Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az emberek közel egyharmadát nem érdekli a digitális zaklazás

digitális

Adatvédelem

Az emberek közel egyharmadát nem érdekli a digitális zaklazás

Az emberek közel egyharmadát nem érdekli a digitális zaklazás

Digitális zaklatás a kapcsolatokban: az emberek 30%-a semmi kivetnivalót nem lát a partnere titokban történő megfigyelésében

A „Coalition Against Stalkerware” kezdeményezés elindításának második évfordulója alkalmából a digitális adatvédelemre szakosodott társalapító Kaspersky globális felmérést készíttetett, amelyben 21 ország több mint 21 000 válaszadóját kérdezték meg arról, hogyan viszonyulnak az adatvédelemhez és a digitális zaklatáshoz a partnerkapcsolataikban. A stalkerware programok olyan kém- vagy zaklatóprogramok, amelyek segítségével a használójuk digitálisan, egy mobileszközön keresztül megfigyelheti egy másik személy magánéletét az áldozat hozzájárulása nélkül.

Bár a válaszadók többsége (70%-a) nem tartja elfogadhatónak a partnere annak beleegyezése nélküli megfigyelését, az emberek jelentős hányada (30%) semmi kivetnivalót nem lát ebben, és bizonyos körülmények között elfogadhatónak tartja. Azok közül, akik úgy gondolják, hogy bizonyos esetekben indokolt lehet a titkos megfigyelés, csaknem kétharmad (64%) folyamodna ehhez a módszerhez, ha azt gyanítaná, hogy a partnere hűtlen hozzá, vagy ha a partnere biztonsága miatt aggódna (63%), vagy ha azt gyanítaná, hogy a partnere bűnügybe keveredett (50%). A földrajzi eltéréseket vizsgálva látható, hogy a megfigyelést általában véve az ázsiai-csendes óceáni térségben tartják a legnagyobb arányban elfogadhatónak (24%), míg Európában csak 10%, Amerikában pedig 8% az ezen nézetet vallók aránya.

Ezen túlmenően a Kaspersky „Digital Stalking in Relationships”, azaz Digitális zaklatás a kapcsolatokban című jelentéséből (melyhez az online felmérést a vállalat megbízásából a Sapio Research készítette 2021. szeptemberében) az derül ki, hogy globális szinten a válaszadók 15%-ától követelte már meg a partnere egy megfigyelő alkalmazás feltelepítését. Sajnos a fenti választ adók 34%-át bántalmazta is a partnere.

A kutatás végzéséhez a Coalition Against Stalkerware más társszervezeteinek családon belüli erőszakra szakosodott szakértői nyújtottak tanácsadást: a családon belüli erőszak áldozatait segítő ausztrál nemzeti ernyőszervezet, a Wesnet; a női jogokért küzdő franciaországi Centre Hubertine Auclert elnevezésű szervezet; az amerikai National Network to End Domestic Violence (NNEDV) elnevezésű hálózat; az áldozatoknak támogatást nyújtó egyesült királyságbéli Refuge jótékonysági szervezet; és a WWP EN, a családon belüli erőszakot elkövetők számára az erőszakos magatartás megváltoztatására irányuló programokat kínáló európai ernyőszövetség.

Veszélyes dolog a hűtlenség gyanújára hivatkozva igazolni próbálni a partner feletti bármilyen ellenőrzést. A bántalmazás, a féltékenység és a hűtlenség témájával foglalkozó megelőző kampányok értékes eszközt jelenthetnének az ilyen viselkedések elleni fellépésben

– mondja Berta Vall Castelló, a WWP EN hálózat kutatás-fejlesztési vezetője.

A megállapítások arra engednek következtetni, hogy az online megfigyelés is a bántalmazás egyik formája lehet a partnerkapcsolatokban. Tekintve, hogy a stalkerware olyan kereskedelmi forgalomban kapható szoftver, amely észrevétlenül fut egy eszközön és számtalan személyes adathoz (pl. az eszköz helyzetéhez, a böngészési előzményekhez, az SMS-ekhez vagy a közösségi médiás beszélgetésekhez) enged hozzáférést, igazán nem lehet csodálkozni azon, hogy egy újabb eszközt jelenthet a bántalmazó kapcsolatokban.

Arra biztatok mindenkit, aki – akár a való életben, akár stalkerware programon keresztül – zaklatást tapasztal, és úgy érzi, hogy nem lenne biztonságos, sőt, veszélyes lenne a zaklatójával szembeszállni, hogy kérjen tanácsot vagy támogatást egy családon belüli erőszak áldozatait támogató szervezettől

– tanácsolja Karen Bentley, a családon belüli erőszak áldozatait segítő ausztrál nemzeti ernyőszervezet, a Wesnet vezérigazgatója.

A National Network to End Domestic Violence örömmel látja, hogy a Kaspersky lépéseket tesz az adatvédelemmel és a stalkerware programok partnerkapcsolatokban való használatával kapcsolatos tájékozottság növelése terén. Több adatra van szükség ezen a területen, ezért már alig várjuk, hogy az információk felhasználásával növelni lehessen a bántalmazást túlélők biztonságát és magánéletének védelmét

– fejtette ki Erica Olsen, az NNEDV igazgatója.

Globális észlelési adatok és az érintett felhasználók földrajzi elhelyezkedése

A Kaspersky a Coalition Against Stalkerware összefogás stalkerware programokra vonatkozó észlelési kritériumai alapján elemezte a statisztikáit, és feltárta, hány felhasználót érintettek a stalkerware programok az év első 10 hónapjában: 2021. januárja és októbere között csaknem 28 000 mobileszköz-használót érintett ez a fenyegetés. Ugyanezen időszakban az Európai Unióban több mint 3100 esetet észleltek, Észak-Amerikában pedig több mint 2300 felhasználó volt érintett.

A Kaspersky adatai szerint világviszonylatban továbbra is Oroszország, Brazília és az Amerikai Egyesült Államok áll a leginkább érintett országok listájának élén. Európában sem változott a kép: Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság a három legérintettebb ország. Ha csak az EU-t nézzük, akkor az Egyesült Királyság helyét Franciaország veszi át a harmadik helyen.

Két év közös munka a mindenki számára biztonságos technológiáért

A Coalition Against Stalkerware összefogást két évvel ezelőtt, 2019. novemberében alapította 10 szervezet. Az összefogás ma már több mint 40 tagot számlál, akik között olyan releváns területek szakértői képviseltetik magukat, mint az áldozatsegítés, az elkövetők magatartásának megváltoztatására irányuló programok szervezése, digitális jogvédelem, informatikai biztonság, tudományos élet, biztonságkutatás és rendvédelem. Az összefogás az idén új támogatókat – INTERPOL – és tagokat – pl. Gendarmerie Nationale (Franciaország), Luchadoras (Mexikó), Refuge (Egyesült Királyság) és a The Tor Project (USA) – üdvözölhetett a soraiban. Ezen túlmenően az összefogás az egyik alapítói célkitűzését teljesítve új technikai képzést indított a stalkerware programok témájában, melynek célja a nonprofit szervezetek kapacitásbővítésének elősegítése, valamint a túlélőkkel, az áldozatokkal, a rendvédelmi szervekkel és más releváns felekkel való együttműködés az online zaklatás e formájának felszámolása érdekében.

A vállalat idei évi tevékenységei közül kiemelendők a következők:

  • Októberben a Kaspersky az INTERPOL, az NNEDV és a Wesnet szervezetekkel összefogva több mint 210 rendőr számára biztosított a digitális zaklatás kivizsgálásához szükséges ismereteket az összefogás technikai képzésén alapuló online workshopok keretében, amelyeket nagyon jól fogadott a rendvédelmi szervek globális közössége.
  • Szintén októberben az egész EU-ra kiterjedő DeStalk projekt (amelyben a Kaspersky vezető szerepet vállalt) tagjai e-learning tanfolyamot indítottak a regionális hatóságok dolgozói és az áldozatsegítő, valamint az elkövetők magatartásának megváltoztatására irányuló programokat kínáló szervezetek dolgozóinak a kibererőszak és a stalkerware elleni fellépés témájában. A DeStalk projektet az Európai Bizottság is támogatja a Rights, Equality and Citizenship Program keretében.
  • A mai napon a Kaspersky regionális online rendezvényt tart, amelynek célja az Egyesült Királyságbéliek stalkerware programokkal kapcsolatos ismereteinek növelése. A rendezvényen a Refuge UK, a University College London egyik tudományos munkatársa és egy aktivista részvételével beszélgetnek majd arról, hogy védhetik meg magukat az emberek. A Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja (november 25.) alkalmából a Kaspersky Rómában is szervez egy helyi eseményt, ahol a szabályozó hatóságok és a családon belüli erőszakkal foglalkozó szakértők gyűlnek össze, hogy megvitassák a digitális zaklatás kérdéseit.

Az összefogás tagjainak többi tevékenységéről a Coalition Against Stalkerware weboldalán található bővebb információ.

A Kaspersky a következőket javasolja azoknak, akik azt gyanítják, hogy stalkerware programmal figyelik őket:

  • Ha stalkerware programot talált, ne siessen azt eltávolítani a készülékről, mert az elkövető észreveheti. Fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy a program telepítője potenciális biztonsági kockázatot jelenthet. Bizonyos esetekben az illető fokozhatja a zaklató magatartást a program eltávolítására válaszul.
  • Lépjen kapcsolatba a helyi hatóságokkal és a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezetekkel segítségért és egy biztonsági terv kidolgozásáért. Az egyes országok ilyen jellegű szervezeteinek listáját a stopstalkerware.org weboldalon találja.
  • Nézze meg az összefogás stalkerware programokkal és az ellenük való védekezési módokkal kapcsolatos videóját, amely angol, német, spanyol, francia, olasz és portugál nyelven érhető el a weboldalon. Kifejezetten az áldozatok és a túlélők számára is készült egy weboldal, amely a stalkerware programok észlelésével, eltávolításával és megelőzésével kapcsolatban szolgál tudnivalókkal.
  • Használjon már bizonyított kiberbiztonsági védelmi megoldást, mint például a Kaspersky Internet Security for Android Futasson vele ellenőrzést az eszközén, és a szoftver észleli a telepített stalkerware programot. Ennek a megoldásnak az alkalmazására azonban csak azt követően kerüljön sor, hogy megtörtént az áldozatra leselkedő potenciális kockázat felmérése, ugyanis az elkövető észreveheti a kiberbiztonsági megoldás használatát.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés