Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lantos Gabriella: Eltűnhetnek a kisebb magánorvosi praxisok

praxisok

e-Egészségügy

Lantos Gabriella: Eltűnhetnek a kisebb magánorvosi praxisok

Lantos Gabriella: Eltűnhetnek a kisebb magánorvosi praxisok

Az október 6-án elfogadott, és két hét múlva hatályba lépő, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló új jogszabály elfogadása óta lázban tartja az egészségügyet.

A törvény fókuszában az orvosi bérrendezés, valamint a hálapénz kivezetése áll, az érdekeltekre azonban jobban hatással van két másik részlet, a vezényelhetőség, valamint az állami és magán egészségügy szétválasztásának törekvése. A témában most megszólalt a frissen politikusi pályára lépett Lantos Gabriella, Leitner György, az Affidea vezérigazgatója, valamint Karli Péter, tranzakciós szakértő, a Heal Partners Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu alapító vezetője, a jogszabály elfogadása óta kerekasztal-beszélgetéseket szervez az érintettek részvételével. Mivel a magánegészségügy az utóbbi évtizedekben túlnőtt a budapesti nőgyógyász és vidéki fogorvos dimenzióján, ezért most nagyobb szereplőket szólaltatta meg.

Lantos Gabriella: Budapesten koncentrálódnak majd a komplex szolgáltatók

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser, a Róbert Károly Magánkórház volt operatív igazgatója, a jelenlegi magánegészségügyi piac kapcsán elmondta, egy évtized alatt az igénybevétel átalakult, ma már szélesebb társadalmi rétegek vásárolnak privát szolgáltatásokat. A kereslet emelkedésével, a kínálat is növekedett a privát praxisok számában, de ez is elsősorban Budapesten jellemző. A vidéki piac jóval kisebb, meglátása szerint a komplex szolgáltatók a jövőben is a fővárosra fognak koncentrálódni. A jövő orvosgenerációjában látja azt az erőt, mely a változás folyamatát generálni fogja, mindemellett a piaci szereplők a méretgazdaságosság alapján fognak elrendeződni a következő években, egyértelműen a közepes és nagy szereplők javára.

Jöhet a kisebb magánrendelők felvásárlása

Leitner György, az Affidea vezérigazgatója és a Primus Egyesület elnöke, 5 év távlatában látja azt az elmozdulást, ami a privát egészségügyet jellemzi, az egész iparág láthatóbbá vált, már nem csak a hosszú várakozási időt elkerülendő választják a privát praxisok látogatását a páciensek, a szolgáltatók komplex kínálattal vannak jelen. A piac fejlődött, elindult a törvényszerű koncentráció, új befektetők jelentek meg, meglévő magánintézmények pedig bővültek, mára 3-5 erős és aktív szereplő vezeti a magán-egészségügyi szolgáltatók piacát. Törvényszerűnek látja a vidék előrelépését, a hálózatosodást prognosztizálja, mert ahogy a szolgáltatóknak ebben áll hosszú távú piacuk, az egészségbiztosítók is ezt szorgalmazzák. Egy új egyensúlyi helyzet jellemzi várakozását, előrejelzése alapján a most 350 milliárdos magánegészségügyi piacon a felvásárlások és a kisebb rendelők megszűnései után a nagy magánklinikáknál összpontosul majd a piac több mint fele.

Eljött az országos hálózatok ideje a magánegészségügyben

Karli Péter, tranzakciós szakértő, a Heal Partners Kft. tulajdonos ügyvezetője, a tavalyi évet tekinti az utolsó békeévnek, addig töretlenül jellemző volt, hogy a legnagyobb szolgáltatók folyamatosan 20% körüli növekedést tudtak produkálni, jóval a piac átlaga felett, de a 2020-as év a koronavírus-járványtól függetlenül trendfordító év lett volna. A konszolidációt, felvásárlási mozgásokat illetően vidék és Budapest versenyében úgy látja, a főváros már nem ad jelentős potenciált a növekedésre, adekvát az országos hálózatok létrejötte. De ez olvasható ki más kelet-európiai magánegészségügyi piaci információk alapján, utalt például a román és legyen magánegészségügy országos hálózatú koncentrációjára.

A jogszabály összeférhetetlenségi kérdései kapcsán a megszólalók egyetértettek az elvekben, ugyanakkor abban is egy véleményen voltak, ez a jelenlegi piaci körülmények és kapacitások alapján nehezen megvalósítható. Ahogy a korábbi kerekasztal-beszélgetések résztvevői további jóslásokba nehezen bocsátkoztak, de véleményüket, izgalmas beszélgetésüket megtekintheti, itt:

Magánegészségügyi kerekasztal-beszélgetés

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés