Connect with us

Ha télen kerékpároznál, ezeket a tanácsokat feltétlen fogadd meg!

2601205_teli_biciklizes_moped

Garázs

Ha télen kerékpároznál, ezeket a tanácsokat feltétlen fogadd meg!

Jó tanácsok a téli kerékpározás szerelmeseinek.

Bár elsőre szokatlan dolognak tűnhet, egyre többen döntenek a téli kerékpározás mellett külföldön és hazánkban egyaránt.  Nem meglepő módon ez a trend éppen Skandináviában van leginkább erősödőben, Finnországban például sokan még a -30 fokos hidegben sem teszik le a bicikliket. Érdemes felkészülten nekivágni a téli kerékpározásnak, ezért a Moped91 Kft összegyűjtött néhány fontosabb tanácsot.

„A téli kerékpározás szerelmeseinek mindenképpen figyelmet kell fordítaniuk a kötelező láthatósági felszerelésekre, valamint a legfontosabb védőfelszerelésekre is, mert ilyenkor kifejezetten balesetveszélyesek lehetnek a csúszós utak” – hívta fel a figyelmet Csima Béla, a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója. A téli biciklisek számának markáns növekedését jól tükrözi, hogy néhány évvel ezelőtt megalakult a Téli Kerékpárosok Szövetsége a finnországi Ouluban. A közel kétszázezer fős lappföldi település kerékpáros-barát város hírében áll, ami a rendkívül sűrű bicikliút-hálózatnak köszönhető. A helybeliek a csípős hidegben is kerékpároznak, sokan azt vallják, ettől számít valaki igazán helyi lakosnak. A biciklizőknek ugyanakkor csak a 30 százaléka használ a hideg évszakban téli gumit.


2601205_teli_biciklizes_moped

Holott ilyenkor javasolt a nagyobb bordázatú gumiköpenyek felszerelése, amelyekkel akár a hóban is lehet kerékpározni. „Célszerű lehetőleg olyan gumiköpenyeket választani, melyek amellett, hogy megfelelnek a téli útviszonyoknak, fényvisszaverős oldalcsíkkal vannak ellátva. Az úgynevezett reflexcsíkoknak köszönhetően ugyanis sötétben könnyebben észreveszik a kerékpárosokat”- jegyezte meg a Moped 91 Kft. ügyvezető igazgatója.

Látni és látszani

Télen különösen igaz a „látni és látszani” alapelv, hiszen rövidebbek a nappalok, ráadásul ebben az évszakban gyakran szürkés, borult az idő. Éppen ezért gondoskodni kell az első- és hátsó lámpáról, az első- és hátsó prizmáról, a küllő prizmáról, vagy a fényvisszaverő csíkkal ellátott köpenyről. Kötelező tartozék még a fejvédő, a láthatósági mellény, valamint a csengő. Mivel télen gyorsabban kopnak a fékpofák, célszerű azokat időnként ellenőrizni, hiszen a láthatóság mellett a megfelelő fékhatás megléte kiemelten fontos saját biztonságunk szempontjából.

Fontos kiegészítők

Télen fontos lehet gondoskodni olyan kiegészítőkről, melyek súlyos sérülésektől védhetnek meg bennünket egy esetleges elcsúszás estén. Ilyen például a térd- és könyökvédő használata, emellett mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő kesztyűről is, hiszen ilyenkor a menetszélben jóval gyorsabban lefagyhat a kezünk. „Ajánlott télen sisak-maszkot viselni kerékpározás közben, mely megvédi az arcot a hideg ellen. A térvédők pedig nemcsak a biztonságot szolgálják, hanem térdízületeinket is megóvják a zord időjárástól” –tette hozzá Csima Béla.

Megfelelő karbantartás

Télen a hó és jegesedés miatt sózzák az utakat, ami nem tesz jót a kerékpároknak, ezért fontos, hogy gondoskodjuk a felni, a lánc és a váz rozsdásodás elleni védelméről.  Ennek érdekében karbantartás jelleggel célszerű lánctisztító spray-t használni a könnyebb tekerés érdekében. A viaszspray ugyanakkor megvédheti a kerékpárokat a rozsdásodás ellen és megkönnyítheti a következő tisztítást is.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő