Connect with us
Hirdetés

technokrata

Biztonságos ajándék: 5 tipp a karácsonyra kapott mobil beállításához

Adatvédelem

Biztonságos ajándék: 5 tipp a karácsonyra kapott mobil beállításához

Biztonságos ajándék: 5 tipp a karácsonyra kapott mobil beállításához

Összekapcsolt világunkban ma már a gyerekeknek szánt mobiltelefonokra sem drága játékként, hanem inkább szükségszerű tárgyként tekintünk.

Ennek az az oka, hogy a szülők a telefon segítségével tarthatnak kapcsolatot a gyerekkel, míg a gyerek a telefont használva technológiai ismeretekre tehet szert. Miután a szülők mérlegelték, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha gyermekük kap egy okostelefont, a készülék szinte biztosan az első helyre kerül a karácsonyi kívánságlistákon. Ám ha el is döntöttük, hogy veszünk a gyereknek egy okostelefont, az még csak fél siker, hiszen a készüléket még megfelelően és biztonságosan konfigurálni kell a gyermek általi használathoz.

A mobileszközökhöz kapcsolódó kiberkockázatok olyan problémát jelentenek, amellyel minden felhasználónak tisztában kéne lennie, ahogy az a Kaspersky informatikai fenyegetések 2020. harmadik negyedévi alakulását elemző mobileszközökre vonatkozó statisztikáiból is kiderül. Az e-mailes csalások, a közösségi médiafelületeken folytatott adathalászat és a játékplatformokon elkövetett jelszólopás csak néhány példa a digitális felhasználókra leselkedő online fenyegetések közül, és a fiatalok sajnos sokszor nem rendelkeznek elegendő élettapasztalattal ahhoz, hogy felismerjék ezeket a fenyegetéseket. A kiberbűnözők ennek ellenére a gyerekek készülékeivel sem tesznek kivételt a Kaspersky tavalyi kutatása szerint: tíz szülőből hat (60%) arról számolt be, hogy közvetlen tanúi voltak egy, a gyereküket érő online biztonsági fenyegetéses incidensnek. A szülők ezért biztosítani szeretnék, hogy kis megajándékozottjaik biztonságosan és boldogan használhassák az ajándékot, minden számukra nem megfelelő tartalomtól és online fenyegetéstől mentesen.

„A világjárvány következtében a gyerekek több időt töltenek otthon, és ezért jóval kevesebb dologgal tudják magukat elfoglalni. Így aztán egyre többet használják a YouTube-ot, ahol szórakoztató, vicces és oktató célú videókat néznek. A szülőknek azonban nincs mindig idejük arra, hogy ellenőrizzék, milyen videót néz éppen a gyerek, és úgy szeretnék őt biztonságban tudni, hogy közben ne tolakodjanak folyton bele az életébe”

– fejtette ki Elena Kadocsnyikova, a Kaspersky termékmarketing menedzsere.

A legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk gyermekeink online biztonságát, ha nyíltan beszélünk velünk többek között a böngészésről, a játékokról és a korlátozásokról (és hogy miért van ez utóbbiaknak értelmük). Arra persze mindig számíthatunk, hogy a gyerekek megpróbálják a szülők által lefektetett szabályokat és korlátozásokat megkerülni, éppen ezért a Kaspersky néhány hasznos tanáccsal szolgál a beállításokat illetően:

5 tipp a karácsonyra kapott mobileszköz okos beállításához:

  1. Fiókkezelés a helyi törvényeknek megfelelően

Eltérő szabályok vonatkoznak a mobil operációsrendszer-fiók létrehozását lehetővé tevő törvényes korhatárra; néhány európai régióban 14 év az alsó korhatár. A kiskorúak számára az jelenthet opciót, ha létrehozunk számukra egy, a szülők fiókjához kapcsolt külön fiókot. Így nem sértjük meg a szolgáltatási feltételeket és ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a fiókot, ugyanakkor a gyerekek minden engedélyezett szolgáltatáshoz hozzáférhetnek. Biztonsági okokból a szülők biztonsági értesítést is kaphatnak arról, ha valaki ismeretlen eszközről jelentkezik be a fiókba, vagy megpróbálja alaphelyzetbe állítani a jelszót.

  1. Családi csoport beállítása

Családi fiók beállításával kezelhetjük a gyermekünk vásárlásait, továbbá megoszthatunk egymással játékokat, könyveket és TV-műsorokat – a médiatartalom így változatos marad és a gyerek egyedi igényeihez igazodik, ugyanakkor elkerülhetjük/blokkolhatjuk a szókimondó tartalmakat és a nem megfelelő alkalmazásokat. A szülői felügyelet segítségével a használat a játékoknál és filmeknél meghatározott korhatárhoz igazítható.

  1. Az internethasználat ellenőrzése

„A nagy hatalom nagy felelősséggel jár” – az adott erőforrások felelősségteljes használatát pedig sokszor tanulni kell. Az internet által biztosított szabadság és lehetőségek azonban hátrányokkal is járnak. Ezek a kockázatok és hátrányok viszont a megfelelő kontrollokkal és korlátozásokkal mérsékelhetők.

  1. Az okostelefon védelme a biztonsági problémák ellen

Bár a kontrollok megléte és a megfelelő viselkedés mind helyes intézkedés, a hatékony biztonsági szoftver és a szülői felügyeleti alkalmazás telepítésének jelentőségét sem szabad alábecsülni. A Kaspersky Safe Kids szoftveréhez hasonló sokoldalú szülői felügyeleti megoldás nem csak a gyerek okostelefonon és számítógépen folytatott tevékenységeinek szabályozását segíti, hanem a különféle biztonsági kockázatok és kiberfenyegetések ellen is védelmet biztosít.

  1. A gyermek biztonságban tartása a való világban

Fontos biztosítani, hogy a gyermek ne szakadjon el a valóságtól, és ne az online térben töltse az összes idejét. És amikor a gyerek az otthon falain kívül tartózkodik, akkor is figyelemmel kísérhetjük a hollétét egy szülői felügyeleti megoldás, nevezetesen egy GPS-nyomkövető használatával, amelynek segítségével azonosíthatjuk a tartózkodási helyét egy valós idejű online térképen. Emellett további megnyugvást jelenthetnek az olyan funkciók, mint a biztonságos tartózkodási zóna meghatározása és az értesítések, valamint a készülék alacsony töltöttségi szintje esetén küldött riasztás.

A Google gyermekfiók beállításával kapcsolatban a https://www.kaspersky.com/blog/google-account-for-your-kid/37230/ webhelyen található bővebb információ.

Ha többet szeretne megtudni a Kaspersky Safe Kids biztonsági megoldásáról, keresse fel a következő webhelyet: www.kaspersky.hu/safe-kids

További Adatvédelem

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
új pocketbook e-book-olvasó
xiaomi

SmartPhone

Nagyot megy itthon a Xiaomi a magyaroknál

2021. május 8. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés