Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ezért ne hanyagoljuk el soha a mammográfiai szűréseket!

mammográfiai szűrés

LifeStyle

Ezért ne hanyagoljuk el soha a mammográfiai szűréseket!

Ezért ne hanyagoljuk el soha a mammográfiai szűréseket!

A koronavírus járvány alatt számos szűrővizsgálat, így a mammográfiai is elmaradt vagy később került sorra sok nőnél. Azonban a második, leggyakoribb daganattípus a bőrrák után az emlőrák a hölgyek körében – egy olyan daganat, ami jó eséllyel gyógyítható korai stádiumában felfedezve. Cikkünkben megmutatjuk, mit kell tudni az emlőszűrésről!

Tízből nyolc nő vizsgálata késett

Egy amerikai kutatás szerint ennyi hölgy mammográfiai szűrését nem lehetett időben megejteni a COVID-járvány következtében. Az arány valószínűleg Magyarországon is hasonlóan alakult, így sorsdöntő lehet, hogy minél hamarabb eljussunk a vizsgálatra. Az Affidea Magyarország mammográfia szakrendelése lehet a garancia az Ön egészségének megőrzésére is.

Így zajlik egy mammográfiai szűrés: hány éves kortól járjunk rendszeresen?

Az emlőrák szűrés alap vizsgálómódszere a röntgenmammográfia, ugyanakkor érdemes és kifejezetten javasolt minden esetben az emlőt érintő komplex vizsgálatcsomagot választani.

Az emlődaganat kialakulása számos tényezőtől függ: a hormonális állapotunktól, az emlőszerkezetünktől és az esetleges családi hajlamunktól. Ha már volt a családunkban emlődaganat, érdemes 35 éves korunktól kezdve elmennünk évente a mammográfiai és ultrahangos vizsgálatokra.

Hiszen – bár a betegség ennél fiatalabb életkorú nőknél is kialakulhat – az esetszámok ettől a korosztálytól kezdenek emelkedni. 45 éves kor felett a rák esélye kétszeresére, 65 év felett pedig négyszeresére emelkedik. Magyarországon pedig minden tizedik nőt érinti e rosszindulatú kór.

A mammográfiás vizsgálat során mindössze egy enyhe nyomást fog érzékelni a mellein. A legmodernebb berendezések már önkompressziós kialakításúak (magunk is beállíthatjuk a készülék nyomóerejét), de minden esetben az alapvető vizsgálómódszer a röntgenmammográfia.A mammográfiás emlőszűrés előnye, hogy implantátum esetén is ugyanúgy elvégezhető – mindössze egy speciális felvételi technika szükséges hozzá.

Amennyiben az orvos talál valamilyen elváltozást, biopsziás mintavétel is történik, amit szövettani vizsgálatra küldenek. A szövettan ad konkrét választ a talált elváltozás mibenlétére. Kiegészítésként még alkalmazhatnak kontrasztanyagos MR vizsgálatot is ahol erre szükség van.

Életmentő figyelem – avagy így mehetünk biztosra

Ha igazán alapos szűrést szeretnénk, válassza minden esetben a komplex vizsgálatcsomagot Ebben – a mammográfiai vizsgálat mellett – egy szakorvos megvizsgál minket fizikailag is, ultrahanggal pedig a nyirokrégiókat és az emlők környékét is megnézi.

Amennyiben egy, Magyarországon kimagasló színvonalú mammográfiai szűrőcsomagot keres, akkor az Affidea Magyarország jó döntés lehet, hiszen több mint 30 éves hazai tapasztalatával segít Önnek. A magánegészségügyi szolgáltatót a hazai CT-egységeiért az Európai Radiológus Társaság ötcsillagos dózistudatos elismeréssel tüntette ki. Emellett számos, rangos európai díjjal (LaingBuisson Díj, Health Investors Award), illetve Egészségügyi Szakorvosok Európai Uniója akkreditációval is honorálták már működésüket.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés