Connect with us

Hirdetés

technokrata

Járdalapot vagy térkövet válasszunk az autóbeállóhoz?

térkő

Garázs

Járdalapot vagy térkövet válasszunk az autóbeállóhoz?

Járdalapot vagy térkövet válasszunk az autóbeállóhoz?

A garázs rovatban igen sok írásunk jelenik meg a legújabb közlekedési technológiákról, de jóval kevesebb szó esik az olyan hagyományosabb — ám igen fontos — témákról, mint például az autóbeálló burkolata.

A járdákkal vagy beltéri burkolatokkal szemben az autóbeálló azért különleges, mert jóval nagyobb terhelést kell kibírnia nap mint nap, hiszen több tonnás járművek közlekednek rajtuk.

Emellett pedig — mivel az autóbeálló és a garázs általában a kert részét alkotja — nagyon fontos az esztétika is, hiszen a burkolatnak illeszkednie kell a házunk, a kertünk és a kerítésünk stílusához is!

Járdalap vagy térkő?

járdalap

A szép járdalapok találkozása a minőségi kivitelezéssel — a Kovikő Térkőgyár és partnerei által

Alapvetően kétféle megoldásban érdemes gondolkodni:

  • Teraszlapokban, betonlapokban, illetve járdalapokban
  • Viacolorban, vagyis térkőben

Ha a terhelést nézzük, a két termék nem sokban különbözik egymástól, hiszen a nyomószilárdságuk, a kopásállóságuk és a fagyállóságuk azonos — egyik sem jobb a másiknál. Leginkább a gyártási eljárásban van köztük különbség, ám ez is elhanyagolható.

Ami az esztétikai funkciójukat illeti, itt már jóval nagyobb különbség mutatkozik közöttük.

A térköves kert egyik alapelve az, hogy minél nagyobb egy térburkoló lap, annál jobban nagyítja a teret.

Ám fontos, hogy ez az elv csak akkor tud érvényesülni, ha a térburkolatot távolról látjuk!

Mivel ez az autóbeállók esetében nem túl jellemző, ezért (ha csak és kizárólag az esztétikai szempontokat vesszük figyelembe) bizony a legtöbb esetben jobban járunk a térkövekkel!

A járdalap választása leginkább akkor tűnik jó döntésnek, ha nagy a kert, vagy az autóbeálló messze van az utcafronttól, így emiatt általában messziről fogjuk látni a mindennapok során.

Ám érdemes megvizsgálni egy harmadik, egyáltalán nem elhanyagolható szempontból is a döntést — gazdasági oldalról!

Sokan vannak, akik maguk szeretnék lerakni az autóbeálló burkolatát. Ebben az esetben fontos tudni, hogy — mivel a járdalapok jóval nagyobb elemekből állnak — sokkal könnyebb felszedni őket egy esetleges hiba esetén, mint a jóval kisebb viacolor darabokból álló térkő felületet.

Bár a térkövet jóval könnyebb használni az amorf formájú beállóknál, de érdemes szakember segítségét kérni abban az esetben, ha biztosra szeretnénk menni, mert a hiba bizony rengeteg extra munkát eredményezhet!

Emellett azt is érdemes tudni, hogy a térkő (amennyiben túl sokat járunk ugyanazon a nyomvonalon) bizony megsüllyedhet.

Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha ebben a fél méteres sávban extra betonréteggel erősítjük meg az alapot.

A nagy kérdésre, miszerint járdalapot vagy térkövet érdemes-e választanunk az autóbeállónkhoz, egyáltalán nem kézenfekvő a válasz. Leginkább azon múlik, hogy milyen adottsággal rendelkezik az autóbeálló, mennyire fontos számunkra a hosszú távú funkcionalitás és/vagy esztétika, illetve milyen egyéni preferenciáink vannak.

Egy azonban biztos: a legjobb, legszebb és legtartósabb eredményt akkor fogjuk kapni, ha minőségi alapanyagból dolgozunk! A Kovi-kő Térkőgyár kínálatában térkövek mellett járdalapokat és szegélyköveket is találhatsz, ha pedig elakadnál, keresd fel őket, szakmai tanácsadással szívesen segítenek neked a választásban.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés