Connect with us

technokrata

Átfogó útmutató kezdőknek a nyúlketrec kiválasztásához

nyúlketrec

LifeStyle

Átfogó útmutató kezdőknek a nyúlketrec kiválasztásához

Átfogó útmutató kezdőknek a nyúlketrec kiválasztásához

A nyuszik nem elég, hogy cukik, de még viszonylag egyszerű is gondoskodni róluk. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a tapsifülesek számítanak mostanában az egyik legnépszerűbb háziállatnak. Bár hiába az egyszerű gondozásuk, azért nem árt, hogy az újdonsült kisállattartók megtanuljanak egy s mást a megfelelő nyúlketrec kiválasztásáról.

Az ideális nyúlketrec

Annyit tudunk javasolni, hogy az olyan nyuszik számára, amelyek a nap nagy részét a ketrecben töltik, és nincsenek kis időre felügyelet mellett szabadon engedve, érdemes például a ZebraPets.hu nagyobb méretű nyúlketrecei között nézelődni.

A nyulak számára az ideális ketrec olyan, amely lehetővé teszi a mozgásukat (ez körülbelül 50 négyzetcentiméternyi területet jelent), és elég magas ahhoz, hogy miközben egyenesen ülnek benne, nem verik be a fejüket a tetejébe (ez legalább 35 cm). Továbbá az is kiemelt jelentőséggel bír, hogy olyan anyagból készüljön, amelyet nem lehet könnyen megrágni.

Az ideális méretet azonban nehéz általánosan meghatározni, mivel ez a tényező függ a fajta méretétől, a nyulak számától és a rendelkezésre álló szabad helytől.

Ketrec padlója

Az Egyesült Államokban ugyan elterjedt a drót padlós nyúlketrec, de nálunk szerencsére viszonylag kevésbé jellemző. Ha azonban a választásod mégis egy ilyen ketrecre esett, akkor az aljából a huzalokat mindenképpen el kell távolítani, mivel ezek fájdalmat és sebeket okozhatnak a nyuszid számára. Abban az esetben, ha rex fajtájú nyulad van, akkor ez a típust mindenképpen felejtsd el. Az ő lábukat ugyanis nagyon vékony szőrzet borítja, ami kevés párnázatot biztosít a bőrük védelmére.

Ketrec tálcájának mélysége

A ketrecek tálcás részének mélysége jelentősen változhat. Általában a mélyebb jobb, mivel ide olyan dolgokat tudsz elhelyezni, mint a széna, az alom és az aprított karton, amelyet a nyuszid unalmas perceiben rágcsálhat.

Ketrec ajtaja

A ketrec ajtajának elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy átférjen rajta a karod és a nyuszid is, mikor kiemeled. De a nagy ajtók megkönnyítik az olyan feladatok elvégzését is, mint az alomtálca cseréje a ketrec tetejének eltávolítása nélkül.

Célszerű fontolóra venni, hogy hol helyezed el a szobában a ketrecet, mivel ez nagyban befolyásolhatja azt is, hogy hol kell lennie az ajtajának.

Ketrec rúdjai

A legtöbb ketrecrúd horganyzott, porszórt vagy műanyag bevonatú, ami megakadályozza, hogy a huzal rozsdásodjon. Hogy melyik a legjobb, az valóban a te személyes preferenciáidtól függ.

De azért annak nem árt tudatában lenned, hogy a nyuszid bizony meg fogja kóstolni. Így, ha te a műanyag bevonatot választottad, akkor bizony egy idő után le fog kopni. Bár ez kárt nem okoz a ketrecrúdban, nem lesz túl esztétikus.

Végső gondolatok

Rengeteg beltéri nyúlketrec érhető el az interneten és a kisállatkereskedésekben is. Ha azonban a nyuszid számára legideálisabb ketrec kiválasztásakor figyelembe veszed a fentebb leírtakat, akkor a szőrös kis barátod garantáltan hálás lesz majd neked, mivel megfelelő körülmények között élheti a mindennapjait.

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu