Connect with us
Hirdetés

technokrata

Fluoreszkálva jelez az okoskötszer!

LifeStyle

Fluoreszkálva jelez az okoskötszer!

A készülő tapasszal azonnal láthatjuk mikor fertőződik el egy seb.

A Bath Egyetem kémiai tanszéke kezdett el foglalkozni a hatékonyabb és biztonságosabb mindennapi kötszerek fejlesztésével.

A még kísérleti stádiumban lévő speciális kötöző anyag azt a célt szolgálja, hogy ha a keletkezett sebre rátesszük elkezdi figyelni a sebben lévő baktériumokat. Mivel mindig vannak benne kórokozók, amiket a szervezet immunrendszere kezelni tud, ezért nem egyből riaszt. Megállapítja a számát és amennyiben a kritikus értéken túl vannak, valamint elkezdték az úgynevezett biofilmet termelni a seb felületén, elkezd fluoreszkálni, ezzel jelezve az adott embernek, hogy baj van.

medical-dressing-toxic-shock-syndrome-bath-nanocapsules

A tesztelések során a sebekben leggyakoribb S. aureus és E. coli baktériumokkal vizsgálták, és figyelemre méltóan gyorsan reagált az okoseszköz. A laboratóriumokban órákig vizsgálták, addig a szerkezet pár perc alatt felismerte a gondot. A legnagyobb haszna ennek a találmánynak műtétek után az instabil betegek biztonságosabb gyógyulása lenne, de természetesen a hétköznapokban is jó szolgálatot tenne.

Sajnos holnap még nem mehetünk le a patikába ilyen tapaszért, mivel a készítők azt mondják, hogy több évbe telik még a további kísérletek és a megfelelő engedélyek beszerzése.

Forrás: HVG



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés