Connect with us

Hirdetés

technokrata

Méltassuk kicsit Skócia egyik leghíresebb whiskykülönlegességét

whisky kínálat idrinks whiskykülönlegesség

LifeStyle

Méltassuk kicsit Skócia egyik leghíresebb whiskykülönlegességét

Méltassuk kicsit Skócia egyik leghíresebb whiskykülönlegességét

Melyik az a skót whiskykülönlegesség, amire arrafelé a szupersztár jelzőt is szokás aggatni? Minek tudható be az, hogy olyannyira ismert, kedvelt és elismert whiskyváltozatról van szó, és persze miért érheti meg nekünk is megkóstolni?

Ezek egytől egyig olyan kérdések, amelyekre választ fogunk adni ebben a bejegyzésben. Következzenek tehát maguk a részletek!

Ugyebár Skócia kapcsán jócskán akad a whiskykülönlegességekből

Legyen szó akár a markáns vonalat képviselő füstösebb változatokról, vagy akár a némileg enyhébb, lágyabb vonulatokat képviselő különlegességekről. Skóciában bizony nem nehéz whiskylepárlóra bukkanni.

Nem véletlen, hogy például az iDrinks whisky kínálatában is keresettnek számít megannyi skót whisky. Akár az erőteljesebb, tényleg embert próbáló változatok közül, akár a visszafogottabb darabok kapcsán.

De ezt a cikket egyetlen whisky bemutatásának szerettük volna igazából szentelni. Úgyhogy ennek jegyében máris megnevezzük azt a méltán népszerű skót whiskyváltozatot, amit nem véletlenül preferálnak olyannyira sokan.

Ha Skócia és whisky, akkor a Talisker nem hagyható ki a számításból

Gyakorlatilag úgy is fogalmazhatunk, hogy a Talisker mára a Skye szigetek szupersztárjaként vonult be a köztudatba. Pláne azt követően, hogy a Talisker 10 éves változatát sikerült kifogástalan érzékkel megalkotni.

Méghozzá kifejezetten gyors értékeléssel, amelynek eredményeként egy közepesen tőzeges malátának lehetne kategorizálni a Talisker 10 éves nagyszerű whiskyváltozatát. Ha számszerűsíteni akarjuk a dolgot, akkor mintegy 16-22 ppm értékkel.

Ami egyértelműen a Talisker 10 éves változatának a különlegességét adja, az a víz, a maláta, a tőzeg típusa, és az üstök egyedisége. Majdhogynem kihagyhatatlan darabnak lehet aposztrofálni akkor, ha tényleg rajongunk a skót whiskyk iránt.

Még néhány érdekesség a Talisker 10 kapcsán

Furcsaságnak vagy talán jobb szó az, hogy érdekességnek tűnhet, miszerint a Taliskernél csak 1928-ban váltotta le a kétszeri lepárlást a háromszori. Aztán ennél az eljárásnál meg is maradtak, így a mai napig megtartották ezt a szokásukat.

A Talisker 10 esetében külön sajátosság, hogy a lepárlónál 1997-ben befejezték a palackozást. Vagyis ezt követően az új párlatokat már hordózva Glasgow-ba szállítják. Viszont akadt, amit sikerült megőrizni egyfajta hagyománytiszteletből.

Ugyanis a Talisker döntéshozói mai napig megtartottak 6800 darab hordót maguknak a régi érlelő termeikben. Nem véletlenül, hanem maximális tudatosság mellett. Azért, hogy ezen hordók tartalmából különleges kiadásokat és ínyencségeket adhassanak ki.

Mi mást lehetne mondani, minthogy szíves örömest üdvözöljük ezt az ötletet. Sőt, ezzel együtt szívesen meg is kóstoljuk azokat a különlegességeket, amelyekkel a Talisker kényeztet minket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés