Connect with us

Hirdetés

technokrata

Prost vagy Schumi? Vettel vagy Loeb?

Garázs

Prost vagy Schumi? Vettel vagy Loeb?

Hétvégén Bajnokok Tornája Düsseldorfban, sztárkavalkáddal.

November 27-28-án a németországi Düsseldorfban rendezik a szokásos év végi Bajnokok Tornáját, ahol a motorsportos legjobbak egyénileg és nemzeti csapatokba tömörülve is megmérkőznek a bajnokok bajnoka címekért.

Az első ilyen versenyt, ami persze inkább csak show, mint éles csata, 1988-ban hozták tető alá Párizs közelében, még “csak” ralisoknak. Az élen Kankkunen, a WRC győztese végzett a fináléban Salonent verve (és olyan további nagyágyúkat maga mögé utasítva, mint Waldegaard, Röhrl, Vatanen, stb.) a következő autólegendákkal: BMW M3, Audi Quattro S1, Lancia Delta Integrale, Ford Sierra Cosworth, Opel Manta, Peugeot 205 Turbo S16…

1989-ben a Nürburgringen csapattak a legények vagy 53 ezer néző legnagyobb örömére. Először akkor és ott alkalmazták a párhuzamos pályás vetélkedést. A döntőben Blomqvist és Röhrl szórakoztatták a közönséget, párbajukból a svéd került ki győztesen. 1990, Barcelona, Olimpiai Centrum, Montjuic: ismét Blomqvist-siker, ezúttal Mäkinen (és Sainz) előtt. 1991, Madrid, Jarama: Kankkunen másodszor (Auriolt felülmúlva).

1992-től (2003-ig) a Kanári szigetekre költözött a torna, Las Palmas közelében először Aghini nyert McRae előtt. Majd sorrendben Auriol kétszer, honfitársa, Delecour, újfent Auriol, Sainz (már a Toyotákon túl Ford Escort WRC-vel is), McRae, Auriol, Mäkinen, Rovanperä, Grönholm és végül Loeb. A Nemzetek Kupáját először 1999-ben rendezték meg, s Finnország győzött.

2004 és 2006 között Párizs ideje jött el és egy nem ralisé, jelesül Kovalainené (majd Loeb és Ekström nyert). A Stade de France-ban már például Ferrari pályaautóval is mentek, no meg buggyval, Ciroën Xsara WRC-vel is.

2007-ben és 2008-ban a londoni Wembleyben parádéztak – előbb, a 20. versenyen Ekström duplázott, majd Loeb győzött. Tavaly Pekingben buliztak, Ekström nyert. Érdekes, de a hétszeres F1-világbajnok Schumachernek sosem sikerült egyéniben győznie, “csupán” csapatban, mostanság Vettellel az oldalán.

Schumi idén is megpróbálja, de ott lesz a mezőnyben Vettel, Prost (!!), Loeb, Doohan (!) is. Az autófelhozatal sem egyszerű: Audi R8 LMS, Porsche 911, VW Scirocco, KTM X-Bow, stb…



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés