Connect with us

technokrata

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

Idea concept with row of light bulbs and glowing bulb

E-gazdaság

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

Átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat

Emellett további hat innovációs díj került átadásra tegnap délelőtt az Országházban.

A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén az Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével, elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többlet-árbevétel – illetve a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű tavalyi innovációkat. A 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a 77 Elektronika Műszeripari Kft. kapta.

 

A nagydíjas 77 Elektronika Műszeripari Kft a Félautomata vizelet üledék analizátor nevet viselő, új, a világpiacon egyedülálló készülék-kategóriának számító termékcsaláddal pályázott. A készülékből 2016-ban Európában, Ázisában és az USA-ban 2484 darabot értékesítettek, ennek nyomán közel 5 milliárd forint többletárbevételt értek el. A díjat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke adta át Zettwitz Sándor tulajdonos elnöknek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Ipari Innovációs Díjában az Innomed Medical Zrt. részesült a digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztéséért és forgalmazásáért. amely világritkaságnak számít az igen költséges, valamint magas dózissal működő CT készülékekkel szemben.  A fejlesztés eredményeként az Innomed Medical Zrt. 700 millió forintos többleteredményt ért el a tavalyi évben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. évi Informatikai Innovációs Díjban a Starschema Kft. részesült Big Data Management szolgáltatásért, amelynek része adattöltések, adatmodellek, adatárházak fejlesztése és üzemeltetése, valamint elemzések, riportok készítése és infrastruktúra tanácsadás, olyan ügyfelek számára, mint a Facebook, az Apple és a Netflix. A Starschema Kft nagyrészt az új generációs szolgáltatások elindításának köszönhetően 750 millió forinttal növelte árbevételét, ez közel 70%-os éves növekedést jelent.

A Földművelésügyi Minisztérium 2016. évi Agrár Innovációs Díjában a MAD WINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. részesült MÁD brand, a világ új íze innovációjáért. Ennek létrehozásakor azt a célt tűzték ki, hogy első osztályú alapanyagból kiemelkedő minőségű bort készítsenek, elsősorban a borvidék fő fajtájából, a Furmintból. Pincészetük az egyetlen magyar borászat, amely két év alatt háromszor nyerte el a Magyarország Legjobb Bora kitüntetést a Decanter világversenyen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2016. évi Innovációs Díjában az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. részesült, amely bevezette a 15 hónapos üzemeltetési ciklust, így az atomerőmű évente átlagosan 26 nappal több időt tölt üzemben. Ennek köszönhetően az erőmű 2016-ban 16054 GWh-s termelési rekordot ért el, a 3. blokk pedig a VVER-440 típusú blokkok közül a világon elsőként 100%-os kihasználtsággal üzemelt. Mindeközben az atomerőmű dolgozóit érő radioaktív sugárzás jelentősen csökkent. Az innováció éves szintű pénzügyi eredményhatása 3 milliárd forint.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2016. évi Innovációs Díjában a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. részesült. A Kompozitor Kft. által kifejlesztett és forgalmazott FuranFlex nagy hő- és korrózióállóságú flexibilis műanyag béléscső rendszer egy világszinten egyedi eljárás, amellyel bármilyen alakú, méretű és hosszúságú cső (kémény, szellőzőcső, stb.) falbontás nélkül kibélelhető toldások és illesztések nélkül. A  FuranFlex termékből a cég 2016-ban már 1,3 milliárd forint árbevételt realizált, ennek 90%-a volt exportárbevétel.

A Magyar Innovációs Szövetség 2016. évi startup innovációs díjában a 2015-ben alapított AImotive Informatikai Kft. részesült az AImotive aiDrive kifejlesztéséért. A cég számos globális autóipari szereplővel alakított ki partneri kapcsolatot. Az Intelligent Sorrund View rendszerüket használja a Volvo Cars nagyszabású Drive Me projektjében. Az Almotive Kft-t a CB Insights a világ 100 legjobb mesterséges intelligenciával foglalkozó startup vállalata közé választotta. Jelenleg már több mint 100 fejlesztőmérnököt foglalkozatnak. A díjat Pálinkás József, az NKFIH elnöke, a bírálóbizottság elnöke és Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, az Innovációs Nagydíj pályázat szervezőbizottságának elnöke adta át.

 

A bírálóbizottság kiemelt elismerésben részesített további sikeres, nagy jelentőségű, több százmilliós többletbevételt elért innovációs teljesítményeket:

  • Nedves szemes termények magroppantás utáni silófóliába töltését megvalósító berendezés építése és hazai sorozatgyártása (Hevesgép Mezőgazdasági Gépgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.)
  • Élelmiszeripar részére gyártott új, saját fejlesztésű csomagolóanyag (Karsai Pécs Kft.)
  • Magnus Aircraft Fusion repülőgépcsalád fejlesztése, valamint a világ első elektromos, kétüléses, oktató és kiképző repülőgépe, az eFusion kifejlesztése (Magnus Aircraft Zrt.)
  • Magisztrális gyógyszerfejlesztések a Mikszáth Gyógyszertárban (Octo Pharma Kft.)
  • Modulo C68e – Moduláris felépítésű, kompozit járműtestű, elektromos hajtású, innovatív városi autóbusz (evopro Bus Kft. és Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.)

 

A XXV. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra az elmúlt évekhez képest kiemelkedően nagyszámú, összesen 38 pályamű érkezett be, amelyek közül a bírálóbizottság 32 innovációt ismert el sikeres, 2016-ban megvalósult teljesítményként. Ezek révén a megvalósító vállalkozások tavaly összesen több mint 21 milliárd Ft többlet árbevételt értek el (melynek jelentős hányada exportból származik) és közel 400 új munkahelyet hoztak létre. A megtakarítások, az árcsökkentő hatás, a környezeti terhelés csökkentése, stb. nyomán további több 10 milliárd Ft társadalmi haszon keletkezett. Mindez azt mutatja, hogy az elmúlt évben aktívabbá és jóval eredményesebbé váltak a vállalatok az innováció terén.

További E-gazdaság

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd