Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ABB bemutatja mobil laborrobot-koncepcióját a Jövő Kórháza számára

laborrobot

e-Egészségügy

Az ABB bemutatja mobil laborrobot-koncepcióját a Jövő Kórháza számára

Az ABB bemutatja mobil laborrobot-koncepcióját a Jövő Kórháza számára

Az ABB bemutatja mobil laborrobot-koncepcióját a Jövő Kórháza számára

Az ABB megnyitotta első globális egészségügyi kutatóközpontját a texasi Houstonban található Texas Medical Center (TMC) kampuszán.

A vállalat itt mutatja be számos technológiai koncepciója mellett azt a YuMi® robotot, amelyet arra terveztek, hogy a kórházakban az egészségügyi és laborszemélyzetet segítse a laboratóriumi és logisztikai feladatok elvégzésében.

laborrobot

A kétkarú laborrobot YuMi® érzékeli környezetét, és önállóan tud közlekedni emberi munkatársai között, miközben új útvonalakat is feltérképez egyik helyszíntől a másikig. Számos ismétlődő és időigényes feladat ellátására képes, ideértve a gyógyszerek előkészítését, a centrifugák ki- és bepakolását, a pipettázást, és a folyadékok kezelését, továbbá a kémcsövek rendszerezését.

A mobilis YuMi® széleskörű logisztikai feladatok ellátására is felhasználható a kórházakban. Ki tudja adagolni és kórházon belüli kiszállítani a gyógyszereket, el tudja juttatni a szükséges orvosi eszközöket a személyzetnek, vagy akár a betegek ágyneműjét a szobákba.

A TMC Innovation Institute-ban az ABB olyan robotokat fog fejleszteni, melyek képesek ismétlődő, nagy odafigyelést igénylő és az emberi munkaerő számára egyhangú feladatokat ellátni, hogy a magasan képzett egészségügyi és laborszemélyzet értékesebb feladatokra koncentrálhasson, és ezáltal több pácienst tudjanak ellátni. Az ABB elemzése azt mutatja, hogy a rutinszerű feladatok automatizálásával a feladatok a manuális folyamatokhoz képest akár 50%-kal gyorsabban elvégezhetők. Ezen felül a robotok akár napi 24 órán át tudnak dolgozni.

„Az egészségügyi szektor jelentős átalakuláson megy át, ahogy a betegségek diagnosztizálása és kezelése egyre fejlődik. Közben azonban szembe kell néznünk az elöregedő népesség, a megnövekedett költségek és a világszintű egészségügyi dolgozói létszámhiány okozta nehézségekkel. Az új egészségügyi és kutatásfejlesztési központunkkal a TMC-ben ezekre a kihívásokra kívánunk válaszokat találni a tudomány és az egészségügy legnagyszerűbb elméivel közösen.”

– mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divíziójának elnöke.

„Az ipari- és a kollaboratív robotok terén szerzett tapasztalataink szilárd alapot nyújtanak ahhoz, hogy a rugalmas automatizálás elérhetővé váljon az egészségügy számára is. A TMC-ben működő partnereinkkel együtt élvonalbeli robotikai megoldásokat fogunk fejleszteni. Azon fáradozunk, hogy csökkentsük a szakemberek által végzett manuális folyamatokat, növeljük a laboratóriumi munka pontosságát, és hogy elősegítsük a páciensek elégedettségét és alapvető biztonságát.”

Az ABB olyan további technológiákat is bemutat egészségügyi kutatóközpontjában, mint a laboratóriumi centrifuga rakodására és kémcsövek kezelésére alkalmas YuMi®, továbbá egy IRB 1200-as robot, mely pipettázással képes folyadéktovábbításra. Ezek mind olyan gyakori laborfeladatok, melyeket a robotautomatizálás állandó teljesítményével, rugalmasságával és folyamatos működésével tud segíteni a teljesítmény növelése és a költségek minimalizálása mellett.

A TMC a világ legnagyobb klinikai központja, világszintű kollaboratív kutatási erőforrásokkal, ideértve vezető nagyvállalatokat és kórházakat is. Az ABB új, 500 m2-es egészségügyi központjának a TMC fejlesztőintézménye, az Innovation Institute ad helyet. Ez egy olyan modern központ, mely segíti az egészségügy és a fejlett technológia együttműködését, összekapcsolja a startupokat a tudományos élet innovátoraival és a vezető technológiai vállalatokkal, hogy felgyorsítsa a fejlődést és az áttörést jelentő orvosi technológiák prototípusfejlesztését.

„A Texas Medical Center, a TMC Innovation és az TMC hálózat minden társintézménye örömmel köszönti az ABB-t annak alkalmából, hogy ezzel a hihetetlen és példa nélküli új robotikai központtal veti meg lábát az egészségügy területén.”

– hangsúlyozta Bill McKeon, a Texas Medical Center elnök vezérigazgatója, majd hozzátette:

„A TMC-nél, mely a világ legnagyobb klinikai központja, elsődleges célunk elérni, hogy a kutatás gyorsabb ütemben, csökkenő költségek mellett történhessen. Mindezt azért, hogy gyors és költséghatékony megoldások születhessenek a kezelésre szoruló betegek számára. Azzal, hogy az ABB új egészségügyi robotikai K+F központjával beköltözik a Texas Medical Centerbe, új pályára állítja az orvostudomány fejlődését. A TMC pedig olyan új típusú együttműködő partnereket kapcsol össze, melyek jövőformáló megoldásokat nyújthatnak a klinikai orvosok, a kutatók és páciensek számára egyaránt.”

A robotokkal történő automatizálás az egészségügyben komoly jövőbeni növekedési lehetőségeket rejt. Az ABB belső felmérése szerint a globális piac akár 60.000 nem sebészeti jellegű robot értékesítését érheti el 2025-re, amely négyszeres növekedést jelentene 2018-hoz képest.

http://new.abb.com/hu

Videón az ABB laborrobot koncepciója működés közben:

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés