Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriási szigorítást tervez a General Motors

Garázs

Óriási szigorítást tervez a General Motors

Nincs öv, nincs vezetés: Új rendszeren dolgozik a GM.

A General Motors-nál nehéz időket élnek meg mostanság – elképzelhető, hogy hatalmas visszahívásokat kell elrendelniük -, de még ebben a helyzetben is prioritást élveznek náluk a biztonsági rendszerek. Legutolsó fejlesztésüket a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatallal együttműködve alkották meg, méghozzá egy afféle biztonsági öv becsatolását biztosító rendszert.

Várható volt, hogy előbb vagy utóbb az egyik gyártó megalkotja majd ezt a berendezést, mely csak abban az esetben teszi vezethetővé az autót, amennyiben mind a sofőr, mind pedig az első utas biztonsági öve be van kapcsolva. Jennifer Ecclestone, a GM szóvivője elárulta, hogy a rendszer ugyanazt az érzékelőt használja az ülésben, amely a légzsákok bekapcsolásáért is felel. Azt is elárulta, hogy az autót be lehet majd indítani ettől függetlenül, de a vezetésre nem lesz alkalmas.

0522_gm_biztonsagiov_3

A szerkezetet 2015-től olyan modellekbe szerelik majd be a gyáriak, mint a Chevrolet Cruze, Colorado, Silverado és a GMC Sierra. Eleinte a magányszemélyek számára nem lesz elérhető az egyébként opcionálisan kínált extra, mert a konszern először céges flottáknál szeretné tesztelni annak működését. Az első időkben semmilyen felárat nem kérnek majd a rendszerért, hogy a pozitív visszajelzések esetén jövőre már szélesebb körben bevezethessék majd ezt a szolgáltatást.

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal adatai szerint egyébként a sofőrök 87 %-a már most is minden alkalommal visel biztonsági övet, ami még mindig a leghatékonyabb módja a sérülések elkerülésének. Persze ezzel a rendszerrel kapcsolatban is sok kétely merülhet fel, például, hogy az érzékelők meghibásodása esetén nem válik-e használhatatlanná a jármű.

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy az Opel modellek is megkaphatják-e a berendezést, ám abban biztosak lehetünk, hogy ha beválik a GM terve, hamarosan a többi gyártó palettáján is találkozhatunk a néha rendkívül kellemetlen hangokon megszólaló biztonsági öv becsatolására figyelmeztető rendszer utódjával.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés