Connect with us

Hirdetés

technokrata

A trágyától a műtrágyáig

Festo VTEM Motion Terminal

Ipar

A trágyától a műtrágyáig

A trágyától a műtrágyáig

Az iszap kezelése plazmatechnológiával a Festo VTEM Motion Terminal segítségével.

A modern technológia ma már beépült a környezetvédelmi megoldásokba. A hígtrágya kiváló minőségű műtrágyává történő átalakításának innovatív folyamata kevesebb talaj­ és vízszennyezést jelent. A Festo VTEM Motion Terminal biztosítja a nitrogén optimális adagolását.

Köztudott tény, hogy a hígtrágya problémát jelent a természeti környezetben. A nagyszámú hizlaldával rendelkező régiókban a felszíni és a felszín alatti vizek gyakran magas szintű szennyezésnek vannak kitéve. Kevésbé ismert ugyanakkor az a tény, hogy a hígtrágya önmagában nem igazán jó trágya. A benne lévő ammónia mintegy 30%­a kiszökik a levegőbe, míg 10 százalék a talajvízbe kerül – ami azt jelenti, hogy a talajban élő mikrofaunát is sújtja a megmaradt ammónia korrozív hatása. Az N2 Applied norvég vállalat által kifejlesztett új eljárás ezt a problémás anyagot a kiváló minőségű műtrágya értékes nyersanyagává alakítja át – egyszerűen egy plazmareaktorban, nitrogén hozzáadásával a környező levegőből. Ez a hígtrágya feldolgozására szolgáló kompakt rendszer közvetlenül felszerelhető a gazdaságban.

Festo VTEM Motion Terminal

Átalakítás a plazmareaktorban

Az N2 Applied új automatizált folyamata az ammóniát ammónium­nitráttá alakítja, amely a kiváló minőségű műtrágyák alapvető összetevője. Ehhez a norvég vállalatnak mindössze három összetevőre van szüksége: hígtrágyára, levegőre és villamos energiára. A plazmareaktorban egy plazmafúvóka először leválasztja a beszívott környezeti levegőből származó nitrogént a levegőben lévő nitrogén­oxid nitrogénre és oxigénre történő szétválasztásával. A nitrogén a levegő fő alkotórésze, 78%­a, ezért bőségesen rendelkezésre áll. Ezután a hígtrágyát a kivont nitrogén optimális adagjával dúsítják. Elvileg ennyi kell ahhoz, hogy a környezetre káros ammónia értékes ammónium­nitráttá váljon.

Pontos adagolás egy alkalmazás használatával

Amikor a hígtrágyadúsítás folyamatáról van szó, a legfontosabb dolog a helyes adagolás. A nitrogén hozzáadása maximális pontosságot igényel, hogy a megfelelő mennyiségű ammóniával tudjon reakcióba lépni. Ezt a feladatot a Festo digitális VTEM Motion Terminalja végzi, amelyet egy alkalmazás vezérel. Az MS6 levegő­előkészítő egység támogatja a sűrítettlevegő­ellátást a megfelelő csövekkel és szerelvényekkel együtt. A „Flow control” Motion App alkalmazás maximális pontosságot biztosít.

Pontosan szabályozza a nitrogén hozzáadását a keverékhez a célérték/ tényleges érték folyamatos összehasonlításával és a szükséges módosítások elvégzésével. Nincs szükség a Motion App további beállításaira vagy módosításaira, ahogy az a hagyományos arányos megoldásoknál szükséges lenne. Az intuitív működés nagyon leegyszerűsíti a megfelelő beállítások végrehajtását az üzembe helyezés során. A mezőgazdasági termelőknek ezért nem kell mélyreható műszaki ismeretekkel rendelkezniük ahhoz, hogy a saját gazdaságukban műtrágyát termeljenek.

Tartósan csökkentett műtrágyaköltségek

Az N2 Applied új rendszere mindenki számára előnyös megoldást kínál: jó a környezetnek és a gazdáknak is. A talaj és a víz kevésbé szennyeződik a káros ammóniával, miközben a házi műtrágya trágyázó hatása fokozódik. A mezőgazdasági termelők megtakarítják a drágán beszerezhető nyers fosszilis anyagokból előállított műtrágyák költségeit is. Ez egy megtérülő befektetés, mert a norvég vállalat két és fél és öt év közötti amortizációs időszakkal számol attól függően, hogy a gazdálkodók is kapnak­e támogatást az új környezeti előnyökért.

www.festo.com/VTEM

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés