Connect with us

technokrata

Hogyan finanszírozzuk egy új autó vásárlását?

kölcsön

Garázs

Hogyan finanszírozzuk egy új autó vásárlását?

Hogyan finanszírozzuk egy új autó vásárlását?

Egy új autó vásárlásának számos oka lehet, munkába járás megkönnyítése, a család létszámának gyarapodása, vagy egyszerűen a meglévő jármű  cserélése.

Ha nem áll rendelkezésedre elegendő készpénz egy új autó megvásárlásához, amely a legtöbb esetben több millió forint, akkor számba kell venned az alternatívákat. A legkézenfekvőbb lehetőség a bankok által biztosított személyi kölcsön, de magánszemélyként is tudsz autót lízingelni. Bizonyos esetekben pedig a tartós bérlés éri meg leginkább.

Hogyan működik az autólízing?

Manapság az autóvásárlás során a lízing is elterjedt finanszírozási forma a lakosság körében. A lízing leegyszerűsítve egy bérleti szerződés, amely során a bérleti díj egyben a törlesztőrészlet is. A lízingbe adó vállalkozás átengedi számodra a gépjármű használati jogát a szerződésben meghatározott ideig. A szerződés ideje alatt pedig törlesztesz.

A lízing előnye az egyszerűbb ügyintézés és az, hogy a futamidő lejárta után lehetőség van a gépjárművet lecserélni vagy megtartani. Természetesen, ha kifizeted a fennmaradó összeget, akkor a tulajdonodba kerül az autó, vagy választhatsz újat is, amit lízingelni kezdesz.

A hátrányok közé sorolható, hogy a lízingeléshez szükséged lesz önerőre, amely a gépjármű értékének legalább 20%-a. Nem kerül azonnal a te nevedre az autó, és a futamidő is rövidebb, mint egy banki kölcsön esetében. Lízingeléskor kötelező a CASCO, amely növeli a törlesztés költségeit.

Lízingelni akkor éri meg, ha rendelkezel annyi spórolt pénzzel, hogy kifizesd a kiszemelt autóhoz szükséges önerőt és néhány évente le szeretnéd cserélni az autódat egy modernebb típusra.

Kinek éri meg a tartós autóbérlés?

Vannak olyan flottakezelő cégek, ahonnan magánszemélyként is bérbe vehetsz autót. Ilyen esetben egy bérleti díj fejében használhatod az autót, hasonlóan mintha egy lakást vennél ki albérletbe. A tartós bérlés előnye, hogy nincs gondod a járulékos költségekkel. Az autóbiztosítást, a szervízelést, a kárrendezést, a kötelező gumicserét mind a flottakezelő fizeti, ez bele van kalkulálva a bérleti díjba. Kedved szerint cserélgetheted az autót, járhatsz akár a legújabb felsőkategóriás típusokkal is.

Ez a megoldás viszont csak akkor kifizetődő, ha csak rövidebb időre van szükséged autóra, illetve ha magasabb jövedelemmel rendelkezel, hiszen százezres bérleti díjat kell fizetned havonta. Az autóbérlés magas bérleti díjáért cserébe viszont kis felelőséggel juthatsz autóhoz.

A szabad felhasználású személyi kölcsön

A szabad felhasználású személyi kölcsönök felvétele jövedelemhez kötött, de akár 10 millió forintos összeget is igényelhetsz, amit autóhitelként is felhasználhatsz. Autóhitelnél nincs szükséged sem fedezetre, sem pedig önerőre, csupán jövedelemigazolást kell felmutatnod. Fontos, hogy a munkahelyeden már túl legyél a próbaidőn, illetve ha egyéni vállalkozó vagy akkor NAV-os jövedelemigazolásra lesz szükséged. A hitelből vásárolt autó azonnal a tulajdonodba kerül, ellentétben a bérelt vagy lízingelt kocsik esetében.

Az autóhitel kapcsán hátrány lehet, ha nem felelsz meg a bank hitelminősítésének, így nem kapod meg a kért összeget. Ebben az esetben más autófinanszírozási megoldást kell keresned.

A szabadfelhasználású hitelt akkor érdemes választanod, ha hosszú távra tervezel a választott autóval, de nincs meg a szükséges önerőd a vásárláshoz vagy lízingeléshez.

Mire kell még figyelned az autóvásárlás során?

A vásárlásnál kalkulálnod kell a járulékos költségekkel is. Használt gépkocsi megvételekor nem árt szervizköltséggel számolnod, de jobb, ha vásárlás előtt nézeted át az autó műszaki állapotát.
Az átírási illeték költsége szintén téged terhel, amely az autó teljesítménye és évjárata szerint változhat. A kötelező biztosításról sem szabad megfeledkezni. A gépjármű tulajdonosát illetve üzembentartóját az önkormányzat részére fizetendő gépjárműadó terheli. Az új forgalmi engedély és a törzskönyv szintén növeli kiadásokat.

A megfelelő autófinanszírozási formát mindig az anyagi lehetőségedhez és az igényeidhez igazítva válaszd ki!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin