Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia digitális otthon

Kütyük

Nokia digitális otthon

A digitális otthon napjaink legizgalmasabb trendje a fogyasztói elektronikai iparágban.

Egyre gyakrabban ˝fogyasztunk˝ digitális tartalmakat, például zenét, fényképeket, vagy videofelvételeket, ehhez pedig mind többféle fogyasztói elektronikai berendezés áll rendelkezésünkre. A készülékek új csatlakozási megoldásokat, például WLAN-t (vezeték nélküli helyi hálózatot) használnak. Mindez forradalmian megváltoztatja a digitális tartalmak fogyasztását otthonunkban, de a lakhelyünkön kívül is. A Nokia szeretne élenjárni a hálózatba kapcsolt otthonok fejlesztésében, és olyan megoldásokat készül bemutatni, amelyekkel a mobiltelefonok is a digitális otthonokhoz készült termékkínálat részévé válnak.

A Nokia elképzelése szerint az emberek gyorsan és egyszerűen hozzászoknak majd ahhoz, hogy számos otthoni készüléken hozzáférhetnek digitális tartalmakhoz, és ezeket gond nélkül osztják meg egymással, és tárolják el. A Nokia mobilkészülékek tökéletesen együtt használhatók lesznek majd a személyi számítógéppel, a hifi berendezéssel és a televízióval. Így a telefonon tárolt zenét lejátszhatjuk majd a hifin, a mobilra elmentett fotókat a televízión nézhetjük meg, és a fájlokat a mobilkészülék és a személyi számítógép között mozgathatjuk. De a kedvenc tartalmainkat csak a mobilkészülékekkel vihetjük el bárhová.

A Nokia és más vezető fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó vállalatok az interoperábilis digitális otthonba szánt első készülékei 2006-ban jelennek meg a piacon.

A felfutó WLAN piac
Bár a digitális otthonokban vezetékes és vezeték nélküli kapcsolat egyaránt megtalálható, a terület fejlődésének mozgatórugója az otthoni WLAN hálózatok elterjedése. A Jupiter Research felmérése szerint 2009-re 34,3 millió otthoni vezeték nélküli hálózat lesz az Egyesült Államokban. A European Interactive Advertising Association (EIAA) nemrég elvégzett kutatása pedig azt mutatta meg, hogy jelenleg az európai háztartások 16 százalékában működik WLAN kapcsolat.

Ezzel egyidejűleg nő a WLAN-t biztosító készülékek száma is. A legtöbb személyi számítógép és laptop biztosítja a WLAN-hoz szükséges Wi-Fi funkciót, míg a Nokia termékkínálatában jelenleg nyolc Wi-Fi-képes mobilkészülék található: a Nokia N92, a Nokia N91, a Nokia N80, a Nokia 9500 kommunikátor, a Nokia 770, a Nokia E60 és a Nokia E70. Az UPnP iparági szabványnak köszönhetően a különböző készülékek a WLAN hálózaton keresztül előzetes konfigurálás nélkül csatlakoznak egymáshoz (lásd lent).

A jövő digitális otthona
A jövő digitális otthonában számos, egymáshoz kábellel vagy vezeték nélkül csatlakozó készülék található meg. A mobilkészülékek fontos szerephez jutnak majd a digitális otthonokban. A Nokia elképzelései szerint Nokia készülékek kapcsolják majd össze és egészítik ki a különböző otthoni fogyasztói elektronikai cikkeket.

A digitális otthonokban többek között az alábbi készülékek találhatók meg:
-Televízió – médialink készülékekkel elérhető
-Hifi berendezés – médialink készülékekkel elérhető
-Személyi számítógép
-Nyomtató
-Vezetékes telefon
-Mobiltelefon
-Egyéb hordozható készülékek.

A digitális otthon és a mobiltelefon
A Nokia multimédiás készülékeivel menet közben rögzíthetjük a digitális tartalmakat, és otthonunktól távol is élvezhetjük a kedvenc zenéinket, nézegethetjük fényképeinket és videofelvételeinket. A digitális otthon azt jelenti, hogy mobilkészülékeinket egyszerűen összekapcsolhatjuk az otthonunkban található többi szórakoztató berendezéssel a digitális tartalmak használata, kezelése, és megosztása céljából. Például:

-Letölthetjük az aktuális kedvenc zenénket (vagy képeinket, és videofelvételeinket) a személyi számítógépről a mobiltelefonra
-A telefonon tárolt képeket, videofelvételeket, és zenét elmenthetjük a személyi számítógépre
-A mobiltelefonra letöltött számokat meghallgathatjuk a hifin
-Közvetlenül a telefonról nyomtathatunk
-A házi internetkapcsolaton keresztül a mobiltelefonon tárolt képeket feltölthetjük a világhálóra.

Előnyök a fogyasztók számára
A készülékek közötti interoperabilitás forradalmasítja majd a digitális tartalmak házi és menet közben történő fogyasztási szokásait. A kedvenc tartalmainkat a mobiltelefonra elküldve mindig megmutathatjuk barátainknak a legújabb fotókat, vagy meghallgattathatjuk velük az épp aktuális kedvenc számunkat.

-Mivel nincs konfigurációra szükség, a készülékek csatlakoztatása gyors és egyszerű
-Nincs szükség vezetékekre a készülékek csatlakoztatásához
-Az otthoni hálózat és a tartalmak (zene, fényképek, videofelvételek) kezelése kényelmesen és praktikusan megoldható
-Gyorsaság – a mobiltelefonon keresztül a számítógépes kapcsolatnál sokkal gyorsabban elérhetők az otthoni hálózatba kapcsolt készülékek és az internet, és a közvetlenül a mobiltelefonról elindított nyomtatás is rövidebb időt vesz igénybe

Előnyök az iparág számára
A mobiltelefonok beépítése a házi digitális hálózatokba egyaránt fontos következményekkel jár a mobiltelefon-forgalmazók, a készülékgyártók, és a fogyasztói elektronikai cikkek gyártói számára:
-A digitális otthonok elterjedésével mind a mobilforgalmazók, mind a hagyományos fogyasztói elektronikai cikkek forgalmazói új terméktársítások egész sorát hozhatják létre. Képzeljük el például, hogy a fogyasztóknak a hálózatba kapcsolt készülékek teljes csomagját kínáljuk televízióval, hifivel, személyi számítógéppel, és mobilkészülékkel együtt!
-A mobilkészülék gyártók számára fontos, hogy a digitális otthon a ˝médiacsalád˝ részévé teszi az okostelefonokat. A digitális tartalmak kezelésének és készülékek közötti mozgatásának megkönnyítésével az iparág ösztönözheti a mobilkészülékek multimédiás funkcióinak használatát.
-A fogyasztói elektronikai iparágat tekintve a mobilkészülékek együttműködése teljesen új termékkategóriák megszületését eredményezi, és új értéket ad a már meglévő kategóriáknak, például a televízióknak, vagy a hifi-berendezéseknek.

A Nokia digitális otthon mögött meghúzódó technológia
A digitális otthon megvalósításában kulcsszerepet játszó technológia a Universal Plug and Play (vagy UPnP). Ez egy olyan iparági szabványt jelent, amely a készülékek automatikus felismerését és távirányítását teszi lehetővé. A UPnP-képes készülékek dinamikusan kapcsolatba lépnek a hálózattal, megszerzik az IP-címet, felmérik a képességeit, és felismerik a többi készüléket és azok funkcióit.

Az UPnP a Digital Living Network Alliance (DLNA) házi hálózatokra vonatkozó specifikációjának legfontosabb építőeleme, amely jelentős első lépést jelent a készülékek közötti egyszerű együttműködés megteremtésében. A Nokia aktív szerepet játszik a DLNA-ban, és komoly részt vállal a DLNA 1.5 útmutató kifejlesztésében. Az útmutató a házi hálózaton található digitális tartalmak eredményesebb megosztásának és kezelésének megoldásával tovább javítja a készülékek közötti interoperabilitást.

A Nokia Wi-Fi készülékei
A Nokia termékportfoliójába jelenleg nyolc Wi-Fi-képes WLAN készülék tartozik: a Nokia N92, a Nokia N91, a Nokia N80, a Nokia 9500 kommunikátor, a Nokia 770, a Nokia E60, és a Nokia E70. Ezek közül a Nokia N80 elsőként támogatja a UPnP funkciót, amelyet egyre több, a jövőben megjelenő Nokia termékben megtalálhatunk majd.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés