Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jön a tél! Nálad minden rendben van a fűtéssel?

LifeStyle

Jön a tél! Nálad minden rendben van a fűtéssel?

Bár már a nyakunkon a tél, sokan egyáltalán nem foglalkoznak a fűtési rendszerükkel. Sőt, gyakran előfordul, hogy az évtizedes eszközökkel próbálnak meg meleget varázsolni a lakásba. Nem meglepő, hogy igen lehangoló végeredménnyel zárult egy friss kutatás.

A Radiátor árak weboldal reprezentatív felmérést végzett a magyarországi lakásokban működő fűtésekről. A felmérés helyenként meglepő, esetenként azonban lehangoló eredményt is hozott.

Az átlag felhasználó sokszor azt hiszi, hogy a fűtési rendszerének gazdaságosabbá tétele csak bonyolult és komplex felújítással végezhető el. Ebbe az irányba nyomják általában a szerelők és a mérnökök is, hiszen számukra egy jól jövedelmező munka éri meg igazán. A kisebb, sokszor viszont időigényes beavatkozások a szakemberek számára nem nagyon kifizetődőek. Nézzük részletesen.

Ön mivel fűti lakása helységeit? Fürdőszobájában mi a fűtési mód?

Az emberek túlnyomó többsége ma Magyarországon radiátoros fűtést használ. Korszerűbb rendszerekben esetleg padlófűtéssel kiegészítve. A fürdőszobákban is radiátor szolgáltatja döntő többségében a meleget és kedvező fejlemény, hogy közel azonos arányban ma már törölközőszárítós radiátorok is megjelentek a fürdőszobákban.

830x273xcikk_korkep_01.png.pagespeed.ic.fBeEsnVvau

Hány éve szerelték fel a radiátorait/ egyéb fűtőberendezéseit?

Figyelmeztető jel azonban, hogy a magyar háztartások több mint felében, 10 évnél esetenként 15 évnél is régebben felszerelt és beüzemelt radiátorok ill. fűtőberendezések működnek. Kevesen tudják, hogy a 10 év feletti rendszereket érdemes lerakódás mentesítő kezelésnek, vegyszeres és-vagy buborékos átmostatásnak alávetni. A tisztítás végén megjelenő iszapot általában meghökkenéssel szemlélik a műanyag palackban a megrendelők. Egy különösebb átalakítást nem igénylő átmosatás jelentős megtakarítást tud eredményezni.

A 10 évnél régebbi fűtőkészülékek általában őrlángos, hagyományos kéménnyel rendelkező készülékek. Ezek üzemeltetése ma már jó részt gazdaságtalannak minősül amellett hogy konstrukciósan magukban hordozzák a füstgáz visszaáramlásának veszélyét (szén-monoxid mérgezés lehetősége). Ezeknek a készülékeknek a cseréjén gazdaságossági szempontok miatt is érdemes elgondolkodni, de legalább egy szén-monoxid érzékelő felszerelése biztosan indokolt.

Mennyire egyenletes a hőmérséklet különböző szobákban, helységekben?

A válaszadók többsége közepesnek ítélte a helyzetet, mintegy negyedük kifejezetten elégedetlen. Az egyenetlen hőmérséklet a lakás különböző helységeiben a nem megfelelő szabályzásra és méretezésre utal. Sokszor azonban a fűtési rendszer eredetileg még alkalmas lett volna a céljára, de például tulajdonos váltás miatt az új felhasználók nem tudják beszabályozni, jól üzemeltetni a rendszert. Sokszor banális problémák okozzák a jelentős hőmérsékleti eltéréseket. Pl.: áramlási szempontból nincs szabályozva, a radiátor szelepek már nem tekerhetőek.

830x285xcikk_korkep_02.png.pagespeed.ic.9A_5ATszWM

Ön tudja-e megfelelően szabályozni radiátorait? Vannak-e felszerelve termosztát fejes radiátor szelepek a lakásban?

A válaszadók 40%-a nem. Óriási probléma. Ha télen túlfűtünk egy szobát a mai fűtési költségek mellett ez durva pazarlás, miközben esetleg egy másik szobában szükség lenne erre a hőenergiára. A radiátor szelepek cseréje fűtési idényen kívül általában nem jár óriási beavatkozással, csak a rendszer leürítésének kellemetlenségét kell elviselni hozzá. Egy-egy szobában fél-háromnegyed óra alatt simán végeznek a szerelők. Ez a beavatkozás megteremti a jó szabályozhatóság és ezzel együtt a spórolás lehetőségét is. A termosztát fejek olyan hőre táguló testtel szerelt szabályozó eszközök, melyeknek a beállítását tapasztalati úton egyszer kell elvégezni és utána folyamatosan a kívánt hőmérsékletet őrzik. Csöndben spórolnak, megakadályozzák – ha csak időszakosan is – a túlfűtés lehetőségét.

A lakás hőmérsékletéért felelős termosztát programozható-e?

Sajnos a válaszadóknak kb. 60%-a mind a mai napig a ma már primitívnek tekinthető egyszerű “tekerős” termosztátot használja. Legkönnyebben, legkisebb átalakítással legtöbbet megspórolni egy egyszerű (10 ezer Ft-os költséggel) programozható termosztát beépítésével lehet. De csak akkor, ha okosan be is programozzuk. Ebben az esetben úgy fog csöndben spórolni, hogy a lakók komfort érzete az előzőekkel azonos marad.

830x229xcikk_korkep_03.png.pagespeed.ic.UJaVNvPk86

Milyen gyakran tisztítja, tartja karban a radiátorokat? Ha karbantartja radiátorait hogyan teszi ezt?

A válaszadók többsége évente portalanítja, szükség esetén légteleníti radiátorait. Fontos megjegyezni, hogy ha egy radiátor egyik sarka rendszeresen hideg marad az azt jelenti hogy levegő gyűlt benne össze, ez viszonylag egyszerűen megszüntethető (légtelenítés) de utal rá, hogy kisebb karbantartásra a fűtési rendszerben szükség lehet. Pl. festés során ráálltak a radiátorra és megváltozott a lejtése, “kontrába került”, vagy az automata légtelenítők a fűtési rendszerben már elkoszolódtak. Ugyanilyen légtelenítési problémára utal, ha este gurgulázó hangot hallat a radiátor, légbuborékok utaznak benne.

830x273xcikk_korkep_04.png.pagespeed.ic.z8wxbvtYrG

Tudja-e, hogyha a radiátorait átmosatja akkor akár 30-40%-os teljesítmény javulást tud elérni?

A válaszadók döntő többsége nem tudta, hogy a radiátorokat ill. a fűtési rendszert át lehet mosatni megfelelő géppel. Szerelők számára szaküzletek biztosítják az ilyen gép bérlését, de vannak olyan vállalkozások melyek erre álltak fel.

Szándékában áll-e Önnek egy éven belül korszerűsíteni fűtési rendszerét?

A válaszadók 60%-a igent mondott. Fontos tudni az ERP rendeletről melynek értelmében már csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni december 31.-e után. A kondenzációs kazánok sokkal gazdaságosabbak, mert a füstgázokban lévő rejtett hőt is hasznosítják, de felszerelésük a füstgázelvezető rendszer (kémény) átalakítását igényli.

Ön igényelne-e támogatást a fűtés korszerűsítésre ha az Európai Unió/ állam nyújtana ebben segítséget?

A válaszadók 2/3 része természetesen igényelné ha elérhető lenne a támogatás. Hazánkban a lakóépületek fűtési rendszere, energiahatékonysága sokkal gyengébb színvonalon áll mint a tőlünk nyugatabbra lévő országoké, pedig a magyar emberek bérének relatíve nagyobb hányada fordítódik fűtésre.

830x225xcikk_korkep_05.png.pagespeed.ic.4Hf0bQbXjD



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés