Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vénül az építőipar korfája, sürgős cselekvésre van szükség!

építőipar

Ipar

Vénül az építőipar korfája, sürgős cselekvésre van szükség!

Vénül az építőipar korfája, sürgős cselekvésre van szükség!

Az építőiparban évente körülbelül 25 ezer szakember vonul nyugdíjba, szemben az öt-hatezer fiatal szakemberrel, akik bekapcsolódnak a szakképzésbe, és közülük is csak mintegy fele helyezkedik el az ágazatban.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint sürgős és azonnali cselekvésre van szükség, amelyben a piaci szereplőknek is aktív részt kell vállalniuk.

Ma egy átlagos építkezésen szakmunkákat nagyrészt idősebb generációk végzik, csak elvétve találunk fiatal a szakembereket. Az elidősödő építőipar komoly aggodalomra ad okot az ágazat jövőjét illetően. Ha a tendencia folytatódik, néhány év múlva nem lesz olyan szakember, aki képes lenne az otthonokat, kórházakat, óvodákat, utakat megépíteni, létrehozni.

„A probléma megoldása nem csak a kormány, hanem a szakma, az építőipari cégek feladata is, mivel a társadalom és a piac szereplőinek az érdeke azonos: ha nincs szakember utánpótlás, nem lesz aki építsen” 

– jelentette ki Markovich Béla az ÉpítŐk Szakmai Konferencián januárban.

Össze kell fognunk, ha pozitív változást szeretnénk. Csak egy társadalmi szintű együttműködés képes kellően javítani az építőipar vonzerején a fiatalok szemében.

Ez a felismerés húzódik a Mapei Kft. támogatási programjának a hátterében, ezért támogatja a vállalat a szakképzést, tart pályaorientációs napokat, ahol bemutatja az építőipar szépségeit és perspektíváit, és segíti a fiatal szakemberek munkához jutását és szakmai fejlődését a Magyar Építőipari Szakember Közösség keretében.

Markovich Béla arra ösztönzi a cégeket és szakembereket, hogy aktívan vegyenek részt a szakma népszerűsítésében. Például megoszthatják a saját szakmai munkáikat a közösségi médiában, amivel felkelthetik a fiatalok érdeklődését. Készíthetnek bemutató videókat arról, hogyan oldják meg a különleges szakmai kihívásokat, és ezen keresztül bemutathatják a szakma szépségét és kreativitását. Emellett, A duális képzésben való részvétel további lehetőséget nyújt a szakma népszerűsítésére és a jövőbeli szakemberek képzésére.

Ezek az intézkedések nem csak a szakemberhiány enyhítését segíthetik, hanem az építőipar társadalmi megítélését is javíthatják, amely hosszú távon hozzájárulhat az építőipar és a kapcsolódó ágazatok fejlődéséhez.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés