Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bemutatta a világ leggyorsabb AI tréning klaszterét a Huawei

Tudomány

Bemutatta a világ leggyorsabb AI tréning klaszterét a Huawei

Bemutatta a világ leggyorsabb AI tréning klaszterét a Huawei

A csillagászattól az olajkutatásig hasznát vehetik az Atlas 900-nak

A 2019-es Connect kiállításon leplezte le legújabb innovációját a Huawei Technologies.

Az Atlas 900 a világ leggyorsabb AI tréning klasztere, amelynek segítségével a jövőben könnyebben lesz elérhető a mesterséges intelligencia használata a tudományos kutatás és üzleti innováció különböző területei számára. A vállalat a legújabb fejlesztése mellett ismertette aktuális informatikai stratégiáját is: a Huawei álláspontja szerint öt éven belül a világon használt AI-alapú számítástechnika aránya 80 százalékra nő majd.

A Huawei Connect 2019 innovációs kiállítása keretében, Sanghajban mutatta be legújabb fejlesztéseit.  Az idei rendezvény témája a „Fejlett Intelligencia” volt, célja pedig egy nyitott, együttműködő, közös platform létrehozása a felhasználók és partnerek számára, amelyben mindannyian felfedezhetik az intelligens jövő új lehetőségeit.

Mesterségesintelligencia-megoldások, ahogy eddig nem láthattuk

Az Atlas 900 a Huawei elmúlt tíz évben kifejlesztett technikai erősségeire építve, ezernyi Ascend processzor erejét egyesíti magában. A klaszter mindössze 59,8 másodperc alatt oktatja a mélységi információfeldolgozásra képes ResNet-50 hálózatot, amely az AI tanítási teljesítményének mérésére szolgáló műszaki aranyszabvány. Az Atlas 900 a tesztek alapján a fenti folyamatot tíz másodperccel gyorsabban végzi el, mint a korábbi világcsúcs teljesítményt nyújtó egységek bármelyike.

A mesterséges intelligenciára épülő, számítástechnikai erőműként is tekinthető Huawei innováció új lehetőségeket biztosít a tudományos kutatás és az üzleti innováció számos területén, legyen szó a csillagászatról, az időjárás előrejelzésről, az automatizált vezetésről vagy az olaj felleléséről. A gyártó felhő alapú felületén, a Huawei Cloud-on is elindította klaszterszolgáltatásként az Atlas 900-at, így kivételes számítási ereje széles körben elérhetővé vált a felhasználók számára. A Huawei új szolgáltatásait világszerte kedvezményesen bocsátotta az egyetemek és tudományos kutatóintézetek rendelkezésére.

Az iparág számítástechnikai szemléletmódja olyan technológiákból indul ki, mint a szabályalapú, illetve a statisztikai modellek, amelyek mind a gépi tanulás (machine learning) alapját képezik. A Huawei becslései szerint a statisztika alapú számítástechnika általánossá válik majd, és az AI- alapú megoldások felhasználásának aránya öt éven belül szerte a világon elérheti akár a 80 százalékot is.

Zheng Yelai, a Huawei Felhő Üzletágának elnöke szerint a mesterséges intelligencia felhasználása számos különböző területen lehetséges. A vállalat képviselője több mint tíz iparágban lefolytatott, közel 500 projekt tapasztalataira alapozva rámutatott, hogy az iparági AI épp most lép át egy kereskedelmi szakadékot, és hamarosan kulcsfontosságú szereplő lesz a vállalatok digitalizációjának átformálásában.

4 lépés a jövő felé

„A számítástechnika jövője rendkívüli, több mint kétbillió amerikai dollár értékű piac”

– mondta Ken Hu, a Huawei alelnöke.

„Stratégiánkban négy kulcsfontosságú területre összpontosítunk: szélesítjük az architektúrák határait, fejlesztjük a minden forgatókönyvre kiterjedő processzorokat, világos üzleti határokat szabunk meg, valamint nyitott ökoszisztémát építünk”.

A piac térnyerés érdekében a Huawei négy területre összpontosít számítástechnikai stratégiája során:

Az architektúra innováció területén jelentős újításként a Huawei Technologies 2018-ban bemutatta az úgynevezett Da Vinci architektúráját. Az innovatív processzor-kialakítási mód lényege a megfizethető számítási erő folyamatos és bőséges biztosítása a felhasználók számára. A vállalat a jövőben is nagy figyelmet fordít a hasonló fejlesztésekre.

A Huawei számos különböző processzorcsaláddal rendelkezik. A Kunpeng lapkák az általános számításokért, az Ascend a mesterséges intelligenciáért, a Kirin az okoskészülékekért, a Honghu processzorok pedig az okoskijelzőkért felelnek. A vállalat célja, hogy továbbra is innovatív és minden forgatókönyvre kiterjedő processzorokkal szerelje fel jövőbeli csúcskészülékeit, hordozató okoseszközeit, tabletjeit, PC-it és hálózati berendezéseit egyaránt.

A Huawei nem közvetlenül értékesíti különböző chipkészleteit. Ehelyett a jövőben világos üzleti határok mentén, felhasználóinak felhőszolgáltatások, partnereinek pedig alkatrészek formájában biztosítja azokat – előtérbe helyezve az integrált megoldások támogatását.

Az elkövetkező öt évben a vállalat további 1,5 milliárd amerikai dollár értékben fektet be fejlesztői programjába. A beruházás célja, hogy a program további ötmillió fejlesztő támogatásával bővüljön ki, valamint a Huawei nyitott ökoszisztémát biztosítson ahhoz, hogy partnerei világszerte maguk is fejleszthessék az intelligens alkalmazások és megoldások következő generációját.

Szakmai együttműködések

Gao Wen, a Chinese Academy of Engineering tagja, valamint a Peng Cheng Lab igazgatója egy jövőbeli együttműködést vetített elő a Huawei és a fenti szervezetek között. Wen elképzelései szerint a labor és a vállalat többek között azon dolgoznak majd együtt, hogy kiépítsék Kína első fejlődő AI szuperszámítási rendszerét, ami támogatja az exascale számítást is. A két vállalat továbbá szintén közösen munkálkodik majd az AI kutatást és innovációt támogató újgenerációs platformok létrehozásán.

„Ez a felfedezések új korszaka”

– emelte ki Ken Hu.

„Előttünk áll a lehetőségek végtelen óceánja, de egy hajó kevés, hogy áthajózzon rajta. Ma ezernyi hajót mutattunk be. Dolgozzunk együtt, ragadjuk meg ezt a történelmi lehetőséget és fejlesszük az intelligenciát új magasságokba.”

– tette hozzá a Huawei alelnöke.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés