Connect with us

technokrata

Ha télen kerékpároznál, ezeket a tanácsokat feltétlen fogadd meg!

2601205_teli_biciklizes_moped

Garázs

Ha télen kerékpároznál, ezeket a tanácsokat feltétlen fogadd meg!

Jó tanácsok a téli kerékpározás szerelmeseinek.

Bár elsőre szokatlan dolognak tűnhet, egyre többen döntenek a téli kerékpározás mellett külföldön és hazánkban egyaránt.  Nem meglepő módon ez a trend éppen Skandináviában van leginkább erősödőben, Finnországban például sokan még a -30 fokos hidegben sem teszik le a bicikliket. Érdemes felkészülten nekivágni a téli kerékpározásnak, ezért a Moped91 Kft összegyűjtött néhány fontosabb tanácsot.

„A téli kerékpározás szerelmeseinek mindenképpen figyelmet kell fordítaniuk a kötelező láthatósági felszerelésekre, valamint a legfontosabb védőfelszerelésekre is, mert ilyenkor kifejezetten balesetveszélyesek lehetnek a csúszós utak” – hívta fel a figyelmet Csima Béla, a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója. A téli biciklisek számának markáns növekedését jól tükrözi, hogy néhány évvel ezelőtt megalakult a Téli Kerékpárosok Szövetsége a finnországi Ouluban. A közel kétszázezer fős lappföldi település kerékpáros-barát város hírében áll, ami a rendkívül sűrű bicikliút-hálózatnak köszönhető. A helybeliek a csípős hidegben is kerékpároznak, sokan azt vallják, ettől számít valaki igazán helyi lakosnak. A biciklizőknek ugyanakkor csak a 30 százaléka használ a hideg évszakban téli gumit.


2601205_teli_biciklizes_moped

Holott ilyenkor javasolt a nagyobb bordázatú gumiköpenyek felszerelése, amelyekkel akár a hóban is lehet kerékpározni. „Célszerű lehetőleg olyan gumiköpenyeket választani, melyek amellett, hogy megfelelnek a téli útviszonyoknak, fényvisszaverős oldalcsíkkal vannak ellátva. Az úgynevezett reflexcsíkoknak köszönhetően ugyanis sötétben könnyebben észreveszik a kerékpárosokat”- jegyezte meg a Moped 91 Kft. ügyvezető igazgatója.

Látni és látszani

Télen különösen igaz a „látni és látszani” alapelv, hiszen rövidebbek a nappalok, ráadásul ebben az évszakban gyakran szürkés, borult az idő. Éppen ezért gondoskodni kell az első- és hátsó lámpáról, az első- és hátsó prizmáról, a küllő prizmáról, vagy a fényvisszaverő csíkkal ellátott köpenyről. Kötelező tartozék még a fejvédő, a láthatósági mellény, valamint a csengő. Mivel télen gyorsabban kopnak a fékpofák, célszerű azokat időnként ellenőrizni, hiszen a láthatóság mellett a megfelelő fékhatás megléte kiemelten fontos saját biztonságunk szempontjából.

Fontos kiegészítők

Télen fontos lehet gondoskodni olyan kiegészítőkről, melyek súlyos sérülésektől védhetnek meg bennünket egy esetleges elcsúszás estén. Ilyen például a térd- és könyökvédő használata, emellett mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő kesztyűről is, hiszen ilyenkor a menetszélben jóval gyorsabban lefagyhat a kezünk. „Ajánlott télen sisak-maszkot viselni kerékpározás közben, mely megvédi az arcot a hideg ellen. A térvédők pedig nemcsak a biztonságot szolgálják, hanem térdízületeinket is megóvják a zord időjárástól” –tette hozzá Csima Béla.

Megfelelő karbantartás

Télen a hó és jegesedés miatt sózzák az utakat, ami nem tesz jót a kerékpároknak, ezért fontos, hogy gondoskodjuk a felni, a lánc és a váz rozsdásodás elleni védelméről.  Ennek érdekében karbantartás jelleggel célszerű lánctisztító spray-t használni a könnyebb tekerés érdekében. A viaszspray ugyanakkor megvédheti a kerékpárokat a rozsdásodás ellen és megkönnyítheti a következő tisztítást is.Szólj hozzá!

További Garázs

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd