Connect with us

technokrata

A mobil robotok a gyógyszeripart is forradalmasíthatják

e-Egészségügy

A mobil robotok a gyógyszeripart is forradalmasíthatják

A mobil robotok a gyógyszeripart is forradalmasíthatják

A jövő irányába tekintő gyártási folyamatok az anyagmozgatás automatizálásával

A gyártóiparban az egyre növekvő mértékű automatizáció elérte a belső logisztikai folyamatokat is. A gyógyszeripari vállalatok versenyelőnyt szerezhetnek: a mobil robotok használatának köszönhetően nő a termelékenységük és a rugalmasságuk egyaránt.

elos_medtech_mir100

Az orvosi technológiának különlegesen magas fokú hatékonyságra és pontosságra van szüksége az egészségügyi használatra szánt műszerek gyártása esetén. Ugyanekkor az iparágnak egyre nagyobb versennyel kell szembenéznie a világpiaci konkurencia miatt, emellett pedig a vásárlói elvárások is növekednek.  A siker elérése érdekében a gyártóvállalatoknak hatékonyan kell hasznosítaniuk erőforrásaikat és megbízható működési folyamatokat kell létrehozniuk a gyártószektoruk támogatására. Az autonóm mobil robotokat (AMR-eket) gyakran használják kimondottan erre a célra.


Emberek és robotok együtt dolgoznak

A beépített érzékelőkkel, kamerákkal és fejlett szoftverrel rendelkező AMR-ek felismerik a környezetüket és a lehető leghatékonyabb úton érik el a célállomásukat, miközben biztonságosan kikerülik az embereket és a terep akadályait. Ennek köszönhetően a robotok biztonságosan képesek az emberek közvetlen közelében működni, miközben munkájukat végzik.

Az együttműködő AMR-ek bármiféle programozói tapasztalat nélkül is telepíthetőek, emellett intelligens tájékozódási rendszerük és felhasználóbarát felületük segítségével integrációjuk rendkívül gyors, és kevés kiadással jár – így a befektetés kevesebb, mint egy év alatt megtérül.

transzport_mir200
Az orvosi műszerek gyártói automatizálják a belső szállítási folyamataikat

Az amerikai sebészeti eszközök gyártásával foglalkozó Argon Medical Devices jó példa arra, hogyan szereznek a gyártóvállalatok előnyt a mobil robotok alkalmazásával. Az Illinois állambeli wheelingi üzemükben egy Mobile Industrial Robots (MiR) márkájú MiR200 robot szállít anyagot a gyárból a raktárba, majd onnan vissza, tisztatéri körülmények között. Ennek köszönhetően a vállalat optimalizálta belső anyagmozgatását és munkafolyamatait azzal, hogy a felszabaduló emberi munkaerőt nagyobb felelősséggel járó feladatokra tudta átcsoportosítani.

Mielőtt elkezdték használni a MiR200-at az üzemben, a vállalat számtalan munkaórát fordított a belső szállítási folyamatokra, ami esetükben különösen időigényes, mivel a tisztatéri alkalmazottaknak köpenyeket, hajhálókat és védőszemüvegeket kellett viselniük, majd mindezt minden alkalommal levenniük, amikor kiléptek a tiszta termelési területről.

Kevin Hess, az Argon Medical műszaki igazgatója szerint nem kérdés, hogy az automatizáció bevált-e:

„Nincsen sorban állás, vagy szakaszos folyamatok. A robot munkája nagyban segíti az anyagmozgatásunkat és a gyártási teljesítményünket.”

Az anyagmozgatás együttműködő robotok általi automatizálásával az Argon Medical úgy tud versenyképes maradni a munkaerőpiacon, hogy közben a hosszú távon alkalmazott szakembereik állásait is képes megtartani.

„Azok a dolgozók, akik korábban további feldolgozás céljából szállítottak termékeket az egyik részlegből a másikba, most csak rárakják őket a MiR100-ra, amikor az szokásos útvonalán haladva hozzájuk ér. Ez azt jelenti, hogy el tudják kerülni az felesleges várakozást és a megszakítást, és gördülékenyen dolgozhatják fel a termékeket a részlegükön belül.”

– mondja Per Hansen, az Elos Medtech fejlesztője.


Sokoldalú és felhasználóbarát

A belső szállítás automatizálása kulcsfontosságú tényező lehet az orvosi eszközöket gyártó vállalatok versenyképességének megtartása érdekében.  A robottechnológia segítségével egyszerre tudják csökkenteni kiadásaikat és növelni hatékonyságukat. Az emberek közvetlen közelében dolgozó robotok új lehetőséget jelentenek, mert elvégzik az ismétlődő, időigényes szállítási folyamatokat, és eközben megbízhatóan dolgoznak.

További hasznos és érdekes hírt olvashatsz a robotika innovatív megoldásairól az MM Műszaki Magazinban.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin