Connect with us

technokrata

170 magyar jelentkezett űrhajósnak

európai

Tudomány

170 magyar jelentkezett űrhajósnak

Kép: Innovation News Network

170 magyar jelentkezett űrhajósnak

Az amerikaiakkal közös programról is beszélt az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, arra még várják a magyar űrhajósjelöltek jelentkezését.

Több mint 170 magyar jelentkezett az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Világgazdaságnak adott interjújában.

Ferencz elmondta, három területre toboroz az ESA: projekt- és professzionális asztronautát keresnek, valamint paraasztronautát. Az utóbbiról azt is elmondta, hogy egy kísérleti program része. Mivel egyre nagyobb és távolabbi missziókat terveznek, nem lehet garantálni, hogy a küldetés során végig olyan egészségi állapotban lesz az űrhajós, mint induláskor. Ezért szeretnék azt vizsgálni, hogy végtaghiány miatt speciális keringési rendszerrel rendelkező szervezet mire képes. Erre Ferenc szerint két magyar parasportoló is jelentkezett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július végén jelentette be, hogy egy magyar űrhajós amerikai együttműködéssel fog eljutni a Nemzetközi Űrállomásra, az amerikai modulra, ahol magyar fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérleteket.

A miniszteri biztos erről az Axiom Space-szel közös programról azt mondta, várják a 40 év alatti természettudományos végzettségűek (technológiai, mérnök vagy matematikai szektorban jártasak) jelentkezését. Ferencz azt is hozzátette, a szaktudás mellett vizsgálják a kiválasztás során az extrém stressztűrő képességet és számos fizikai kritériumnak is meg kell felelni. Egy kiképzett űrhajóst juttatunk fel az űrbe, de nagyobb létszámmal indul a kiképzés. Ezt azzal indokolta, hogy így nem kell minden tudományos program, vagy bármilyen probléma esetén a nulláról indulni.

Az amerikai vonal mellett 2019-től tárgyalnak az orosz Roszkozmosszal egy későbbi közös űrrepülési programról is – mondta a miniszteri biztos.

Forrás: HVG

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu