Connect with us

technokrata

Ágyásszegély és magas ágyás

LifeStyle

Ágyásszegély és magas ágyás

Ágyásszegély és magas ágyás

Udvarunkban a legtöbb odafigyelést és befektetett energiát a virágos és veteményes kertek igénylik. A nyíló virágok és a burjánzó cserjék, bokrok által nyújtott esztétikai élményt azonban csak egy helyesen megválasztott és kivitelezett ágyásszegély vagy magas ágyás teheti teljessé. Az ágyásszegély praktikus funkciókat lát el, mert gátolja, hogy a gyep befurakodjon a dísz- vagy kultúrnövények számára fenntartott földterületbe – egyúttal a fű nyírását is megkönnyítheti –, a magas ágyás pedig a termesztést teszi egyszerűbbé.

Mi az a magas ágyás?

A magas ágyás olyan keret, amelyet jellemzően komposzttal, földdel és érett trágyával töltünk fel, így az esetlegesen rossz vízgazdálkodású, alacsony szervesanyag-tartalmú talaj helyett magas minőségű termesztő közeget állíthatunk össze a növényeink számára. A rétegenként elhelyezett szerves anyag bomlása hőt termel, a növények számára felvehető tápanyagok szabadulnak fel, és ez nagyon kedvező körülményeket nyújt a beültetett növényeinknek. A magasított ágyás előnye továbbá, hogy kényelmesen művelhető, nem kell hajolgatni, guggolni.

Kiépítési módok

Több módszer létezik a magas ágyás kialakításához, amely nevéből adódóan egy kisebbfajta támfalként emelkedik ki a talajfelszínből. Legtöbb esetben ezt faanyag felhasználásával szokták megépíteni, amely pénztárcabarát megoldásnak számít, de előfordulhat, hogy a megtakarított pénzt később fizetjük meg: a nedvesség hatására a fa idővel korhadni kezd. Javasolt a térburkolattal megegyező színű térkőelemből felhúzni, hiszen ezek az építőanyagok stabilitásukból adódóan akár magas ágyás létrehozására is alkalmasak.

Ezzel szemben a süllyesztett, vagy vízszintes ágyásszegély néhány centiméternél nem emelkedi ki jobban a földből, így elválasztó funkciót is betölthet. Ha a talajszinten van, nem okoz plusz munkát a fűnyírás során, hiszen a fűnyíró kerekei gond nélkül áthaladnak rajta. Íves szegély esetén ez elkészíthető műanyag gyepszegély alkalmazásával vagy akár szegélykő felhasználásával is. Módszeres talajjavítást vagy talajcserét természetesen az ágyásszegély mögötti zónában is ki lehet alakítani.

Felhasználható anyagok

Az áruházakban kapható, felezett cölöpökből készített ágyásszegély és magas ágyás esetében tehát több hátrány is felmerül. A függőlegesen a földbe állított faelemek könnyen korhadnak, 4-5 évnél tovább ritkán maradnak meg, ám a minőségromlás jelei már egy év után is tapasztalhatók. Túlzottan sérülékeny, a gyepszegélyvágó könnyen felsértheti, és az összedrótozott elemek cseréje igen körülményes.

A téglából készülő emelt ágyások csak abban esetben lehetnek tartósabbak, ha a felhasznált anyagokat gondosan válogatjuk. A nedvességnek rendkívül kitett magas ágyások igen hamar amortizálódnak, ha nem fagyálló téglából készítjük. Időtállóság és esztétikum szempontjából optimálisabb a téglához szinte megszólalásig hasonlító térkő használata. Nagy előnye, hogy szín- és formavilág tekintetében széles paletta áll rendelkezésünkre. Érdemes észben tartani, hogy nem elvonni kívánjuk a figyelmet kertünkről, hanem épp ellenkezőleg, a visszafogott, a környezettel harmonizáló magas ágyás és ágyásszegély beleolvad a környezetébe. A térkövek fagytűrő képessége kiváló, továbbá a kisebb elemek íves és egyenes vonalak létrehozását is lehetővé teszik. Az SW Térkő honlapján talál az antikolt térkő család kínálatban olyan térkőelemeket, amelyeket bártan választhat a süllyesztett vagy kiemelt ágyásszegélyéhez és a magas ágyásokhoz egyaránt.

Tovább
Hirdetés

További LifeStyle

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés