Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy Note 4 – Korea legjobbja

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy Note 4 – Korea legjobbja

A Samsung Galaxy Note széria nagy sikereit tovább habzsolja a gyártó miközben erősebbre és kifinomultabbá teszik eszközeiket.

A Samsung Galaxy Note szériát sokan kedvelik, az S Pen, a sok szoftveres extra illetve a nagy kijelzője miatt, amihez a lehető legkisebb készülékházat igyekeznek faragni.

Csomagolás

A készülék dobozában a mobilon kívül egy fülhallgató, töltőkábel, töltőfej és az S Pen-hez néhány „hegy” figyel. A fülhallgató gumiharangos kivitelű, akárcsak őseié.

Külső

A Samsung Galaxy Note 4 hosszában nőtt egy kevéskét, de szélességre csökkent, ezáltal talán egy kicsit jobb fogása lett az eszköznek. Tesztalanyunk előlapján egy 5,7 hüvelykes, Super AMOLED technológiát használó panellel van dolgunk. Felbontását tekintve nőtt, pontosan 1440 x 2560 pixelre, és ezzel együtt gyönyörű képet ad a kijelző és a betekintési szögek is hatalmasak, ez nagyon jól sikerült. A panel alatt a 3 androidos gomb (vissza, home (ujjlenyomat-olvasós), alkalmazásváltó) látható, míg felette a márkajelzés, beszédhangszóró, a különféle szenzorok és az előlapi kamera nézi legtöbbször orcánkat.

Mobilunk jobb oldalán csupán a power gomb található, alul a mikrofon, microUSB csatlakozó, és az S-Pen varázsolható elő. Az óriás bal oldalán a hangerőszabályzó gombduó található, a felső élen pedig egy szabványos jack csatlakozó, másodmikrofon és IrDa port bujkál. A keret minőségi, végre igazi fémből készült, ezzel öregbítve hírnevét.

A hátlap igazi bőrt hivatott imitálni, a fekete verziónál ez látványra biztos jobban sikerült. A hátoldal alsó részén a hangszóró, feljebb pedig az elegáns Samsung feliratozás, illetve a főkamera, a hozzá tartozó LED segédfénnyel, és a pulzusszámmérő szenzorral egészül ki. A hátlap lehámozása után egy hosszúkás akkumulátoron akad meg a szemünk, illetve a SIM és microSD kártyahelyen. A telep mérete 20 mAh-val nőtt elődjétől, azaz 3220 mAh-s energiaforrást kapott, ezzel körülbelül visszafogott 2 napos üzemidőt érhetünk el, de keményebb használattal akár a 1,5 nap is kipréselhető belőle.

Hardver/ Sebesség

A burkolat legmélyén egy szépen duruzsoló Qualcomm Snpadragon 805-ös SoC lapul, ebben pedig négy darab 2,7 GHz-en ketyegő Krait 450-es magok vannak, hozzá pedig egy Adreno 420-as GPU tartozik. Nagyon erős processzorral van dolgunk, de mint tudjuk az operatív memória mérete is nagyon fontos. Ebben az esetben 3GB RAM-ot kapunk, annak érdekében, hogy minden tökéletesen működjön és ne legyenek fennakadások a működésben. Belső tárhely mérete 32 GB, ezt pedig további 128GB-al is kiegészíthetjük ha szükséges.

Szoftveres szempontból a nemrég még legfrissebbnek számító Android 4.4.4 fut a készüléken, de biztos vagyok benne, hogy az 5.0-ás Lollipop verziót is meg foglya kapni. Kezelőfelületnek természetesen a már megszokott TouchWiz UI-t kapjuk, és szerencsére ez sem tudja megzökkenteni a sebességet, könnyen elbánik vele a Note 4.

Extra programok között ki kell emelni az S Health szolgáltatást, de van még PEN.UP,Smart Remote, Evernote, Dropbox és Scrapbook. Egyéb extrákért a Play áruházat kell megrohamozni, ott ezerszámra lehet válogatni belőlük.

Multimédia

A hátlapon található 16 megapixeles kamera optikai képstabilizátort és LED segédfényt is kapott, illetve elég sok extrát is. Nem csak az ISO állítást piszkálhatjuk, számos más dolgot is, de tudunk akár egyszerre fotózni az elő-hátlapi kamerával, illetve hasonló nyalánkságok. Mindazonáltal itt is elsősorban az elkészült fotók milyensége a fontosabb.

Láthatólag a fotók minőségébe nem nagyon lehet belekötni, egyszerűen remek képeket készít, a részletek megmaradnak, nem mos a kamera és beégések sincsenek. Videózási téren is magasra tették a mércét, immár 2160p-ben képes mozgóképet rögzíteni a tesztkütyü, 30 képkocka/ másodperccel.

Zenelejátszáshoz a Samsung megszokott programja használható, abban van equalizer, ismétlési módok, albumborító megjelenítés, normalizálás és még a lejátszás sebessége is állítható. A külső hangszóró elég hangos és torzítani sem torzít, de az igazi élményt csak fülhallgatón át kapjuk meg.
FM-rádió ahogy elődjében, így ebben sincs, ezért talán kicsit kár, de netes appokkal helyettesíthető, persze ahhoz mobilinternet is szükséges.

Adatkommunikációt tekintve a legmagasabb felszereltséget kapjuk meg, van LTE mely már 300 Mbps-al tölt le és 50 Mbps-al fel, van WiFi (a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.1, A-GPS (GLONASS), Infraport, NFC és MHL 3, USB OTG támogatás is. Csak vezeték nélküli töltés nincs a készülékben, bár ez valószínűleg nem sok vásárlót fog elriasztani.

Összegzés

Jól összerakott, jól felszerelt és szinte mindenben tökéletes, ám nagy telefonnal van dolgunk. A nagy telefon mellé nagy ár is tartozik, konkrétan 220 lepedőt kell átadni a kasszánál, hogy hazavihessük. Az ár picit magasabb, véleményem szerint 200 ezer forint körül sokkal jobb ajánlat lenne, persze most ez csúcsmodell, kevés vetélytárssal, ezért nincs sok választási lehetősége annak, akinek ilyen tudású telefonra van szüksége. Árától eltekintve szinte kiváló telefon lett, aki szükségét érezné az ne tántorodj el tőle, nem fog rossz üzletet csinálni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy Note 4

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Funkcionalitás
  - Hardver
 
  Kontra:  
  - Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,7"
  • kijelző felbontása: 1440 x 2560 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 153.5 x 78.6 x 8.5 mm
  • tömeg: 176 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 805
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 16 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.4.4 KitKat
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3220 mAh
  • tapasztalat: 1,5-2 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés