Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan segít az agilis coach az üzletfejlesztésben?

agilis coach

LifeStyle

Hogyan segít az agilis coach az üzletfejlesztésben?

Hogyan segít az agilis coach az üzletfejlesztésben?

Egy modern vállalkozás működésében bármikor eljöhet az a pillanat, amikor a hatékonyság érdekében üzleti coach segítségére van szükség. Napjainkban a business coachingnak számos területét megkülönböztetjük, attól függően, hogy egy szervezet életében mi okozza az elakadást.

Amikor egy cég nem képes megfelelően reagálni a gyorsan átalakuló digitális és gazdasági környezet változásaira, az agilis coachok segítik át a vállalatokat a kezdeti nehézségeken. A szervezet összes vezetőjével és alkalmazottjával együtt dolgozva keresik meg a probléma gyökerét, majd mentorálják a változáshoz való alkalmazkodás folyamatát.

Lássuk, melyek azok a legfőbb irányok, amelyeknek köszönhetően egy agilis coach még prosperálóbbá teheti egy vállalkozás üzleti modelljét.

Agilitás – a vállalatok hatékony működésének alapja

Az agilitás egy olyan eszköztárat ad a vállalatok kezébe, aminek köszönhetően működésük sokkal hatékonyabbá és gördülékenyebbé válik. Mindez lehetővé teszi, hogy a fejlesztési metódusok – ezáltal pedig a cégek termékei/szolgáltatásai -, képesek legyenek alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci környezet igényeihez, továbbá az ügyfelek elvárásaihoz.

Ennek ellenére egy vállalat agilis átalakulása nem mindig megy könnyedén. Gyakran jól látható szervezeti ellenállás lép fel az új szemléletek bevezetésekor, ami további kihívások elé állítja az egész cég működését.

Ilyen esetben hatalmas segítséget nyújt egy szakképzett agilis coach munkája, mert tanácsadói szerepköre mellett a vezetőket és az alkalmazottakat egyaránt edukálja, mentorálja, azaz a támogatás mellett abban is segít, hogy mindenki képes legyen megfelelően használni az agilis alapelveket.

agilis coach

Ennek értelmében az agilis coachok több kompetenciaterületet is érintenek a munkájuk során:

  • tanárok, akik a korábbiaktól eltérő eszközök és keretrendszerek használatát oktatják;
  • tanácsadók, akik a szervezet összes szereplőjének segítenek a problémás helyzetek áthidalásában;
  • mentorok, akik megosztják az egyedi tanulási folyamataik részleteit;
  • coachok, akik mindenkinek segítenek új ötleteket és stratégiákat felfedezni, felállítani és megvalósítani.

3 irány, ahogy az agilis coach segít az üzletfejlesztésben

Jól látszik, hogy az agilis coachok szerepköre kifejezetten sokoldalú. A technológiai elakadásokat épp olyan hatékonysággal orvosolják, mint az alkalmazottak között fellépő félreértéseket és konfliktusokat. Miután kiértékelték a problémás helyzeteket, az így kapott információkat arra használják, hogy az üzleti fejlődéshez egy új, agilis tervet készítsenek.

agilis coach

Céljaikat a következő bekezdésekben bemutatott hozzáállás szem előtt tartásával érik el.

1)    Minden szempontból a kiválóságra törekednek

Az agilis coachok olyanok, mint a jó sportedzők. Mindent megtesznek a saját csapatukért: motiválják őket, “amikor pályán vannak” és érzelmi támogatást nyújtanak a nehéz helyzetekben.

Segítségnyújtás közben mellőzik a manipulatív, agresszív kommunikációs eszközöket, miközben mélyen beleássák magukat a szervezet problémáiba. Nem kizárólag a fejlesztési folyamatok alatt fellépő nehézségeket igyekeznek megszüntetni; a személyes, alkalmazottak közötti konfliktusokat is górcső alá veszik, amikre végül megoldási javaslatokat adnak.

2)    Az egész szervezettel együttműködve dolgoznak

A “hagyományos” business coachok általában a szervezetek egy-egy külön területével – például csak a vállalat vezetői csapatával vagy a cég egy speciális részlegével – foglalkoznak. Ezzel szemben az agilis coachok az egész szervezettel együttműködve és a szervezeti működés egészét vizsgálva dolgoznak.

A nehézségek kialakulásának minden lehetséges okát figyelembe veszik, majd először azokhoz fordulnak, akikről úgy gondolják, hogy jelentős szerepet játszottak a problémás helyzetek előidézésében. Ha sikerült pontosan meghatározniuk az elakadás gyökerét és kidolgozniuk egy új, hatékony stratégiát, kezdetét veszi a részlegek közötti coaching. (A részlegek közötti coachingot már a csapatok Scrum Masterei végzik.)

agilis coach

3)    Megváltoztatják az elavult gondolkodási mintákat

Ahogyan az a korábbiakból is kiderült, az agilis coachok a vállalat minden tagjával együtt dolgoznak. Nemcsak azért, hogy a problémák forrásai minél átláthatóbbá váljanak, hanem azért is, hogy mindenki fejébe képesek legyenek új, modern gondolkodási mintákat és szokásokat beépíteni az eredményes üzletfejlesztés érdekében.

Azzal, hogy eltűnnek az elavult, berögzült, de régen nem működő minták, a cég működésében azonnal látványos változások figyelhetők meg. Megszűnnek a hatalomközpontú önmegvalósítási célok és előrelépések figyelhetők meg a dolgozók konfliktuskezelésében (dühből támadás helyett konstruktív beszélgetéseket alakítanak ki egymás között).

Emellett a vezetők is jobban odafigyelnek az alkalmazottaikra, például nem vállalnak el olyan projekteket és adnak olyan határidőket, amiket lehetetlenség lenne teljesíteni.

Agilis képzések a Proman Consulting tanácsadó cégnél

Egy agilis coach segítségével hatalmas előrelépések érhetők el egy vállalat életében. Ha szívesen kipróbálnád magad ezen a területen, érdemes megismerned a Proman Consulting tanácsadó cég képzéseit, mert kiemelkedő lehetőséget nyújtanak az agilis szemlélet alapelveinek elsajátításához. Olyan gyakorlatorientált oktatásokat és valós helyzeteket szimuláló Scrum Master és Agile Coach képzést biztosítanak, amik után biztos tudással léphetsz a munkaerőpiacra – nézz szét az ajánlataik között még ma!

Képek forrása: freepik.com


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés