Connect with us

technokrata

Önvezető járművet fejleszt a magyar egyetem!

volvo-self-driving-car-1500px

Tudomány

Önvezető járművet fejleszt a magyar egyetem!

Önvezető járművet fejleszt a magyar egyetem!

Bel- és kültérben, nagy pontossággal mozgó ipari önvezető járművek fejlesztése indul Székesfehérváron

A vezető nélküli járművek térhódítása az intralogisztikában sokkal hamarabb elkezdődött, mint a közutakon. Logisztikai rendszerekben már Magyarországon is vannak ilyen alkalmazások.

 

Szerepük a magas megbízhatóságuk és rendelkezésre állásuk miatt folyamatosan nő, az önvezető járművek alkalmazása az ipari automatizálás részévé válik. Az önműködő flottarendszerek vezető hazai szállítójaként a Gamma-Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft. a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel együttműködésben kezd további fejlesztésekbe Székesfehérváron, 723,82 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében megvalósítandó GINOP‑2.2.1‑15‑2017‑00097 azonosító számú projekt 2017. október 2-án indult és 2020. szeptember 30-án zárul.

A projekt során új technológiákat alkalmazó vezető nélküli targoncák és hozzá tartozó flotta irányítási rendszer kidolgozására kerül sor. Az új technológiai megoldások segítségével a jelenleginél olcsóbb, az alkalmazási környezettel szemben toleránsabb, ezáltal költséghatékonyabb és szélesebb körben alkalmazható rendszereket hoznak létre. A kidolgozott rendszer újszerűsége a felhasznált helymeghatározó mérési módszerekben, a mérési eredmények intelligens összehangolásában, valamint a targoncák által használt flottaszintű útvonalválasztó és terhelés elosztó eljárásokban rejlik.

A kutatás-fejlesztés célja a vezető nélküli targoncaflotta irányító megoldás és prototípus kidolgozása, mely több olyan innovatív megoldást eredményez, ami jelenleg még ezen az alkalmazási területen nem áll rendelkezésre. Ilyen például a vegyes szenzorparkra alapozott, például rádiófrekvenciás, lézeres és gépi látásra egyszerre épülő helymeghatározás, mely bel- és kültérben egyaránt biztosítja a megkövetelt pontosságot, egyenetlen talajon mozogva is, így egyazon jármű tud beltérből szabadba, majd akár újra beltérbe árut szállítani. Szintén újdonság a flotta szintű tudásmegosztáson alapuló útvonaltervező eljárás, mely a futási idők mellett a padlózat nyomásterhelésének egyenletes elosztására is figyel, a padlózat és a targonca kerekeinek védelme érdekében, jelentősen csökkentve az üzemeltetési és karbantartási költségeket.

Az AGV (automated guided vehicle) önvezető targoncák iránti érdeklődés a hazai ipar résztvevői részéről egyre inkább tapasztalható. Ennek egyik oka a járműflotta folyamatos rendelkezésre állása minden műszakban és a járművek gyors átcsoportosíthatósága az aktuális forgalmi igényeknek megfelelően az egyes raktárterületek között. Az AGV flotta jól kalkulálható szállításütemezést tesz lehetővé, egyben átlátható és visszakereshető módon naplózza az elvégzett feladatokat. A járművek magas szintű biztonsági rendszere gyakorlatilag kizárja az ütközéseket, védve ezzel a szállított terméket, a berendezéseket és a testi épséget. Az automata üzemnek köszönhetően nem történik hibás szállítás, ami különösen a gyártóüzemekben történő alkalmazás esetén fontos szempont.

A pályázat során végzett kutatás és fejlesztés várható eredményei jelentősen javíthatják a magyarországi kkv‑k, hazai és nemzetközi nagyvállalatok, köztük autó- és gyógyszergyárak, vegyi, mezőgazdasági, élelmiszeripari, faipari, nyomdaipar cégek nemzetközi versenyképességét, erősítve a termékek gyártásához hozzáadott hazai tudást. Mindemellett az elért eredmények reális megoldást nyújthatnak a fenti vállalkozások logisztikai, gyártás- és raktárközi szállítási feladataiban fellépő egyre súlyosabb munkaerőhiányra.

További Tudomány

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd