Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lejárt a papíralapú könyvek ideje

Kütyük

Lejárt a papíralapú könyvek ideje

A Sony döntő lépésre szánta el magát a tartalom és a hardver tekintetében is.

Régóta lehet már olvasni az e-bookokról, mind tartalom, mind a szöveget megjeleníteni képes eszköz formájában. Míg a tartalmak digitalizálása viszonylag jól haladt az elmúlt években, olyan versenyképes készülék nem jelent meg a piacon, mely felválthatta volna a papíralapú könyveket. Egy ilyen termékkel szemben ugyanis magas követelményeket támasztanak a felhasználók: legyen könnyű, fogyasszon keveset, ugyanakkor szemnek kímélő megjelenítéssel rendelkezzen – és mindezt olcsón.

Nos, a Sony végre áttörheti az e-bookok eddigi korlátját. Először is – amint az a tegnapi beszámolóban elhangzott – elindította elektronikus könyvesboltját, mely hozzávetőleg 10 ezer könyvet tartalmaz. Egyelőre csak a legismertebb észak-amerikai könyvkiadók (angol nyelvű) olvasnivalói kerülnek be az adatbázisba, a papíralapú változatokhoz képest mintegy 25 százalékkal alacsonyabb áron. Ennek oka, hogy az előállítási és terjesztési költségek jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos könyvek esetén.

Másodszor, és talán ez szól majd nagyobbat, a Sony ezzel párhuzamosan beszámolt új készülékéről is, melyet kifejezetten elektronikus könyvek olvasására készítettek. A Sony Portable Reader fantázianévre hallgató készülék 350 dollárba, azaz durván 70 ezer forintba kerül, mely mellé jár egy 50 dolláros vásárlási keret is a bevezető akcióban. Az idén januárban bemutatkozott készülék a Cambridge-i E Ink által készített elektronikus tintát használja fel: a szövegek és a képek anélkül jeleníthetők meg az eszközön, hogy ehhez szükség lenne az energiaigényes hátsó megvilágítású technológiára.

A Sony Reader PRS-500, a hagyományos könyvekhez hasonlóan külső megvilágítást igényel – magyarán szólva sötét szobában nem olvasható a képernyő, ellenben napfény mellett kiválóan látszik a szöveg. Minden másban azonban már a jövőt hozza a jelenbe a kis készülék: támogatja például az RSS-t (Really Simple Syndication) is, ezáltal az olyan népszerű blogok is letölthetővé válnak, mint az Engadget vagy a Gizmodo. Sajnos a Sony ugyanabba a hibába esni látszik, mint korábbi újító készülékei esetében: a kis eszköz szoftvere csak jóváhagyott RSS site-okat képes kezelni, a felhasználók nem tölthetnek le bármilyen RSS forrást.

Ami biztos, hogy végre elindulhat az elektronikus könyv forradalma is: a Sony legalábbis megmutatta, mire lehet képes az erdők tömeges pusztítását feleslegessé tevő technológia.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés