddig sem keresgélhetett, mivel a közösségi hálózat üzemeltetői zárttá tették a vállalat előtt rendszerüket (miközben a Microsoft-féle Binget beengedték, természetesen nem kis összegért cserébe), eddig Mark Zuckerberg cége nem indított olyan direkt támadást a Google ellen, mint amire most készül. A minap ugyanis kiderült, hogy a Facebook megvásárolta a Fb.com domaint, melyet e-mailszolgáltatásra akar használni, direkt konkurenciát teremtve ezzel a Gmailnek.

Még szeptemberben került sor a domain eladására (az akkori tulajdonos egyébként az American Farm Bureau volt), ám két hónapja nem lehetett tudni, hogy ki vette meg. Illetve a „stróman” neve ismert volt: a MarkMonitor birtokába vándorolt a virtuális tulajdon, mely cég márkanév-védelemmel és domainmenedzsmenttel foglalkozik. Nemrég azonban frissítésre került a domain whois bejegyzése, így kiderült, hogy az igazi tulajdonos a Facebook. Aztán az is napvilágot látott, hogy a címet a közösségi szolgáltat üzemeltetője már alkalmazásba is vette, de egyelőre csupán belső használatra.

Végül a The New York Times és a TechCrunch kiderítette, hogy a vállalat ezt a domanint fogja használni saját e-mailszolgáltatására. A Facebook tervei között ugyanis szerepel a Gmail riválisának elindítása, mely – legalábbis elméletileg – azonnal népszerűbbé is válik, mint a Google szolgáltatása. Hiszen, ha több mint félmilliárd ember rögtön kap egy e-mailcímet, akkor egyből több mint dupláját tudja felmutatni felhasználói adatbázis tekintetében a Facebook, mint a Gmail. Utóbbit „csak” nagyjából 200 millióan használják legalább havi rendszerességgel; igaz, egyelőre még csak becslések sincsenek arra vonatkozólag, hogy a közösségi szolgáltatás felhasználói mennyire kapnak rá a lehetőségre.

Meg nem erősített források szerint Project Titan név alatt fut az e-mailszolgáltatás, melynek hatalmas előnye lenne a spammentesség (vagy legalábbis jóval alacsonyabb fertőzöttség, mint a nyílt levelezőrendszerek esetében). Hiszen gondoljuk csak el, ha mindenki kénytelen saját identitásával használni a közösségi hálózatot, akkor egy tömeges levélküldés esetén azonnal meg is lenne a tettes. Ezzel az elektronikus leveleken keresztül terjedő digitális kártevők (vírusok, férgek, trójai programok stb.) is szűrhetők – a biztonságos internetezés felé a Facebook zárt világán keresztül vezetne az út?

Frissítve: időközben új információk jelentek meg a Facebook terveivel kapcsolatban. Bővebben itt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés