Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot a hazai gyártóiparban

robot

Ipar

Már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot a hazai gyártóiparban

Már minden hetvenedik dolgozóra jut egy ipari robot a hazai gyártóiparban

Évente körülbelül 1000 ipari robotot helyeznek üzembe Magyarországon, így a gyártóiparban 10 ezer dolgozóra már jóval több mint 100 robot jut idehaza.

Ez ugyan kissé elmarad a nemzetközi átlagtól, de a régió több országának számait így is felülmúlja. A terület egyik hazai szakértője szerint a következő években hazánkban is a globális trendeknek megfelelő, évi 8-10%-os bővülés várható e téren, és egyre nagyobb arányt képviselnek majd az úgynevezett kollaboratív, emberekkel együttműködő robotok, ami nemcsak a hatékonyságnövelés útját kereső vállalatok, hanem a munkavállalók számára is jó hír.

„Azt látjuk, hogy a kkv-szektor egyre nehezebben tud lépést tartani a munkaerő drágulásával. Januártól 15%-kal emelkedett a minimálbér, és ha a hivatalos, 17,6%-os inflációra gondolunk, akkor sok helyen ennél is nagyobb emelést várhatnak el a dolgozók. Ha ehhez hozzátesszük a számos iparágat érintő munkaerőhiányt, akkor az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak az automatizáció tűnik”

– kezdte Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Az eredetileg a nyomdaiparban tevékenykedő cég több mint egy éve alapította meg robotüzletágát, és integrátorokkal együttműködve ipari robotokkal, robotkarokkal, automata targoncákkal kapcsolatos projekteket valósítanak meg a legkülönfélébb szektorokban; a robotizáció ugyanis minden ágazatot érint, ha nem is egyformán. A McKinsey&Company már egy 2018-as tanulmányában úgy kalkulált, hogy Magyarországon a termelésben dolgozók feladatainak 82%-a automatizálható, az anyagmozgatás, szállítás terén pedig ez az arány 74%. Markos András szerint belátható időn belül ilyen mértékben nem alakítják át a robotok a hazai munkahelyeket, de a következő 5 évben minden iparágban megjelennek majd, főként, hogy a mostani uniós támogatási ciklusban az automatizáció is az alapelvárások közt van.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) 2022-ben publikált jelentésében tért ki az ipari robotok magyarországi elterjedésére: a hazai gyártóiparban ekkor 10 ezer dolgozóra 115 robot jutott, ami némi meglepetésre szinte azonos volt az Egyesült Királyság számaival, a korábbi esztendők adataival összevetve pedig évi nagyjából 11%-os növekedést jentett. Mivel a trend töretlen, mostanra minden 70. gyártóipari munkásra juthat 1 robot itthon. A globális átlag a riport szerint 141 volt, amit a környező országok közül Szlovákia (143), Csehország (168), Ausztria (196) és Szlovénia is (249) felülmúlt, míg Lengyelország (63), Románia (33) és Bulgária (23) számai jócskán elmaradtak a 115-ös magyar értéktől.

A beruházások kapcsán a szakember elmondta: főszabályként 1 robot 1 műszakban 1 ember munkáját képes kiváltani, de akadt olyan projektjük, ahol a technológia bevezetése után 4 helyett 1 fő is elég volt egy rakodási feladatra. Mindez nem szükségszerűen jelenti az érintett alkalmazottak leépítését, sőt.

„Számunkra pont azért érdekes ez a terület, mert a kollaboratív robotok jellemzően olyan tevékenységi körökből váltják ki az embereket, amiket eleve nem szívesen végeznek. A végtelen ismétlődésre épülő, monoton, gyakran nehéz fizikai munkák helyett így van lehetősége a cégnek átcsoportosítani a dolgozóit magasabb hozzáadott értékű munkakörökbe, ami számukra is vonzóbb lesz. Innen nézve a munkaerő megtartásának egyik fő eszköze lehet a robotizáció, amely az éjszakai és hétvégi műszakok »átvállalásával« is javíthatja a dolgozói jólétet”

– fejtette ki Markos András.

A márciustól egy iparirobot-webshopot is indító Hesse Robot vezetője végezetül hozzáfűzte, mivel az ember-robot együttműködés idehaza is egyre meghatározóbb lesz, érdemes lenne az oktatásba is minél inkább beépíteni az ezzel kapcsolatos tudás fejlesztését.

„Mindez jelentős kihívás, hisz a legnagyobb, kínai gyártópartnerünk például évente kétszer végez komolyabb fejlesztéseket a robotjain, az ilyesmit pedig szinte lehetetlen lekövetni sztenderd tananyagokkal. Az oktatásnak így az alapok lerakásában, az ember-robot kollaboráció természetessé tételében lehet szerepe, a naprakész tudás átadása pedig a vállalatok feladata, egyben érdeke lesz”

– zárta szavait a Hesse Trade Kft. ügyvezető-tulajdonosa.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés