Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kétmillió forint értékben osztottak díjakat a jövő feltalálóinak és tudósainak

Tudomány

Kétmillió forint értékben osztottak díjakat a jövő feltalálóinak és tudósainak

A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen. A leglátványosabb pályaművek kétnapos kiállításon tekinthetők meg az Ericsson K+F központjában.

A 20 év alatti fiatalok számára meghirdetett 2016-2017. évi, 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végső szakaszához érkezett. A több mint 100 pályázó közül az első fordulóból 68 jutott tovább, közülük a második fordulóban 54-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát. A kidolgozott pályaműveket a versenyzők élőben is bemutatták az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak, amely ezt követően kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket, illetve eldöntötte, hogy mely tehetséges fiatalokat találja díjazásra-elismerésre leginkább méltónak.

 

A május 24-i nyilvános eredményhirdetésen a legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 3 második és 3 harmadik díjat, valamint 2 különdíjat vehettek át Monszpart Zsolt NKFIH elnökhelyettestől, Szabó István EMMI főosztályvezetőtől, dr. Pakucs János szervezőbizottsági elnöktől és dr. Jakab László zsűri elnöktől. A díjazottak a közel 2 millió forint összértékű ösztöndíjak mellett okleveleket és iparművész által készített kisplasztikát is kaptak.

Első díjat nyert

  • Kocsis Ábel és Bór Dorina (Soproni Széchenyi István Gimnázium, illetve Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival) című pályázatával. A pályázók által kifejlesztett eszköz (Toli), illetve a hozzá kapcsolódó számítógépes program feladata a gerinc testfelszíni kontúrjának meghatározása, könnyen, gyorsan, egy laikus által is értelmezhetően. Az eszköz alkalmazható a védőnői szűrés segítésére illetve a gerincállapot rendszeres otthoni ellenőrzésére, hiszen a gerincferdülés akár egy hónap alatt is kialakulhat.
  • Molnár Áron (Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma) Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor című pályázatával. A kutatás célja egy vasmag helyett ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. Az elkészült szenzor pontosságban felülmúlja a piacon kapható eszközök jelentős részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább a nagyon pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.
  • Puskás Dávid (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely) 3D nyomtatott Holdbázis című pályázatával. A Földről a Holdra szállított távvezérlésű 3D nyomtató-roverek egy automatikusan felfúvódó dómot építenek körbe megszilárdított holdporral, így alakítva ki a nagy szilárdságú és megfelelő védelmet nyújtó holdbázist. A kutatás célja a 3D nyomtatással előállított bázis kivitelezhetőségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) való megfelelés vizsgálata volt. A kutatás kiterjedt a holdi talaj megfelelő utánzására, az anyagi tulajdonságok mérésére, vizsgálatára, végül a megfelelő 3D nyomtató létrehozására és a bázis megtervezésére.
  • Tóth Bence (NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma) Okoskesztyű című pályázatával. Az eszköz kifejlesztésének célja, hogy megkönnyítse a jelnyelv tanulás folyamatát. A kesztyű felismeri az egyes jelnyelvi elemeket, amelyhez rendelt hangfájlokat egy a kesztyűhöz kapcsolt központi egység lejátssza. A tanulás megkönnyítésén túlmenően a siket felhasználók az eszköz segítségével már önállóan képesek olyan ügyeket is elintézni, amelyekhez eddig segítségre volt szükségük.

A négy elsődíjas pályázó közül Kocsis Ábel, Molnár Áron és Puskás Dávid kapta meg a lehetőséget a bíráló bizottságtól, hogy Magyarországot képviselje az Európai Unió 2017 szeptemberében Észtországban megrendezendő “29. Fiatal Tudósok Versenyén” amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes (3500-7000 euró) díjakért.

A 2017 decemberében megrendezendő Stockholm International Youth Science Seminar-on, valamint ehhez kapcsolódóan a Nobel-díj átadási ünnepségen Magyarországot Molnár Áron képviselheti.

Valamennyi díjnyertes pályamunka, valamint a leglátványosabb kiemelt dicséretben részesített találmányok és tudományos kutatási eredmények május 24. és 25. között megtekinthetők az Ericsson Magyarország budapesti K+F központjában (1117 Bp. Irinyi József u. 4., B. ép. fsz.).

A kiállításon olyan további izgalmas kérdésekre kaphatunk még választ, mint

  • hogyan befolyásolja az egyensúly-érzékünket a zene és a stressz?
  • milyen összefüggések fedezhetők fel a babyétel alapanyagok és a blue baby szindróma között?
  • milyen hatással van a termőhely a Tokaj-hegyaljai borok nyomelem-tartalmára?

A tizenéves tehetségek 23 saját standdal és demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, ill. a startup befektetőket.

A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap főtámogatásával valósult meg.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés