Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbra is nagyon veszélyes hely az internet a gyerekek számára

LifeStyle

Továbbra is nagyon veszélyes hely az internet a gyerekek számára

Továbbra is nagyon veszélyes hely az internet a gyerekek számára

Minden második gyerek veszélynek van kitéve a neten

A Microsoft reprezentatív nemzetközi kutatása szerint csak az elmúlt évben a világon a tizenéves internethasználók 62 százaléka szembesült valamilyen veszéllyel az online térben. A számítógép, az okostelefon vagy a tablet a nyári vakáció elengedhetetlen kellékeivé váltak az elmúlt évek során. A gyerekek ilyenkor a megszokottnál jóval többet használják ezeket az eszközöket, mint iskolaidőben.

 

A felmérés azonosította az öt leggyakoribb veszélyforrást is. A „feketelista” első helyén a kéretlen internetes kapcsolatfelvétel szerepel, a megkérdezettek 43 százaléka szembesült már ilyen helyzettel. A második legtöbbször előforduló veszély a rosszindulatú, gonosz bánásmód, ezt követi a trollkodás, a kéretlen szexuális tartamú üzenet, végül az online zaklatás zárja a sort.

A Microsoft felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka szenvedett már valamilyen negatív hatástól. A legaggasztóbb következmény, hogy bizalomvesztés miatt az online és az offline térben sérültek a családi és baráti kapcsolatok. A világhálón leselkedő veszélyek ezen felül idegrendszeri hatásokkal járhatnak, így alvászavarral, stresszel, az iskolai teljesítmény romlásával, illetve az intimszféránk komoly sérülésével.

„Szülőként is felelősségünk van abban, hogy mi magunk is beszéljünk a gyerekeinkkel ezekről a témákról, hiszen a felmérés tanulsága szerint a tizenévesek 52 százaléka nem tudja, hova fordulhat, ha az interneten sérelem éri. Felelős vállalatként nagy hangsúlyt fektetünk az internet biztonságosabbá tételére, illetve a felhasználók tudatosságának növelésére”

– mondta Grósz Judit a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója.

onlinesatey10tips

 

A Microsoft Magyarország az elmúlt tanévben több mint ezer diáknak tartott oktatást a biztonságos internethasználatról, ahol a Microsoft önkéntes szakemberei és a Microsoft Student Partner programban részt vevő egyetemi hallgatók beszélgettek általános-, és középiskolás tanulókkal a felmerülő veszélyekről és arról, hogyan védekezhetnek ezek ellen. Az interaktív foglalkozásokon olyan témák kerültek terítékre – a Microsofthoz látogató gyerekek életkori igényeitől függően –, mint a személyes adatok mibenléte és azok védelme, az interneten fellelhető információk hitelességének ellenőrzése, a közösségi oldalak használatának kockázatai és az elérhető biztonsági beállítások bemutatása, az internetes zsarolóvírusok elleni védekezés, vagy éppen a digitális zaklatás megelőzése és megfelelő kezelése. Emellett a gyerekek a technológia jövőjéről is képet kaphattak, akár a mesterséges intelligencia fejlődése által felszínre hozott etikai kérdések közös átgondolása révén.

Pár egyszerű beállítással a szülők is sokat tehetnek gyermekeik biztonságáért. A Windows Családbiztonság eszközével egy ellenőrizhető és korlátozható, úgynevezett gyermekfiók alakítható ki. Ezzel korlátozni lehet a számítógéphasználat idejét, szűrhetők a használható programok és alkalmazások, illetve blokkolhatók az ártalmasnak ítélt weboldalak is. Ráadásul, a Windows játék közben is felügyeli gyerekeket, hiszen korosztályok vagy tartalomtípusok szerinti besorolások alapján is meghatározhatók, milyen játékok indíthatók el a gyermekfiókokból.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés