Connect with us

technokrata

Tökéletes kávédaráló otthonra? Segítünk kiválasztani!

kávédaráló

LifeStyle

Tökéletes kávédaráló otthonra? Segítünk kiválasztani!

Tökéletes kávédaráló otthonra? Segítünk kiválasztani!

Egy igazi kávérajongónak küldetése, hogy a maximumot hozza ki a kávészemekből. Ehhez viszont elengedhetetlen egy minőségi kávédaráló. Az előre megőrölt kávé ugyanis már azelőtt elveszítette a valódi aromáját, mielőtt megvásároltuk volna. Bár a vákuumcsomagolás valamennyit javít a helyzeten, de a frissen őrölt kávéval nem veheti fel a versenyt. Aki pedig egy kicsit is ért a kávéfőzéshez, tudja, hogy kávédaráló és kávédaráló közt is óriási a különbség.

Miért nem mindegy, hogy milyen kávédarálót választunk?

A különböző kávéfőzési technikák és kávégépek különböző szemcseméretre őrölt kávét igényelnek. Aki többféle receptet, kávéfőzési technikát szeretne kipróbálni, annak olyan kávédarálóra van szüksége, ami biztosítja a tökéletes őrleményt. Ezen kívül rendkívül fontos, hogy a szemcsék nagyjából azonos méretűek legyenek, különben oda az ízélmény: a kávé túl savanyú vagy túl keserű lesz. Ha már megvettük a különleges kávét, ami valószínűleg nem volt olcsó, nem szabad elrontani azzal, hogy nem figyelünk oda az őrlésre.

Késes vagy tárcsás kávédaráló? Melyiket válasszunk?

A legnagyobb különbség a két örlő közt a működési elv. A késes darálók olcsóbbak, de a benne található késekkel nem tudnak olyan precízen darálni, mint a tárcsás darálók. A készülékbe beadagolt teljes kávémennyiség az őrlés teljes ideje alatt bent zúzódik, őrlődik. A szemcseméret nem állítható be előre, hanem az őrlés időtartama határozza meg.

Az eredmény nem lesz túl konzisztens, így sok kisebb-nagyobb szemcsével is találkozhatunk az őrleményben. Ennek ellenére otthonra, amatőr kávérajongóknak jó választás lehet ebből a fajtából egy minőségi eszköz.

Igazán profi megoldás a tárcsás daráló. A professzionális felhasználásra készült kávéőrlők is leginkább ilyen elven működnek. A tárcsás darálók “átfolyósak”, tehát a felül beadagolt szemes kávé őrlés után alul kifolyik. A kívánt szemcseméret pontosan beállítható, és ha elérte a kívánt finomságot, a szemcse kihullik a tárcsák közül, nem őrlődik tovább. A jóval egyenletesebb szemcseméret nem csak ennek, hanem annak is köszönhető, hogy az erőhatás egyenletesebb, nem egyetlen pontra koncentrálódik.

Tárcsás kávédarálóból létezik lapos tárcsás vagy kúpos verzió. A kúpos változat talán egy kicsit még precízebb, így ha tárcsás őrlőből olcsóbbat szeretnénk, jobban járunk egy kúpossal. Lapos tárcsásból inkább drágább eszközt válasszunk.

Mi mindent vegyünk még figyelembe az örlő kiválasztásakor?

Először is gondoljuk át, hogy egyszerre egy-két csészényi, vagy több adagnyi kávét szeretnénk ledarálni. Ha egyszerre csak egy-két adagot őrölnénk, akkor vásárolhatunk kézi őrlőt, ugyanakkor nagyobb mennyiségre ez nem praktikus. Hasonlítsuk össze azt is, hogy az eszközök hány különböző programmal rendelkeznek, illetve hogy időtartam vagy súly/térfogat alapú adagolóval rendelkeznek. Ez utóbbi már inkább a high-end készülékek sajátossága.

Bár triviális szempontnak tűnik, de lényeges az esztétikus, otthonunkhoz illő külső, és természetesen a méret. Ugyanis nagyon kényelmetlen, ha utántöltésnél alig férünk oda a berendezéshez. És végül annak is érdemes utánanézni, hogy mennyire bonyolult a kiválasztott berendezés karbantartása.

Hogyan fejlesszük tökélyre a kávéfőzést?

Nem véletlen, hogy a kávéfőző mesterség külön szakma. Aki igazán tökéletes kávét szeretne készíteni, annak érdemes egy kicsit jobban belemerülni a témába, és a profiktól tanulni. Erre tökéletes alkalom lehet egy barista tanfolyam, ahol nemcsak a profi őrlést, de a kávé készítés minden csínyját-bínyját elsajátíthatjuk. Ha biztosan a legjobbaktól szeretnénk tanulni, mindezt egy remek hangulatú képzésen, akkor válasszuk a Best Mixer barista képzését. Az ország számos más nagyvárosában és Budapesten is elérhető a barista tanfolyam.

Kellemes és sikerélményekben gazdag kávéfőzést kívánunk!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin