Connect with us

Hirdetés

technokrata

Testünkre rögzíthető érzékelőket tesztel a Vodafone!

e-Egészségügy

Testünkre rögzíthető érzékelőket tesztel a Vodafone!

Testünkre rögzíthető érzékelőket tesztel a Vodafone!

A Vodafone szakemberei közösen vesznek részt tudósok egy csoportjával, a világ legjobb maratonfutóival és más iparági partnerekkel a SUB2 (www.sub2hrs.com) elnevezésű projektben. A SUB2 célja, hogy a tudomány és a technológia segítségével szabályos módon biztosítson teljesítményfokozást sportolóknak.

A Vodafone mérnökeinek munkája nyomán azok az élsportolók és edzőik, akik azt tűzték ki célul, hogy a világon elsőként két óránál rövidebb idő alatt fussák le a maratoni távot, lehetőséget kaptak, hogy valós időben kövessék a futáshatékonyságot, valamint a környezeti- és testhőmérsékletet.

untitled

Maria Azucena Diaz spanyol olimpikon teszteli a testszenzorokat. Forrás: ElPais

Tavaly a Vodafone egy SUB2 elnevezésű okosóra-alkalmazást fejlesztett ki, amely mobil hálózatokon át telemetrikus adatokat szolgáltat, valamint bővített funkciójú helyzetkövetési megoldást kínál. Kenenisa Bekele, a világ egyik legjobb maratonfutója a 2017-es berlini maratonfutáson digitális pacemakerként használta az alkalmazást.

Partnereikkel közösen a Vodafone mérnökei mostanra egy olyan megoldást dolgoztak ki, amelynek segítségével többféle test-szenzor is képes mobilhálózaton kommunikálni a SUB2 érzékelővel. Ennek köszönhetően képesek megfigyelni a sportolók kontaktusidejét, lépésütemét és becsapódási szögét – a Gait Up, a Lausanne-i Egyetemi Kórházból (CHUV) kivált vállalkozás és a Lausanne-i Svájci Technológiai Intézet (EPFL) mozgásérzékelői olyan futáshatékonysági adatokkal szolgálnak, amelyek segítségével az edzőcsapatokban dolgozó fiziológusok meg tudják határozni a sportolók futási mechanizmusának részleteit, megfelelő tanácsokkal ellátva őket a sérülések elkerülése és a teljesítmény fokozása érdekében, akár futás közben is.
Lehetővé vált a 3D vizualizáció is – a Notch nevű startup vállalkozás technológiája 3D-ben képes a futómozdulatokat okostelefonon vagy laptopon rekonstruálni, ami segít a sportoló fizikai karbantartásáért és teljesítményéért felelős személynek a megfelelő korrektív futóstratégiák kialakításában.
Mindemellett pedig képesek figyelni a bőr és a földfelszín hőmérsékletét. A francia Bodycap labor által kifejlesztett szenzorok használatával a SUB2 alkalmazás már arra is képes, hogy az élsportolókat tájékoztassa, amikor futás közben a testhőmérsékletük a szokásos tartomány fölé szökik, ezért változtatniuk kell vízbeviteli stratégiájukon. A csapat tervei szerint az alkalmazás a közeljövőben a maghőmérsékletet is feltünteti majd.

Férfi és női élsportolók ma már világszerte használják a SUB2 alkalmazást edzés közbeni és versenyteljesítményük fokozásához.

 

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés