Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon-hálózatokat feleslegessé tevő technika született

Kütyük

Mobiltelefon-hálózatokat feleslegessé tevő technika született

Habár a 802.11n szabványtervezetet sem támogatja mindegyik hordozható számítógép, kiderült, hogy szép csendben még újabb wireless standard született. A 802.11r forradalmat indíthat el!

Lassan két éve tart már a 802.11n szabványtervezet „élete”: véglegessé még ugyan mindig nem vált, ám időközben a gyártók szinte minden új, vezetékmentes hálózati csatlakozásra képes elektronikai eszközt felvérteztek vele. Ismeretes, hogy az eddig hivatalosan elfogadott Wi-Fi szabványok a következők: 802.11a/b/g. Most újat tanulhatunk hozzá: a 802.11r következett a sorban.

Nyár közepén ugyanis az IEEE szép csendben elérhetővé tette a szabványtervezet leírását, melynek átböngészéséből kiderül, hogy ezúttal nem csak az adatátviteli sebesség és távolság kapcsán eszközöltek változtatásokat a technikán dolgozó mérnökök. A 802.11r révén a Wi-Fi hozzáférési pontok között nagyjából úgy „vándorolhat” egy, rájuk felcsatlakozott elektronikus eszköz, ahogyan azt a mobiltelefonok teszik saját hálózatukban, a mobiltornyok (cellák) között.

Persze nem teljesen ugyanazt valósítja meg a 802.11r, mint a GSM-ből megismert eljárás, habár a VoIP, azaz az internetes hangátvitel ingyenességének előnyeit élvezők így is örülni fognak. Míg a mobiltelefonok akár több száz métert is vándorolhatnak egy cellán belül, a Wi-Fi-nál természetesen erre nincsen lehetőség. Ezen csak több access point telepítése segíthet; ez utóbbiak azonban olyan gombamód szaporodnak a fejlett világban, hogy hamarosan teljesen lefedik a sűrűn lakott területeket, városokat. Gyakorlatilag ingyenesek egy mobiltelefonos adótorony létesítésének költségéhez képest; ráadásul az AP-ket többnyire magánszemélyek vagy szervezetek vásárolják meg, nem pedig egyetlen (vagy néhány vállalat) nyögi a hálózat létrehozásának terhét.

Mi jellemzi még a 802.11r-t? A mérnökök állítása szerint odafigyeltek például a biztonságra. A hozzáférési pontok között „lépkedő” készülék – amennyiben lehetséges – ugyanazokkal a biztonsági beállításokkal próbál vándorolni az AP-k között, amelyekkel eredetileg felcsatlakozott. Maga a hot spotok közötti váltás pedig kevesebb mint 50 milliszekundumig (5 századmásodperc) tart.

Mindemellett a Wi-Fi Alliance az úgynevezett Voice Personal standard létrehozásán fáradozik, amely a VoIP-hívások Wi-Fi jeleken való irányítását (routing) hivatott megvalósítani. Már júniusban kísérleteket folytattak a technikával, amint a szövetség megalkotta hitelesítő programját. Jó hír, hogy például az Intel 4965AGN és az Intel 3945ABG átment a kompatibilitási teszten, vagyis ez a funkció (szoftveres frissítés után) akár a régi wireless eszközökön is működőképes lehet.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés