Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyobb teljesítmény, nagyobb sebesség, kevesebb energiával

festo vtem motion terminal

Ipar

Nagyobb teljesítmény, nagyobb sebesség, kevesebb energiával

Festo VTEM Motion Terminal Új dimenzió az automatizálásban: a Festo Motion Terminal. Az új funkciók alkalmazásokon keresztül történő gyors aktiválásának köszönhetően a gépfejlesztők létrehozhatnak egy alapgéptípust, majd a kiválasztott alkalmazásoktól függően különböző funkciókkal és jellemzőkkel szerelhetik fel.

Nagyobb teljesítmény, nagyobb sebesség, kevesebb energiával

Idő- és költségmegtakarítás a gumiabroncsgyártásban

A Festo VTEM Motion Terminal, amely egyesíti a digitalizációt és a pneumatikát, az Ipar 4.0 korszak terméke. A gyorsan aktiválható szoftveralkalmazások a rugalmasság és az energiahatékonyság növelésével, valamint a gyártási folyamatok felgyorsításával megváltoztatják a pneumatikát. Ez a gumiabroncsgyártás számára is előnyös, ahogyan azt a VTEM automatizálási platform gumiabroncs-vulkanizáló présekben való alkalmazása is mutatja.

 A Festo VTEM Motion Terminal vezérlése szoftveralkalmazásokon keresztül történik, amelyek több mint 50 egyedi alkatrészt helyettesíthetnek. Ahogyan az okostelefon két évtizeddel ezelőtt felforgatta a mobilkommunikációs piacot, úgy változtathatja meg a Festo Motion Terminal is az automatizálási technológiát. Az újfajta funkcióintegráció – szoftveralkalmazásokkal kombinálva – egyszerűsíti a teljes értékláncot, mivel már csak egyetlen, univerzális hardverre van szükség.

Teljes rugalmasság

Az új funkciók alkalmazásokon keresztül történő gyors aktiválásának köszönhetően a gépfejlesztők létrehozhatnak egy alapgéptípust, majd a kiválasztott alkalmazásoktól függően az ügyfél igényei szerint különböző funkciókkal és jellemzőkkel szerelhetik fel. A funkciók szoftveres hozzárendelésének további előnye, hogy megakadályozza a manipulációt és védi a know-how-t, mivel kívülről nem lehet tudni, hogy a szelepek milyen funkciókat hajtanak végre. A karbantartás is egyszerűsödik, mivel a pót- és kopóalkatrészek hosszú listái a múlté lesznek.

A gumiabroncsgyártásban ez potenciális megtakarítást eredményez a vulkanizáló prések rakodási műveleteinél, mivel a Festo Motion Terminal-hoz tartozó “választható nyomásszint” alkalmazás biztosítja a nyers, profilozatlan gumiabroncs kíméletes rakodását. Minél kisebbek a handling rendszer ingadozásai a betöltés során, annál nagyobb mértékben növelhető a betáplálási sebesség. A folyamat így minden egyes gumiabroncs esetében több másodperccel felgyorsul. Ez elsőre nem hangzik soknak, de az évente nagyjából 1,8 milliárd legyártott autógumi esetében ez jelentős összegeket eredményezhet egy-egy gumiabroncsgyártó számára.

Kevesebb nyomás = kevesebb energia

A gyakorlatban nemcsak felgyorsulnak a rakodási műveletek, hanem kevesebb energiát is igényelnek, mivel a nyomás csökkenthető, és így a sűrítettlevegő-fogyasztás is csökken. A számítások akár 33%-os sűrítettlevegő-megtakarítást is mutatnak, ha a vízszintesen beépített DSBC pneumatikus henger mozgását a hagyományos pneumatikával hasonlítjuk össze, és közel 75%-os megtakarítást, ha ugyanezt a hengert függőlegesen szereljük fel. Csak a függőleges és vízszintes hengerek vezérlésével nagyjából 60%-os energiamegtakarítás érhető el ezeknél a be- és kirakodási műveleteknél.

festo motion terminal vtem

Vulkanizáló prés A Festo VTEM Motion Terminal segítségével mostantól a gumiabroncsok vulkanizálására szolgáló présgépek rakodási műveleteinél potenciális megtakarítások érhetők el.

Előrejelző karbantartás

A “szivárgáskezelés” alkalmazás lehetővé teszi a prediktív karbantartást azáltal, hogy a teljes pneumatikus vezérlési láncban – beleértve a szelepeket, csöveket, csatlakozókat és meghajtásokat – pontosan kimutatja a szivárgásokat. A cél a hibás alkatrészek korai felismerése, mielőtt azok leállítanák a termelést vagy károsítanák a gépet.

További jellemző, hogy a Festo Motion Terminal képes lezárni a hibás légcsatornát, így megakadályozza, hogy szivárgás esetén egyre több sűrített levegő vesszen el. Az innovatív automatizálási platform így megelőzi a felesleges levegőfogyasztást.

Új gépek kontra utólagos felszerelés

A Festo Motion Terminal különösen egyszerűvé teszi az utólagos projekteket, mivel a beágyazott funkciókat szoftveralkalmazásokkal lehet hozzárendelni. A digitalizált pneumatika meghosszabbítja az élettartamot, javítja a gépek teljesítményét és csökkenti az energiafogyasztást. Maximalizálja a technológia elterjedését, és így megsokszorozza az előnyöket a gumiabroncsgyártótól a gépgyártóig.

Az intelligens karbantartás mint az “IoT fal” egyik téglája

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia (AI) olyan megatrendek, amelyek a gumiabroncsgyártásban is megnyitják a megtakarítási lehetőségeket. A gépi tanulási algoritmusok decentralizáltan, például egy adott felügyelendő gyártási szakaszban is megvalósíthatók. A pneumatikus hajtómű jellemzőinek, például a kamráiban uralkodó nyomásnak, a haladási sebességnek és ezek időbeli változásának decentralizált felügyelete nemcsak a hajtómű paramétereinek elemzését teszi lehetővé, hanem a műszaki folyamat anomáliáinak felismerését is.

Ez az alapja a prediktív karbantartási koncepcióknak és a gyártási folyamat optimalizálását célzó adatelemzéseknek. A modulvezérlő mesterséges intelligenciája további programozás nélkül észleli a rendellenességeket. Az algoritmusokat a normál termelést reprezentáló adatok alapján tanítják be; ezután önállóan képesek felismerni a termelési folyamatban vagy a hajtóművek teljesítményében mutatkozó eltéréseket. Ez lehetővé teszi a gyár üzemeltetői számára, hogy időben észleljék a problémákat, és elkerüljék a meghibásodások okozta, nem tervezett leállásokat.

www.festo.hu


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés