Connect with us
Hirdetés

technokrata

Szoftver és Adatintenzív Szolgáltatások – ELTE Kompetencia Központ

adatintenzív

Adatvédelem

Szoftver és Adatintenzív Szolgáltatások – ELTE Kompetencia Központ

Szoftver és Adatintenzív Szolgáltatások – ELTE Kompetencia Központ

Félidejéhez érkezett az ELTE Informatikai Karán futó K+F+I együttműködés: a jelentős eredményekről szakmai workshoppal egybekötött irányító testületi ülésen számoltak be a résztvevők.

A 21. században az informatika nem csupán egy a gyorsan fejlődő tudományok és iparágak közül, hanem a világgazdasági változások fő hajtóereje. Az informatika ma már iparosít, hatalmas mennyiségű adatot állít elő, amelyet elemez és átalakít. Az informatika irányít, okosít, szórakoztat, segítségével kommunikálunk. Ma már gondolkodásmód, nem pedig eszköz: új módot kínál a társadalom és az élet alapvetéseinek megfigyelésére és elemzésére.

Az ipari-akadémiai Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ az ELTE Informatikai Kar vezetésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyert támogatással 2020 elején indult el. Célja, hogy az egyetem tudásbázisán alapulva különféle szolgáltatási területeken, az ipari, pénzügyi szektorban, illetve az egészségügyben alkalmazható, a vállalati versenyképességet növelő informatikai megoldásokat fejlesszen.

A Központ ipari partnerei az E-Group ICT Software Informatikai Zrt., a Mediso Medical Imaging Systems Kft. és a Data-Press Kft. Fejlesztéseikben közös az üzleti hasznosítás igénye, a nagy adatokat kezelni képes mesterséges intelligencián alapuló megoldások és a professzionális szoftvertechnológia alkalmazása.

A Központ elmúlt időszakban megvalósított eredményei:

  • Döntéstámogató alkalmazást készítettek speciális gépipari monitoring rendszerhez. A kidolgozott módszer a szenzorinformációk alapján mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével felismeri az ipari berendezések különböző üzemállapotait, amelyekből következtetni lehet a rendszer jövőbeli viselkedésére.
  • Innovatív megoldást adtak arra, hogyan lehet nagyméretű, monolitikus szoftveralkalmazást modularizálni oly módon, hogy a vállalat számára a fejlesztési ágon nem érzékelhető változás, nincs szükség egy „régi” és egy „új” ágra. Eljárásuk nem domainspecifikus, módszerük hasonló problémákkal küszködő vállalatok számára is alkalmazható.
  • Nyílt forráskódú keretrendszert készítettek teszttervezés automatizáláshoz. A világon elsőként adtak módszert a szoftverek határérték-hibáinak teljes bizonyossággal történő hatékony felderítéséhez.
  • A nukleáris medicina alkalmazási területei közül olyan módszereket dolgoztak ki, amelyek a mozgáskorrekció és reorientáció hatékony megvalósításához képesek konzisztensen megbízható kvantitatív mennyiségek származtatására SPECT szív bal kamrai felvételekből. Ehhez speciális optimalizációs és mesterséges intelligencia metódusokat fejlesztettek.
  • A biztonság növelése érdekében a mozgó alkatrészeket tartalmazó orvosi képalkotó eszközök fejlesztésének támogatásához szimulátort alkottak.
  • Az üzleti intelligencia támogatásához az elkülönítetten kezelt, érzékeny adatok közös hasznosítása érdekében gépi tanulási algoritmusokat, biztonságot megőrző protokollokat dolgoztak ki (federált tanulás). A folyamatosan bővülő adatvagyon hasznosításának támogatására adatintegrációs, adattárolási, adatanalitikai és a döntéstámogató szolgáltatásokat dolgoztak ki.
  • Biztonsági vonatkozásokban a klasszikus kriptográfiáról a “quantum-safe” (“post-quantum”) kriptográfiára való átállást, a hiteles GNSS (“geolocation” és “date-time”) felhasználási lehetőségeit és a digitális jegybankpénz (CBDC) adaptálásának lehetőségeit vizsgálták.
  • Gépészeti szolgáltatásaikat illetően rendelkezésükre áll egy, a közép-európai régióban egyedülálló szélcsatorna, amely jegesedési folyamatok modellezésére is alkalmas a vízcseppek hideg levegőbe történő befecskendezésével; egy COORD 3 UNIVERSAL portálos felépítésű koordinátamérő-gép, amely a technológia legújabb generációját képviseli, valamint egy hattengelyes Yaskawa ipari hegesztő-robotcella, amelynek segítségével a hegesztett kötésben részt vevő anyagok szövetszerkezet-alakulását lehet vizsgálni.

Összességében elmondható, hogy a Szoftver- és Adatintenzív Szolgáltatások Kompetencia Központ partnereivel olyan kompetenciákat építettek ki, amelyek adatintenzív üzleti problémák megoldását szolgálják, további ipari szereplők számára is együttműködési lehetőséget biztosítanak, erősítve

További Adatvédelem

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu