Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ennyi ideje gyúltak az első fények az univerzumunkban

Tudomány

Ennyi ideje gyúltak az első fények az univerzumunkban

Ennyi ideje gyúltak az első fények az univerzumunkban

Egy új vizsgálata alapján az első csillagok 250-350 millió évvel a világegyetem születése után keletkeztek – írja az MTI a BBC-re hivatkova. A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a NASA James Webb űrtávcsöve, amelyet novemberben terveznek felbocsátani, elég érzékeny lesz ahhoz, hogy közvetlenül megfigyelje a galaxisok létrejöttét.

A kutatócsoport a jelenleg ismert legtávolabbi galaxisok közül hatot vizsgált, ezek fénye több mint 13 milliárd év alatt jutott el a Földre. A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok által gyűjtött adatokat elemezve arra jutottak, hogy a galaxisok kora 200-300 millió év lehet, ebből pedig következtetni tudtak arra, hogy mikor alakultak ki első csillagaik.

A szakértők feltételezik, hogy az univerzum sötét volt az első néhány százmillió évben, mielőtt az első csillagok és galaxisok jöttek létre. Nicolas Laporte, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint a csillagászok régóta vizsgálják, hogy mikor villantak fel az első csillagfények a világegyetemben.

“Megfigyeléseink azt jelzik, hogy a kozmikus hajnal 250-350 millió évvel az univerzum keletkezése után következett be”

– mondta a kutató.

PAKIN SONGMOR / GETTY IMAGES

„A modern csillagászat Szent Grálja az, ha olyan távolra tudunk visszatekinteni, hogy képesek legyünk látni a csillagok és galaxisok legelső generációját”

– mondta Richard Ellis, a Univesity College professzora. A most vizsgált hat galaxis olyan távoli, hogy a jelenleg működő legnagyobb felbontású teleszkópokal is csak néhány pixelnek látszanak a számítógép képernyőjén.

A James Webb űrtávcső a világ legnagyobb méretű és teljesítményű űrteleszkópja lesz. A szakértők bíznak benne, hogy segítségével visszatekinthetnek 13,5 milliárd évvel ezelőttre, így pillantva meg az ősrobbanás után nem sokkal keletkezett első csillagokat és galaxisokat.

A vöröseltolódás miatt az infravörös tartományban működő űrteleszkóp másik fontos feladata az idegen világok felfedezése lesz. Az 1990-es években találták az első olyan bolygókat, amelyek a Naprendszeren kívül keringenek, azóta több mint 4 ezer ilyen égitestet azonosítottak. Az űrtávcsövet 44 ország kutató használják majd.

Forrás: 24.hu

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés