Connect with us

Hirdetés

technokrata

Deepfake-jelenség

deepfake jelenség

LifeStyle

Deepfake-jelenség

Deepfake-jelenség

Deepfake jelentése

Kezdjük azzal, hogy mit is jelent röviden a deepfake: olyan technika, algoritmus, amellyel (mozgó)képeken szereplő személy arcképét élethűen másvalakiére lehet cserélni, akár a film többi részének változatlanul hagyásával (megtartva a szájmozgást, fejirányt, mimikát, takarásokat, stb). Gépi mélytanulási (DEEP learning) algoritmus segít a hamis (FAKE) mozgókép létrehozásában, innen ered az angol neve.

A magyar köznyelvben a mindenki által elfogadott elnevezése még várat magára, de a szinonimái lehetnek például:

  1. archamisítás, hamis arc, ál-valódi arc
  2. mélyhamisítás

Számítógéppel hamisított mozgóképes tartalom

Mesterséges intelligencia segítségével módosított videós tartalom, melynek során valakinek az arcát másvalakiére cserélik úgy, hogy közben átveszik az arc mozgását is

A deepfake jelentése magyarul, példamondattal:

  • deepfake módszerrel szinte bárki arcát rá lehet maszkírozni bármilyen videóra anélkül, hogy feltűnne, ez az egész csak egy digitálisan készített hamisítvány.
  • deepfake technológia segítségével a megszólalásig élethű videó- és hanghamisítással varázsolhatunk a képernyőre hírességeket vagy bárkit, a tudtuk és beleegyezésük nélkül.
  • Egy orosz cég reklámjában tűnt fel Bruce Willis, de csak deepfake-technológia segítségével, vagyis arcát, mimikáját rámásolták a reklámban eredetileg szereplő orosz színész arcára.

A deepfake technikát gyakran használják hírességekről készült hamis felvételek, fake news készítéséhez, de előfordult már olyan is, hogy csalás során használták fel.

A kifejezés az angol deep learning (= mély tanulás) és fake (=hamis) szavak összetétele. A mély tanulás kifejezés onnan ered, hogy a technika során használt mesterséges neurális hálózat több egymásra épülő rétegből épül fel (azaz “mély”).

Az alábbi videóban például a jobb oldalon lévő Jack Nicholson eredeti gesztusai a bal oldalon lévő Jim Carrey arcán jelennek meg:

A deepfake és a törvényi szabályozás

A tapasztalatok szerint a hamisítványt legkönnyebben az apró részleteken keresztül tudjuk leleplezni. Léteznek ugyanis a deepfake-re jellemző tipikus hibák, melyek általános ismertetőjegyei az ilyen jellegű hamisítványoknak. Ha odafigyelünk ezekre, egy idő után már könnyebben felfedezhetjük, hogy nem egy valódi személyt látunk a felvételeken. Az első és legfontosabb, hogy jól szemügyre vegyük a képen vagy videófelvételen látható arcot, a pórusokat, a homlokot, kiváltképpen a haj és a nyak vonalát, hiszen számos esetben a hamisítvány már az illesztési pontokat követve leleplezhető. Bár a jelenlegi algoritmusok nagyon precízek, árulkodó nyom lehet, ha rendellenességet tapasztalunk a száj és a szemöldök mozgását figyelve.

A törvényi rendelkezések a deepfake létrejöttét elősegítő technológiát nem, de a felhasználásának módját már szabályozzák. A deepfake algoritmussal létrehozott tartalmak viszonylag új jelenségnek számítanak, de a szakértők már felhívták a figyelmet arra, hogy milyen kockázatokat is jelenthetnek az egyénekre, szervezetekre vagy akár országok kormányaira nézve. Elsőre megdöbbentőnek hathat, de senki sincs biztonságban a deepfake-tartalmaktól. Egyes országokban már léteznek kifejezetten az ilyen tartalmakkal való visszaélések ellen létrehozott büntető szankciók, ugyanakkor a legtöbb helyen, ahogy hazánkban is, a jogi háttér még nem biztosított.

Az új technológia által generált kép- és hanganyag jogszerű használata nagyszerű üzleti lehetőségeket kínál, valamint számos új kaput nyit ki a marketing, a televízió és a mozi számára szerte a világon. A technológia önmagában ártalmatlan és a konstruktív felhasználása nemcsak a különböző cégek és vállalatok érdekeit szolgálja, hanem jelentős társadalmi együtthatója révén, nagy hatással lehet az emberek életére.

Források: lexiq.hu, jelentese.hu


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés