Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Prestigio Gace – Az iPhone helyettes

Kütyük

Teszt: Prestigio Gace – Az iPhone helyettes

Igenis sokat számít egy gyönyörűen megálmodott külső, de cserébe meg kell kötnünk a ránk váró kompromisszumokat, ha nem akarunk dupla árat fizetni okostelefonunkért.

Nem vagyunk egyedül, ha még sosem hallottunk Prestigio telefonokról, hiszen meglehetősen újnak számítanak a piacon. Ez tulajdonéppen az ASBIS multinacionális vállalat egyik saját márkája, és tesztünk során a Grace névre keresztelt készüléküket vizsgálhattuk meg közelebbről. Első ránézésre rendkívül impozáns a termék a maga 5.5 mm-ével, és elegáns de egyben merész külsejével.

Csomagolás

Az eszköz egy karbonszál hatású dobozban érkezett, ami mondhatni a telefon stílusát tükrözi. Emellett egy jó vastag használati útmutatóval, egy fülhallgatóval, USB kábellel és egy kompakt adapterrel is elláttak bennünket. És igen, még a fülhallgató is egészen jó, szép basszus tartománnyal és rendkívül praktikus lapos vezetékkel. Mondhatnánk, hogy az LG-nek is tanulnia kellene a Prestigio-tól ezen a téren.

Külső

Na de hagyjuk is az ilyen mellékes információkat, mikor egy ilyen gyönyörű telefonnal van dolgunk. Ha a stílusát kellene valamihez hasonlítani, legelőször a Lamborghini juthat eszünkbe, és nem csak hasonló logó, hanem a szögletes vonalvezetés és az agresszív formák miatt. Ezt kiváló anyagok egészítik ki, ugyanis a telefon elő- és hátlapja Gorilla Glass, valamint kerete fém. Nem sajnálták a drága anyagokat. Az általunk tesztelt fehér modell tetején jól láthatóak a szenzorok, a hangszóró illetve az előlapi kamera. Ezalatt virít az 5 inches, Full HD felbontású Super AMOLED kijelző, mely 441 ppi pixelsűrűséget ér el.

A telefon nem szoftveres gombokat használ, így a képernyő alatt helyezkednek el az Opciók, a Home és a Vissza gombok. Ezt bizony nagyon nem szeretjük, ugyanis nem véletlen, hogy maga az operációs rendszer fejlesztője, a Google, a Vissza, Home és Multitasking funkciókat adta a gombokhoz, és pont ebben a sorrendben. Őszintén, ki az aki többször használja az Opciókat, mint az alkalmazások közötti váltást?

A gombok érintésre villannak fel, majd néhány másodperccel később elalszanak, ami az első pár napban valóban megnehezítette a dolgunkat, hiszen sötétben nem igazán tudtuk hova is nyúljunk, azonban ez a rutinszerzést követően nem volt probléma.

A telefon keretet fém, és ahogy az iPhone 4-nél is láthattuk, itt is megtalálhatóak az apró műanyagcsíkok, ami a Wifi és hálózati antenna miatt elengedhetetlenek. Felülete mart, így kimondottan kellemes, és a legkevésbé sem csúszós érzés kezünkbe venni. A jack csatlakozó a jobb alsó szélre került, míg az micro USB a készülék tetejére, bal oldalra.

A fizikai gombokat meglepő módon az eszköz bal oldalán helyezték el, ami elsőre talán kényelmetlen, hiszen kézbe véve egy ekkora mobilt mutatóujjunk nem a bal oldalt, hanem a hátlapon pihen, ami tényleg megnehezíti az egykezes használatot.

A SIM kártya tartó a telefon bal oldalán fent kapott helyet. Hogy a szögletes keret jobban üljön kezünkben a keret hátulsó szélét 45°-os szögben megdöntötték. Ez egy remek formatervezési megoldás, hiszen a stílusából nem veszít az eszköz, mégis felhasználóbarát lesz. Azonban ami indokolatlan, az a 17 mm-es sáv a kijelző alatt és felett, amitől igazán nagynak érezzük a készüléket és elveszik a kívánt kompakt érzés.

A kamera sajnos nem fért bele az 5.5 mm vékony házba, ezért az iPhone 6-hoz hasonlóan kilóg egy kicsit, de itt a mikrofon és a vaku is kiemelkedik. Ezzel el is érkeztünk a telefon legszebb részéhez, a hátlaphoz. Közepén csillog villog a Prestigio logó, alján pedig hangszórót találjuk. Az előlappal ellentétben az üvegfelület itt nem görbített az alsó és felső széleken.

Hardver/Sebesség

A jószágot egy MediaTek MT6592 1,7 GHz-es nyolcmagos Cortex-A7 processzor működteti 2 GB RAM-mal. De mielőtt elvesznénk a számokban és a teljesítményt próbálnánk papíron összemérni négymagos egységekkel, vegyünk egy pillantást a GeekBench pontszámokra.

Az egymagos teszten 448 pontot ért el, a multi-core teszten pedig 2486-ot. Ez azt jelenti, hogy ha nem osztja el a feladatokat a különböző központi egységek között, sokkal lassabban végez, mint egy erősebb négymagos, és mint tudjuk az Android nem az optimalizálásról híres, így szegény Grace egy kicsit alulmarad. Ez komoly teljesítményigényű játékok és alkalmazásoknál vehetjük észre, mint amilyen például a Facebook Messenger, amit biztosan mindenki használ.

Ennek ellenére nem mondhatnánk, hogy lassú a készülék, de valamivel észrevehetőbben lassabb, mint amit egy csúcskészülék használó megszokott.

Egy dologra azonban nem figyeltek a tervezők az ultravékony test kialakításánál. Nagy teljesítmény mellett, hihetetlenül felforrósodik a készülék. Hogy ezt bizonyítsuk tíz perc játék után szeretett Clean Master alkalmazásunkkal meg is vizsgáltuk vajon mennyire lett forró az eszköz. 65°C-ot mért a műszer, ami bizony nem kellemes egy telefon esetében.

Természetesen nem csak a Prestigio az egyetlen gyártó akinél ez előfordult, és a 150 000 Ft-os LG G3 is szinte megégeti kezünket egy hozamosabb játék után. Ezt a problémát nem hagyhatjuk a felhasználókra, nem mondhatjuk, hogy majd ha már elég forró, nem fognak játszani és kész. Ezt meg kell oldani.

Az adatátviteli sebesség kapcsán sem lehetünk teljesen elégedettek. A Grace sajnos nem LTE képes, és a 802.11a/b/g/n Wifiről is nagyon hiányoljuk az /ac jelzést, valamint egy NFC chipet is elfogadtunk volna ilyen ár mellett (kb. 110 000 Ft). Korunk embere mit sem csinál, csak internetezik, így ez lenne az elsődleges elvárás, ha szeretnénk meggyőzni a vásárlókat, hogy legalább 2 évig ezt az eszközt használják.

Tárhely tekintetében 16 GB áll rendelkezésünkre, amiből körülbelül 12 GB érhető el. Szörnyű hír azonban, hogy bővítésre nincs lehetőség.

A kijelzőt vizsgálva elégedettek lehetünk, hiszen a 441 inchenkénti pixelszám még az iPhone-okat is megelőzi, és a Super AMOLED sem hátrány a hosszabb üzemidő érdekében. A színek azonban rettentően túlszaturáltak, és laikusoknak is feltűnt, hogy kedvenc applikációik logója más színekben tündökölt, és minden sokkal élénkebb és kontrasztosabb volt ezen a panelen.

Multimédia

A fotózás tesztélésére talán nem a november a legalkalmasabb, hiszen hiába vártuk a napot, sosem bukkant elő. Ennek ellenére gyönyörűek lettek a képek. A makrók hihetetlen élesek, a kültéri fotók és a mesterséges fénynél készült képek is dicséretre méltók. A főkamera szenzora 13 MP-es, ami magyarázatot ad minderre, és az 5 MP-es selfiekamera az előlapon sem olyan rossz. Félretéve a tréfát, sok csúcskészülék rendelkezik ennél sokkal rosszabb belső szenzorral, így ez mindenképp egy pluszpont a Grace oldalán. A videók terén azonban csak 1080p a maximum felbontás 25 másodpercenkénti képkockával.

Összegzés

Az okostelefonok piacán a legnagyobb probléma legtöbbször az, hogy komoly kompromisszumokat kell kötnünk. A Prestigio okostelefonja külsőleg számos csúcsmodellt megelőz, azonban a drága anyagok használata miatt néhány igen fontos dologról kell lemondanunk. Nincs LTE, nincs a/b/g/n/ac Wifi és nincs memóriabővíthetőség. Ezzel szemben azonban egy gyors, gyönyörű képeket készítő, egyedi telefon gazdái lehetünk, melynek 5.5 mm-es vastagságára garantáltan felfigyelnek majd köreinkben. Nos, ezekkel kell számolnunk, ha a Grace mellett döntünk. Ára jelenleg 110 000 Ft körül mozog itthon.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Prestigio Grace

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Anyaghasználat
  - Gyönyörű külső
  - Kamera
 
  Kontra:  
  - NFC, ac WIFI és LTE hiánya
  - Túlhevül
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 1080x1920"
  • kijelző típusa: SUPER AMOLED"
  • eszköz mérete: 145.1 x 70.2 x 5.6 mm
  • tömeg: 130 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MT6592 1.7 GHz (8-core)
  • memória: 2048 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa:
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 13MP, 5MP
  • video chat:  
  • video felbontás: 1080p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850/900/1800/1900 UMTS 900/2100 MHz
  • WiFi: 802.11a/b/g/n, dual band, hotspot, direct, DLNA
  • Bluetooth: 4.0 (A2DP)
  • GPS: van
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.2 (KitKat)
  • spec. szoftverek: MultiCloud, Prestigio Pláza, MultiStore, Clean Master, Prestigio eReader, Deezer, eBay, Booking.com, Facebook, MultiStart, QR Droid, Wikipedia
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2300 mAh-s lítium-polimer
  • tapasztalat: 1 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés