Connect with us

technokrata

Antibiotikummal akár elkerülhető lenne a vakbélműtét

vakbélgyulladás

e-Egészségügy

Antibiotikummal akár elkerülhető lenne a vakbélműtét

Antibiotikummal akár elkerülhető lenne a vakbélműtét

Érdekes megállapításra jutottak amerikai kutatók az eddigi legnagyobb, a témához kapcsolódó vizsgálat eredményeit összegezve: sok esetben elkerülhető, de legalábbis elhalasztható lehet a műtét vakbélgyulladás esetén.

A vakbélgyulladásos beteg az esetek túlnyomó részében a műtőasztalra kerül (a vakbélgyulladást általában vészhelyzetként kezelik, és a szokásos megközelítés a műtét), azonban lehet, hogy feleslegesen. Az American College of Surgeons átfogó kutatásának eredménye szerint ugyanis a gyulladás kezelésére sok esetben elegendő a megfelelő antibiotikum adása.

A valaha végzett legnagyobb vakbélgyulladás-kezelési randomizált orvosi vizsgálatba 14 állam 25 kórházát, illetve 1552 akut vakbélgyulladásos beteget vontak be. Őket véletlenszerűen sorolták vakbélműtétre vagy antibiotikum-kúrára. Bár mindkét kezelésnek vannak előnyei és hátrányai, mindkettő biztonságosan használható a gyulladás kezelésére.

Az antibiotikum szedését követő első három hónapban a páciensek 70 százaléka lekerülhette a műtétet, egy év után 40 százalék, két év után pedig 46 százalék volt a műtéten átesettek aránya, ami 49 százalékra emelkedett három és négy év után. A frissített eredmények szerint a kiújuló vakbélgyulladás volt az elsődleges oka annak, hogy az antibiotikumos kezelés ellenére műtétre került sor.

„Bár egyes klinikusok és betegek úgy ítélhetik meg, hogy a vakbélműtétek ilyen aránya miatt az antibiotikumok kevésbé kívánatosak, a betegek nagyon nagy hányada számolt be arról, hogy az antibiotikumokat részesíti előnyben, még akkor is, ha később vakbélműtétre lesz szükség”

– írták a tanulmány szerzői, hozzátéve, hogy különösen a sürgősségi esetekben a betegek így elkerülhetik vagy elhalaszthatják a műtétet olyan okok miatt, mint a munkahelyi és otthoni aktuális feladatok, az egészségbiztosítás hiánya vagy a szorongás.

A betegek vakbélgyulladásával kapcsolatos kezelési döntések meghozatalának elősegítésére a CODA (Comparing Outcomes of Antibiotic Drugs and Appendectomia) kutatói egy online döntéshozó eszközt fejlesztettek ki. A döntési segédlet angol és spanyol nyelvű videókat tartalmaz, tájékoztatást nyújt a kezelés kockázatairól és előnyeiről.

Forrás: HVG

További e-Egészségügy

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu