Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Android készülékek több mint felén nincs védelem

Kütyük

Az Android készülékek több mint felén nincs védelem

Az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok és tabletek tulajdonosainak több mint 50 százaléka nem használ semmilyen biztonsági szoftvert, hogy megvédje eszközét a kiberfenyegetésektől.

Az orosz kiberbiztonsági vállalat szerint ez azért is aggasztó, mert az Android operációs rendszer már régóta a mobil eszközök felhasználói – és ennek köszönhetően a kiberbűnözők – körében a legnépszerűbb mobil platform. A bűnözők megkülönböztetett figyelmét az Android operációs rendszer egyrészt népszerűségével, másrészt kiterjedt funkcionalitásával vívta ki magának.

A Kaspersky Lab statisztikái szerint a mobil eszközöket célzó rosszindulatú kódminták 99 százalékát Android platformra írták. És ez a fenyegetés egyre nagyobb méreteket ölt: míg a Kaspersky Lab szakértői 2012 egészében 35 ezer rosszindulatú kódmintát azonosítottak, addig 2013 első felében ez a szám már meghaladta a 47 ezret.A B2B és a Kaspersky felmérésben résztvevő okostelefon-tulajdonosok mindössze 40 százaléka (Európában 43 százaléka), táblagép-felhasználóknak pedig 42 százaléka (Európában 46 százaléka) állította, hogy telepített már valamilyen biztonsági megoldást eszközére, és jelenleg is használja azt. A többi válaszadó elegendőnek találja a védelemhez az operációs rendszerbe integrált korlátozott biztonsági szolgáltatásokat, vagy bízik abban, hogy saját ösztönei megvédik a bajtól.

android-malware-1
A védelem hiánya viszont számos veszélyt hordoz magában: egy rosszindulatú program SMS-ek emeltdíjas számokra küldésével csapolhatja meg az előfizető számláját, vagy olyan kémeszközzé teheti, amely aztán információkat szolgáltat a csalóknak a tulajdonosáról, többek között a telefonhívásairól, a levelezéseiről, valamint a közösségi és fizető szolgáltatások eléréséhez szükséges jelszavairól. Nagy kockázatot jelent az eszközök elvesztése vagy eltulajdonítása is. Sokak számára mostanra már az okostelefon vagy a táblagép vált kedvenc fényképeik és videóik, a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott levelezésük elsődleges tároló eszközévé. Nem is beszélve a munkával kapcsolatos olyan dokumentumokról és más fontos információkról, amelyeknek semmiképpen nem lenne szabad illetéktelen kezekbe kerülnie – figyelmeztet a Kaspersky Lab.

(MTI)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés